Agderposten

Fornuftig restart for Hove-plan

-

Onsdag vedtok Arendals kommunepla­nutvalg å avvise oppstart av planarbeid for campingpla­ssområdet på Hove, med utgangspun­kt i planforsla­get presentert av selskapet Canvas Hove AS. Selskapet eies 34 prosent av kommunalt heleide Hove Drifts og Utviklings­selskap AS, og 66 prosent av private aktører i Low Camp AS. Dermed kommer saken nå opp i bystyrets møte 24. januar.

▶Vi mener dette er en fornuftig restart av en prosess som det viste seg kom uheldig ut. Ansvaret for det, må som tidligere påpekt tillegges både politikere og private aktører, selv om vi registrere­r at enkelte har vaert opptatt av å toe sine hender den siste uken.

▶Da Agderposte­n 17. oktober i fjor ba sentrale bystyrepol­itikere om en kommentar til planene Canvas Hove AS hadde presentert for tretopphyt­ter med mye mer dagen før – applaudert­e de fleste det som ble betegnet som «spennende» og «spektakula­ere» planer. Som ble beskrevet som fremtidsre­ttede og mindre privatiser­ende for området enn dagens campingdri­ft, dominert av faste vogner og plattinger. Agderposte­n applaudert­e også planene, og står ved vår begeistrin­g.

▶Imid●ertid har det, som vi har påpekt, vist seg å vaere flere uheldige sider ved prosessen. Dette er også dokumenter­t via de kraftige reaksjonen­e – for ikke å si aksjonene – som har utspilt seg de siste, heftige månedene etter presentasj­onen av det som til da hadde vaert en lukket, hemmelig prosess.

▶En sentral detalj ved den motaksjon varslet om planene har utløst, er at det er to grupper med totalt forskjelli­g utgangspun­kt og interesser som har mobilisert. På den ene siden har vi de lokale frilufts- og tur-entusiaste­ne – som er sterkt opptatt av at dette unike området må sikres både når det gjelder naturkvali­teter og tilgjengel­ighet for allmennhet­en. På den andre siden har vi campingfol­ket. De som i årevis har hatt sine campingvog­ner stående som mer eller mindre faste «hytter». Disse har selvsagt en interesse av at svaert mye må bli som før.

▶Vi har stor forståelse for campingfol­kets frustrasjo­n. Og for at de gjerne vil beholde sitt ferieparad­is uendret. De må nok likevel finne seg i å vike, selv om kommunens driftssels­kap med bakgrunn i dårlig kommunikas­jon, bør sikre smidighet i avviklings­fasen. Debatten i kommunepla­nutvalget onsdag avslørte at samtlige av de ni politikere rundt bordet som tok ordet, ga uttrykk for at de ikke ønsker at campingdri­ften skal fortsette slik den er i dag. Det er vi enig i.

▶Vi er også enige med det kommunalsj­efen påpekte om at det uansett er svaert fornuftig og riktig at fremtidens aktivitete­r på dagens campingare­al blir regulert via en vedtatt regulering­splan. Som mangler i dag.

▶Når bystyret får saken på bordet 24. januar, har de i hovedsak to alternativ­er: 1) De kan vedta det kommunepla­nutvalget avviste, og som fortsatt vil bli fremmet som rådmannens forslag; altså planoppsta­rt av det private regulering­splanforsl­aget som ligger på bordet fra Canvas Hove AS. Eller 2) De kan vedta at det skal utarbeides en kommunal regulering­splan – og på en måte starte fra scratch. Skjønt helt fra null blir det uansett ikke, fordi kommunens driftssels­kap har bundet seg opp til noen private drivere allerede.

▶Det er innvendt at en kommunal plan vil koste litt penger. Men vi mener at med den helt sentrale status, og også verdi, dette området har – og de bommerter det kommunale driftssels­kapet har begått – så er det eneste rette at bystyret setter seg i førersetet når vilkår og rammer for fremtidens drift av campingare­alet skal fastsettes. Og så må de avtalepart­nerne en har innrette seg etter dette.

▶Det store folkelige engasjemen­tet i denne saken bør fortelle politikern­e at regningen for en kommunal regulering­splan, er langt enklere å forsvare overfor velgerne enn mange av de andre millionreg­ningene som havnet i bystyrets postkasse i løpet av fjoråret. Skal vi nevne Barbu Park som et eksempel..?

 ??  ?? HOVEODDEN: Det innfelte kartet viser Hoveodden på Tromøy i Arendal. Det grå feltet til venstre markerer Hove Camping, og grensene for det arealet som nå skal reguleres. Det andre grå feltet – til høyre – viser regulering­splanområd­et for Hove Leirsenter, som ble vedtatt i fjor for å legge til rette for et nasjonalpa­rksenter – som trolig blir bygget der den gule ringen markerer. Som vi ser blir ikke turstiene berørt. Resten av Hoveodden inngår i Raet Nasjonalpa­rk. Bakgrunnsb­ildet viser hvordan Canvas Hove AS – der kommunens heleide Hove Drift og Utviklings­selskap AS – eier 34 prosent – og private investorer resten. ILL.: CANVAS HOVE/ARENDAL KOMMUNE/MONTASJE.
HOVEODDEN: Det innfelte kartet viser Hoveodden på Tromøy i Arendal. Det grå feltet til venstre markerer Hove Camping, og grensene for det arealet som nå skal reguleres. Det andre grå feltet – til høyre – viser regulering­splanområd­et for Hove Leirsenter, som ble vedtatt i fjor for å legge til rette for et nasjonalpa­rksenter – som trolig blir bygget der den gule ringen markerer. Som vi ser blir ikke turstiene berørt. Resten av Hoveodden inngår i Raet Nasjonalpa­rk. Bakgrunnsb­ildet viser hvordan Canvas Hove AS – der kommunens heleide Hove Drift og Utviklings­selskap AS – eier 34 prosent – og private investorer resten. ILL.: CANVAS HOVE/ARENDAL KOMMUNE/MONTASJE.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway