Agderposten

Etterpådum­skapen er på vei inn igjen

En rekke eksterne kronikører vil gjennom dette året ukentlig bidra til samfunnsde­batt i Agderposte­n, med sine betraktnin­ger om aktuelle saker, interessan­te problemsti­llinger og utfordring­er.

- Kjell-Olav Masdalen

Tidligere i år vedtok det polske senatet en lov som innebaerer at den som omtaler de nazistiske utryddelse­sleirene i Polen som polske, eller som beskylder Polen for å ha vaert delaktig i NaziTyskla­nds forbrytels­er, kan straffes med bøter eller fengsel inntil tre år.

Flere land har reagert negativt på den såkalte «holocaust-loven». Talskvinne for det amerikansk­e utenriksde­partemente­t, Heather Nauert, sier at ho forstår at uttrykket «polske dødsleirer» er upresist og misvisende og kan vaere sårende, men at en må vaere forsiktig med å innskrenke diskusjone­n rundt Holocaust. Stortingsr­epresentan­t Hans Fredrik Grøvan uttrykker seg tilsvarend­e og understrek­er at Polen, Norge og andre land har ansvar for å få fram heile sannheta om jødeutrydd­elsene under andre verdenskri­g.

I flere land, som i Danmark og Nederland, har diskusjone­n om ansvar og ansvarsfra­skrivelse for deporterin­g av jøder fra eigne land pågått lenge. I Nederland blei over 100.000 jøder deportert til de tyske utryddelse­sleirene i Polen. Katja Happe dokumenter­er i boka «Mange falske håp» hvor lite vilje det var i den heimlige motstanden og i den nederlands­ke eksilregje­ringa i London til å hjelpe jødene, med et stort unntak i februar 1941. Da streika tusenvis av arbeidere mot forfølgels­en av jødene i landet. Tyskerne slo hardt tilbake og 19 nederlende­re blei henretta. Da deportasjo­nen av jødene for alvor tok til året etter, var det vanskelig å mobilisere hjelp for å redde dem.

I Danmark blei de fleste jøder i landet, omkring 7.000, i oktober 1943 redda over Øresund til Sverige gjennom en storslått aksjon. Seinere forskning har imidlertid vist at aksjonen hadde sine skyggeside­r, der blant anna profittmot­ivet var sterkt medvirkend­e.

At denne diskusjone­n blant norske historiker­e ikke er kommet saerlig langt, viser en del av de reaksjonen­e som er kommet på Marte Michelets bok: «Hva visste hjemmefron­ten? Holocaust i Norge: Varslene, unnvikelse­ne, hemmeligho­ldet».

Høsten 1942 og fram på nyåret 1943 blei mange av de norske jødene arrestert. 26. november 1942 blei 529 jøder sendt med D/S Donau og 26 med M/S Monte Rosa til Tyskland. 25. februar 1943 blei ytterliger­e 158 jøder deportert med M/S Gotenland. Til sammen blei 773 jøder deportert og de aller fleste av dem blei sendt videre til utryddelse­sleiren Auschwitz i Polen. Bare 38 overlevde.

Spørsmålet om medvirknin­g fra det norske sivile politiet under arrestasjo­nene av de norske jøder er erkjent. Spørsmålet om motstandsb­evegelsen var unnfallen når det som mest gjaldt har derimot en langt større sprengkraf­t i seg. Det kan se ut som en erkjennels­e vil kunne rokke med det norske narrativet som har vaert bygd opp etter krigen.

Norge har ikke mye å skryte av når det gjelder å ivareta sine jødiske medborgere. Et forhold var at en svaert ugjerne mottok jødiske flyktninge­r som rømte fra terroren i Tyskland etter Hitlers maktoverta­gelse i 1933. Et annet at antisemitt­iske holdninger og forestilli­nger om jødene som en mindreverd­ig «rase» var svaert utbredt i landet, også blant framståend­e vitenskaps­menn og ledende samfunnspe­rsoner. Dette kan ha påvirka de prioriteri­nger som blei gjort innafor det norske eksilmiljø­et i London og av både den sivile og militaere motstandsb­evegelsen i Norge. Etter krigen møtte jødene et forstokka byråkrati som viste liten forståelse for deres spesielle situasjon.

Marte Michelet, og tidligere også Christophe­r S. Harper, har dokumenter­t at trusselen mot jødene og faren for deportasjo­n var godt kjent i det norske eksilmiljø­et i London og blant motstandsf­olk i Norge tidligere enn det lenge er blitt hevda. Eksilmiljø­et i London, med blant anna London Radio, gjorde lite for å advare de norske jødene. I Norge var nok dette mer varierende, men det blei ikke satt inn de midler som tross alt var til stede for å gjennomfør­e en koordinert varsling og redningsak­sjon. De tiltaka som blei satt i verk, og som faktisk redda mange jøder, var til dels prega av profittint­eresser og at det gjaldt andre regler for jødene.

Unnfallenh­et er i stor grad forsøkt bortforkla­rt med at en ikke visste når deportasjo­nen skulle skje, og når den kom, så kom den som lyn fra klar himmel. Marte Michelet har vist at så ikke var tilfelle. De ledende kretser innafor motstandsb­evegelsen visste, men de prioritert­e annleis. Gunnar Sønsteby har uttalt at «vi kom borti dette tre måneder før dette ble iverksatt», men at deres oppgave var å sloss, ikke hjelpe folk.

Da Holocaust i all sin ufattelige råskap blei kjent for de fleste etter krigen, vokste det etter vaert fram en stor sympati for jødene. De nye generasjon­er som ikke hadde opplevd krigen fikk dessuten en kraftig vekker gjennom den amerikansk­e filmserien «Holocaust» som kom i 1978. Dette førte blant anna til bevissthet om at kunnskap om jødehatet og jødeutrydd­elsene stadig måtte hol- des ved like og prentes inn i de nye generasjon­er som vokste til, ikke minst fordi nynazistis­ke elementer igjen dukka opp i Norge og i andre land.

Helga Arntzen tok i 1992 initiativ til å stifte Hvite Busser til Auschwitz, og deretter Aktive Fredsreise­r i 1998 for å advare ungdommen mot nazismens smittestof­f. Et stort antall ungdom har deretter deltatt på fredsreise­r til Auschwitz og med sjølsyn fått oppleve hva intolerans­e og jødehat i sin verste konsekvens kan føre til.

Derfor må en ikke tie og stikke noe under stolen, sjøl når det kan komme til å slå kiler inn i de heltebilde­ne som er bygd opp i Norge etter krigen. Historiker­e har her et saerskilt ansvar. Noen historiker­e synes også i dag å gå i forsvarspo­sisjon når temaet settes på dagsorden. De kvier seg for å

åpne debatten, slik det blant anna er gjort i Danmark og Nederland.

Lenge var nok disse spørsmålen­e svaert problemati­sk å ta opp fordi portvokter­ne, seierherre­ne, de som sørga for at den rett historia om den norske motstandsb­evegelsen blei danna og formidla, satt ved makta og passa på. I dag er de fleste portvokter­ne døde.

Marte Michelets bok møtes med argumenter om at hun ikke forstår den tyske nazismens og krigstidas natur og det enorme presset aktørene den gang var under. Hun er moralisere­nde, farer med etterpåklo­kskap og unnlater å drøfte kildene, hevdes det. Kritikerne sjøl er imidlertid nokså enspora i sin kritikk og i forsvaret av sine oppfatning­er. Men etterpåklo­kskap er langt å foretrekke framfor etterpådum­skap, den som forhindrer at en stadig kommer naermere sannheta.

Folk i dag kan neppe leve seg tilstrekke­lig inn i de kaotiske forhold og den konstante trusselen som rådde under okkupasjon­en. Men Quislings forsøk på å nazifisere samfunnsin­stitusjone­ne blei slått tilbake og viser at det var mulig å gjennomfør­e store og koordinert­e aksjoner i 1942.

Sjølsagt har ikke Marte Michelet funnet fram til den endelige sannheta om jødedeport­asjonene fra Norge. Men hun har brakt stoffet fram i dagen slik at det ikke lenger er mulig ikke å gripe tak i det.

Så hører det sjølsagt også med til historia at om lag 1.200 norske jøder blei redda over til Sverige, også med hjelp fra motstandsb­evegelsen og med stor fare for de som var involvert. Historia er aldri svart/kvit (det vil si for jødene var den det). Også helter må tåle å bli gått etter i sømmene. Det verken kan eller vil rokke ved at motstandsb­evegelsen i Norge gjorde landet uvurderlig­e tjenester under okkupasjon­en.

Nå er etterpådum­skapen på vei inn i Europa igjen, slik vi ser eksempler på i Polen, og slik vi ser tendenser til i høgreradik­ale og antisemitt­iske miljøer. Jødene er Europas kanarifugl­er. Når de angripes og hetses, da er det stor fare på ferde for oss alle.

 ??  ?? DEPORTERT: Det tyske skipet Donau tok 529 norske jøder tilutrydde­lsesleiren­e. Bildet er fra Amerikalin­jens kai , Utstikker 1.
DEPORTERT: Det tyske skipet Donau tok 529 norske jøder tilutrydde­lsesleiren­e. Bildet er fra Amerikalin­jens kai , Utstikker 1.
 ??  ?? FOTO: NTB SCANPIX
FOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway