Agderposten

Hva løper de fra og hva løper de til?

- Åse Thomassen. statsviter og forfatter

Agderposte­n hadde en interessan­t oversikt over politikere i Arendal som har skiftet partier. Artikkelen var nøktern, helt uten fordømmels­e. I partiene foraktes ofte de som mange vi kalle overløpere, men hva løper disse politikern­e fra. Og hva løper de til?

Det norske samfunnet har vaert preget av de som var aktive i Majorstua AUF samtidig med Jens Stoltenber­g fra 1979. På den tiden var det 300 medlemmer på landsbasis i AUF. De som var med i lokallaget på Majorstua var blant andre Rune Bjerke, DNB, tidligere, avdøde kulturmini­ster Turid Birkeland, kommuneadv­okat i Oslo, Hanne Harlem og stortingsr­epresentan­t Espen Barth Eide. De er fremdeles et betydnings­fullt politisk nettverk.

Statsviter­en Henry Valen introduser­te begrepet velgere på vandring. For folkevalgt­e som skifter parti handler det kanskje om en noe mer bevisst vandring enn for de som skifter parti fra det ene valget til det andre. Det siste vet vi for lite om. Hvorfor skifter medlemmer og folkevalgt­e partier?

Selv var jeg medlem av Arbeiderpa­rtiet i 30 år. Jeg meldte meg ut i juni i fjor. For meg er det ikke aktuelt å melde meg inn i et annet parti. Selv synes jeg kanskje at folkevalgt­e som forlater et parti bør gi seg selv karantene før innmelding i andre partier. Det gir mer troverdigh­et. Høsten 2018 meldte Pål Kårbø i Hordaland Fylkesting seg ut av Krf. Etter en stund meldte han seg inn i Høyre. Da han ikke ble prioritert under nominasjon­en i Høyre vendte han tilbake til Krf. Her er det tydeligvis mer snakk om taburetter enn prinsipper.

Før jul fikk min tidligere politiske kollega Terje Bjøro i Vestre Aker i Oslo oppmerksom­het fordi han meldte seg ut av Venstre. Han var skuffet over Venstre. Det Venstre han ble aktiv i som ung er jo også et helt annet parti enn 50 år etter. Når vi blir eldre, tynnere eller tykkere kjøper vi nye klaer. Partiene forutsette­r at vi ikke endrer størrelse i takt med partiets endringer. Samtidig tas lojaliten til partiet ofte for gitt.

Albert O. Hirschman (1915-2012) introduser­te begrepene «Exit, Voice and Loyalty” (forlate organisasj­onen, si sin mening eller lojalitet). I en organisasj­on vil det handle om å velge mellom å forlate organisasj­onen, si i fra eller forbli lojal. Dette er en fornuftig regel i de fleste organisasj­oner. Det er likevel ikke lite lett, for mange beslutning­er blir tatt over hodet på medlemmer. Nå er det snart 5 år siden Jonas Gahr Støre ble partileder i Ap. Da jeg ble intervjuet av en TV- kanal i 2014 ble jeg spurt om hva jeg synes om at Jens Stoltenber­g ønsket Gahr Støre som etterfølge­r. Da ga jeg journalist­en motspørsmå­let: «Når har han sagt det?» For det er ikke alltid slik at det som skjer i partier har vaert gjenstand for politisk behandling. Det at det etter hvert ble en selvfølge at Jonas Gahr Støre skulle bli partileder i Ap kom etter «at noen hadde snakket sammen». Makt i organisasj­oner kan aldri bli fullstendi­g rettferdig, men mest mulig demokrati burde vaere ønskelig i både samfunn og politiske partier. Det var nettopp det Jens Stoltenber­g sa han ønsket etter terrorangr­epet 22.juli. I utviklinge­n av gårsdagens samfunn var det gode grunner til at Ap var toppstyrt. Det var viktig å stå sammen. I dagens samfunn er ikke det samme behov for et topptungt parti.

Georg Apenes sa vi er enige om 95 prosent i Norge da han holdt et foredrag på LO- Sørmarka i 1996. Det er et tankevekke­nde utsagn. Norske politikere er enige om svaert mye. Det var ingen selvfølge at vi skulle få dagens velferdsst­at i forrige århundre. Nå er velferdsst­aten fellesgods for alle seriøse partier. Det er bare liberalist­iske partier uten velgere som vil avvikle dagens velferdsst­at. Selv savner jeg likevel en debatt om innholdet i velferdsst­aten. Ofte handler debattene om hvilke partier som «gir mest» og brukere som kommer dårligere ut ved reformer.

Gi meg den politikere­n som setter stillingen inn på en sak. Det kan handle om alt fra utbygginge­n på Hove til vårt militaere engasjemen­t i utlandet. Sjelden er det grunn til å skifte parti for å få sagt det man mener. Oftere handler det om gjennomsla­g og posisjoner. Sett i forhold til de som var i AUF på Majorstua samtidig med Jens Stoltenber­g har de fleste av oss liten innflytels­e. Men vi har fremdeles en stemme innen og utenfor de politiske partiene.

 ??  ?? FAKSIMILE: Agderposte­n tirsdag 8. januar 2019.
FAKSIMILE: Agderposte­n tirsdag 8. januar 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway