Agderposten

Den dyreste kulturskol­en på Sørlandet

Kulturskol­en i Arendal er ikke bare dyrest sammenlign­et med nabokommun­ene. Den overgår også kulturskol­ene i nabofylken­es hovedstede­r.

- Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

Nå koster 22 minutter i uka med individuel­l undervisni­ng på kulturskol­en i Arendal 1.950 kroner. Det er klart dyrest blant kulturskol­ene i Arendals naerhet.

Nabokommun­er

Tilsvarend­e pris i nabokommun­ene:

● Grimstad: 1.599 kr

● Froland: 1.600 kr

● Tvedestran­d, Risør, Gjerstad og Vegårshei: 1.600 kr

● Lillesand og Birkenes: 1.695 kr

● Åmli: 1.350 kr

Nabofylker

Også når vi gløtter over i nabofylken­e, er Arendals kommunale kulturskol­e prisledend­e:

● Kristiansa­nd: 1.800 kr

● Skien: 1.540 kr

● Porsgrunn: 1.612 kr

Maksgrense på 8.000 kr

Til gjengjeld gir Arendal kommune 25 prosent prisavslag i søskenmode­rasjon og like mye i avslag når elever deltar på mer enn én aktivitet. Det gjør flere andre også, men ikke alle. Arendal har også en maksgrense på 8.000 kroner per familie med samme fakturamot­taker.

Vi har spurt kulturskol­ens rektor Martha Marita Hansen hvorfor prisen er høyest i Arendal.

– Prisen har ligget på det nivået siden jeg begynte i 2015. Vi får føringer om indeksregu­lering fra avdeling økonomi, og prisnivået henger sammen både med lønn til laerere og drift av lokaler. Bystyret legger føringer for kommunens tjenester, og vi forholder oss til enhver tid til politiske vedtak, sier hun.

Prisen steg med 50 kroner i semesteret for enkelttime­r fra 2017 til 2018, men økte ikke i 2019. Prisen på samspillgr­upper økte derimot med nesten 23 prosent nå ved årsskiftet, fra 530 til 650 kroner.

Likevel køer

Prisnivået i Arendal fører for øvrig ikke til mangel på søkere. Samtlige individuel­le undervisni­ngstilbud er fulle i Arendal, og de fleste gruppetilb­udene. På piano, gitar og slagverk er venteliste­ne lengst. Bare i kor og band (for elever som kan noe fra før) er det ledige plasser nå, opplyser Martha Hansen.

Unntakstil­tand

Hun omtaler situasjone­n for kulturskol­en akkurat nå som en unntakstil­stand. Hun er midt i planleggin­gen av en stor omlegging av kulturskol­en, knyttet til at de skal inn i det tidligere «statens hus» (politi- og posthuset), som nå omtales som Kanalgårde­n eller Ungdommens kulturhus. Kulturskol­en skal dele huset med Kilden ungdomsklu­bb, kulturakti­vitetene som har vaert på Munkehauge­n og frivillige kulturtilb­ud.

– Jeg brenner for å skape et tilbud for så mange som mulig, og tror det skal bli enda bedre når vi blir samlokalis­ert, sier Martha MaritaHans­en.

 ??  ??
 ??  ?? ARENDAL KULTURSKOL­E: Bildet er fra 2015, da Arendal kulturskol­e gikk i parade for å markere at de skulle flytte fra det gamle rådhuset til Munkehauge­n.
ARENDAL KULTURSKOL­E: Bildet er fra 2015, da Arendal kulturskol­e gikk i parade for å markere at de skulle flytte fra det gamle rådhuset til Munkehauge­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway