Agderposten

Daglig leder i menighet dømt for båt-promille

Daglig leder i en større menighet er dømt for fyllekjøri­ng med båt etter at han i sommer kjørte på et skjaer i Galtesund utenfor Arendal.

- ▶ ▶ ▶ ▶ ▶ ▶ Arne Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

PÅ SKJAERET: Det ble satt i gang en større redningsak­sjon etter at en 12 fot stor rib natt til 18. august i fjor gikk på et skjaer og føreren og eventuelle passasjere­r ikke var å finne.

Etter hvert viste det seg at vitner til grunnstøti­ngen hadde kommet mannen til unnsetning og at han var på vei i deres båt til hytta som han disponerte utenfor Arendal.

Men så langt kom han ikke før politiet fikk vite hvor han var og hvem det dreide seg om.

Følte meg ikke påvirket

Fredag startet rettssaken mot daglig leder i en større menighet som innrømmer at han kjørte i fylla med 1,54 i promille.

Ifølge mannen hadde han på siste kveld av Arendalsuk­a tatt noen øl med gode venner men følte seg ikke påvirket da han ved ettiden på natten satte seg i ribben for å kjøre hjem til hytta.

På vei ut Galtesund skal han ifølge sin egen forklaring ha møtt to båter som kom imot.

– Jeg endret da kursen for å komme på riktig side av de to båtene, men var ikke tilstrekke­lig oppmerksom på hvor naert jeg var land. Det var kombinasjo­nen av disse to faktorene som var årsaken til at jeg kjørte på land – ikke promillen, hevdet mannen i Aust-Agder tingrett.

Slipper å gå i fengsel

Mannen som tidligere er ustraffet frykter for hva som vil skje hvis arbeidsgiv­eren hans – styret i menigheten han er tilsatt – får rede fyllekjøri­ngen han har gjort seg skyldig i.

Allerede fredag ettermidda­g forelå dommen som ifølge tingrettsd­ommer Jan Atle Hansen og hans to meddommere ligger i grenseland­et mellom betinget og ubetinget fengsel.

Ettersom kjøringen ikke baerer preg av å vaere hensynsløs, som dommeren skriver, slipper mannen med en betinget fengselsst­raff og unngår å havne i fengsel.

18 dager betinget fengsel og 8.000 kroner i bot, konkludere­r Aust-Agder tingrett.

Får ikke lenger føre båt

Det som kanskje svir like mye, er at han nå mister retten til å føre båt.

Selv om han i kraft av sin alder ikke hadde noen plikt til å skaffe seg båtførerbe­vis, gjorde han i sin tid det. For å vaere en ansvarlig kaptein på sjøen. Nå mister han dette båtførerbe­viset for ett år og må avlegg ny bestått prøve for å få det tilbake.

Advarer alle

Ulastelig antrukket i pen dress og skjorte var det fredag formiddag en svaert angrende mann som stilte opp i vitnebokse­n i sal 4 i Aust-Agder tingrett med tingrettsd­ommer Jan Atle Hansen som rettens administra­tor.

I retten fortalte han om hvordan det føltes å måtte fortelle tenåringss­ønnen om at han var blitt tatt for båtkjøring med promille.

– Jeg advarer nå alle jeg møter

I Norge har vi to ulike promillegr­enser for båt.

For båter under 15 meter kan du maksimalt ha en promille på 0,8.

For større båter og skip er promillegr­ensen på 0,2.’

Bruddpå promillegr­ensen straffes med bøter eller fengsel i inntil ett år. mot å gjøre det samme som jeg har gjort, sier han.

 ??  ?? Her lå båten på skjaeret lørdag morgen før føreren – som i mellomtide­n var blitt siktet for promillekj­øring med båt – fikk hentet den og kjørt den hjem til hytta. FOTO: TIPSER
Her lå båten på skjaeret lørdag morgen før føreren – som i mellomtide­n var blitt siktet for promillekj­øring med båt – fikk hentet den og kjørt den hjem til hytta. FOTO: TIPSER

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway