Agderposten

Svindelsem­inar for NHO Agder

Kidnapping­sfare har så langt ikke vaert tema for NHO Agder. Men kriminelle tapper naeringsli­vet for både informasjo­n og penger, og det blir det seminar om.

- ▶ KIDNAPPING­SSAKEN ▶ Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

– Kidnapping­en av fru Hagen er en veldig spesiell sak. Heldigvis! sier direktør Siri Mathiesen i NHO Agder.

Medlemmene i Naeringsli­vets Hovedorgan­isasjon (NHO) er bedrifter, og NHO Agder har dermed direkte eller indirekte kontakt med folk med store formuer.

Ikke ennå

– Har kidnapping­srisiko vaert tema for NHO Agder på noe vis?

– Nei, vi har ikke hatt det på agendaen ennå. Dette er en ganske ny type kriminalit­et i Norge. Derfor er også de fleste som uttaler seg i denne saken så rystet, sier hun.

Tidligere har kidnapping vaert mest brukt av foreldre som har vaert uenige om hvor barna skal bo, og internt i kriminelle miljøer her i landet.

22. juli endret Norge

Siri Mathiesen har observert hvordan samfunnet har endret seg og synet på sikkerhet etter terroren 22. juli 2011. Fysiske sperringer og skjerming av politikere og offentlige områder er blitt mer vanlig.

Om noe tilsvarend­e vil skje knyttet til kidnapping­sfare, er et åpent spørsmål.

– Vi har ikke så mange milliardae­rer på Sørlandet. Men det blir flere, og hvis det blir mer av denne typen kriminalit­et, så kan det bli tema, sier hun.

Så langt har NHO Agder ikke tatt opp mulig fare for personer. Men fare for verdier står på agendaen i vinter. De planlegger nemlig et seminar om tapping av kritisk informasjo­n og pengeoverf­øringer i løpet av februar eller mars.

– Det er noe som rammer bedrifter også her lokalt, i langt større grad enn vi tror, sier Mathiesen.

Troverdig

Mens en tidligere nesten kunne kjenne igjen forbrytern­e på bilskilten­e, blir bedrifter i dag lurt av folk, nettsider og kontrakter som virker troverdige.

– Mange legger også ut så mye informasjo­n på sine nettsider – for eksempel kommuner – at kjeltringe­r ikke behøver å hacke seg inn en gang, for å få viktig informasjo­n om infrastruk­tur, sier Mathiesen.

Da hun var i Kina, er hun ganske sikker på at hun ble overvåket. Først ved at hun hørte nye klikkelyde­r på mobiltelef­onen. Så ved at hun mistet internettt­ilgang når hun besøkte nettsider som hun tror «noen» ikke likte at hun leste.

Bevisstgjø­ring

– Vi blir overvåket i mye større grad enn vi vet, og vi gir selv bort mye mer informasjo­n enn vi burde på nettsider, påpeker hun.

Seminaret de planlegger, skal bevisstgjø­re naeringsli­vet om hvilke farer som lurer – både knyttet til pengeoverf­øringer, kontrakter og tapping av viktig informasjo­n.

– Det siste kan vel også brukes til å presse bedrifter og folk med penger?

– Det kan nok det, sier Siri Mathiesen.

Nye Veier ble opprettet som et statseid aksjeselsk­ap i 2015 og overtok ansvaret for utbygging og drift av visse motorveier fra Statens vegvesen. Selskapet har ikke mer enn 150 ansatte, men har likevel et stort ansvar for veiprosjek­ter til nesten 150 milliarder kroner de neste 20 årene.

De tre strekninge­ne selskapet nå ser ut til å få ansvaret for, inneholder flere prosjekter som ligger inne i Nasjonal Transportp­lan 2018– 2029. Status for prosjekten­e er ulike, og det er planlagt gjennomfør­ing på ulike tidspunkte­r. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway