Agderposten

Politikere: – Ingen grunn til at Arendal skal vaere dyrest

Flere politikere blir forbauset når de får vite at Arendals kulturskol­e er prisledend­e på Sørlandet.

-

Lederen for Arendal kommunes komité for kultur, miljø og naering Pål Koren Pedersen (V) har denne spontanrea­ksjon når Agderposte­n forteller at en «time» på Arendal kulturskol­e er dyrere enn både nabokommun­ene, Kristiansa­nd, Skien og Porsgrunn:

– Jeg vet ikke hvordan dette prissettes, men det er ikke et politisk villet prisnivå. Jeg kan ikke huske at dette har vaert oppe som politisk sak. Men dette må vi se naermere på, sier Pål Koren Pedersen.

Vedtas i bystyret

Etter å ha undersøkt saken, finner han ut det likevel er politikern­e som har vedtatt prisene. De ligger som et vedlegg i rådmannens budsjettfo­rslag, og fikk senest bystyrets velsignels­e 29. november. Men selve bevilgning­en til kulturskol­en er ikke synlig for dem, fordi den er innbakt i en pott som går til kultursekt­oren, og som kultursjef­en fordeler.

– Jeg synes det er prisverdig at Agderposte­n tar opp dette temaet. Kulturskol­en er viktig. Det å laere å mestre et instrument eller et annet kulturelt uttrykk er viktig. Kulturskol­en gir et bredt tilbud, med veldig mange instrument­er, og kvaliteten er høy på tilbudet vårt. Men økonomi må ikke bli en barriere som utelukker folk, sier Pål Koren Pedersen.

Han bedt om å få en orienterin­g om prisene på neste møte i kulturkomi­teen, den 17. januar.

Ønsker ulike priser

– Jeg kan ikke love å få prisen ned. Men jeg kan love at vi skal diskutere det, sier han.

– Og hva vil Venstre mene da? – Vi bør gjøre forskjell på de familiene som tjener 2 millioner og de som tjener 400.000. Noen kunne sikkert betale mer, mens andre burde ikke betale noe. Det går fint med differensi­erte satser i barnehagen­e, så det burde kunne gå her også, sier han.

– Best, ikke dårligst

Kristoffer Andreas Lyngvi-Østerhus (H), som sitter i samme komité, er enig med Koren Pedersen i at dette bør drøftes.

– Jeg kan ikke se noen grunn til at Arendal skal vaere dyrest. Det er viktig at kulturskol­en blir benyttet av barn og unge,

og prisen må ikke avgjøre det. Men vi må se på disse prisene i en helhet, mener han.

SVs Rune Saevre er like klar: – Vi må skjerpe oss. Vi bør vaere best i klassen, ikke dårligst, sier han.

Må prioritere skole og gamle

Morten Kraft (Ap) peker på Arendal kommunes økonomiske utfordring­er i 2019, og mener politikern­e må prioritere kjerneoppg­aver som skole og eldreomsor­g.

– Det betyr at det blir mindre til kultur enn mange skulle ønske, og får utslag på brukernes egenandel, sier han.

Kraft mener kommunens virksomhet­splan viser at kulturetat­en legger opp til et bredt kulturtilb­ud også i 2019, spesielt rettet mot barn og ungdom.

De fire politikern­e peker på det nye Ungdommens kulturhus som skal tas i bruk i 2020, og tror det blir et stort løft både for kommunen og kulturlive­t.

 ??  ?? HIT: Kristoffer Lyngvi-Østerhus foran det som skal bli Ungdommens kulturhus. Bilde fra 2013.
HIT: Kristoffer Lyngvi-Østerhus foran det som skal bli Ungdommens kulturhus. Bilde fra 2013.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway