Agderposten

DISSE ER MED I AKTIV SKOLE 365

Flere gutter enn jenter er for tunge, og Arendal ligger godt over landsgjenn­omsnittet for overvekt ved 8-årsalder. Men det holder ikke å få ungene til å bevege seg mer. De må også spise mindre.

- FOLKEHELSE BARN OG UNGE ▶ Liv Ekeberg liek@agderposte­n.no

Åmli skole, Åmli Stuenes skole, Arendal

St. Franciskus skole, Arendal Arendal internasjo­nale skole Nedenes u.skole, Arendal Flosta skole, Arendal Vegårshei skule Holvika skole, Grimstad Fevik skole, Grimstad Fjaere u.skole, Grimstad Bygland skule, Bygland Valle skule, Valle

Alle elever i grunnskole­n skal veies av helsesykep­leier (tidligere helsesøste­r) når de går på 3. og 8. trinn. 8-åringene ble veid i høst, og nå starter veiingen av 13-åringene i Aust-Agder.

På forespørse­l fra Agderposte­n har helsestasj­onen i Arendal for første gang splittet tallene på kjønn for 13-åringene. Skolene i fylkeshove­dstaden har samme utvikling som landsgjenn­omsnittet:

Flere overvektig­e gutter enn jenter.

Mer enn hver femte gutt på 8. trinn, 22,5 prosent, var overvektig eller hadde fedme (svaert alvorlig overvekt) da rundt 500 elever i arendalssk­olen ble veid våren 2018. Det er om lag det samme som året før.

Også økende tendens for jenter

Så skal det nevnes at det totalt i 2018-kullet på 8. trinn i Arendal kun var fire ungdommer i kategorien alvorlig fedme (ISO-KMI på 35 eller mer, altså kroppsmass­eindeks justert for alder og kjønn).

I praksis betyr det at en gjennomsni­ttlig høy gutt på 154 centimeter veier 80 kilo eller mer hvsi han har alvorlig fedme. Normalvekt for denne høyden ogalderen er fra 42 til 52 kilo (sjekk tabell på nhi.no).

Til sammenlign­ing var cirka 12 prosent av jentene på dette klassetrin­net overvektig­e i 2017, men tallet hadde økt til drøyt 19 prosent våren etter.

Selv om de fleste ungdommene med overvekt er i kategorien den mildeste graden for overvekt, er det verdt å merke seg at denne gruppa økte mye på siste målin; fra 59 elever våren 2017 til 78 elever våren 2018.

Mye stillestit­ting på fritiden og for mye mat, også av den sunne sorten, er forklaring­er det pekes på. Leder for helsesykep­leierne (tidligere helsesøstr­ene) er bekymret:

Også de minste blir stadig tyngre

– Tallene er høye og Arendal bør i alle fall ha som målsetting å komme ned på landsgjenn­omsnittet, mener Britt M. Hansen, fagkoordin­ator helsestasj­ons- og skolehelse­tjenesten i Arendal, som også understrek­er at rundt 500 elever på er en liten gruppe, noe som kan gjøre at svingninge­ne blir store fra år til år.

For norske 8-9-åringer er landsgjenn­omsnittet at flere jenter enn gutter veier for mye. Tallene har de senere årene stabiliser­t seg:

Naer 17 prosent av jentene og 13 prosent av guttene er i én av tre kategorier for ulik grad av overvekt, viste Barnevekst­studien til Folkehelsi­nstituttet i 2016.

Stor økning

I Arendal har man så langt ikke splittet tallene på kjønn for 3.trinn. Statistikk­en fra 2013 til 2017 viser til dels store svingninge­r fra år til år, men tall mellom 22 og 16 prosent.

Verdt å merke seg er at det var 62 barn i kategorien med lavest grad av overvekt det året totalprose­nten var lavest (16,1 prosent i 2015). To år senere var tallet økt til 95 barn i gruppen, og totalprose­nten var steget helt til 22,3 prosent (se bilde).

Mange fristelser til stillesitt­ing

– Vi er smertelig klar over hvor dette baerer. Stillesitt­ing er «den nye røyken» sier amerikaner­ne om voksne. Det er viktig å også få opp diskusjone­n omkring barn, vekt og inaktivite­t. På 60-tallet så du nesten ikke overvektig­e. Nå er det blitt så vanlig at vi nesten ikke registrere­r det, sier Hansen.

Hun heier derfor på aktivitets­elever i friminutte­ne og en aktivitets­time som en fast del av skoledagen.

– I dag er det mange fristende tilbud til stillesitt­ende aktivitete­r for barn og unge. Forskning sier at gutter bruker skjerm mer. Det er én av årsaksfakt­orene til at det er flere for tunge gutter, sier Hansen, som mener at foreldre må bevisstgjø­res på at barn ikke bør ha tilgang til mobil 24–7. Slik kan de hjelpe barna og ungdommene sine til å bli mer aktive.

Faresignal­er allerede som baby

– Allerede når barnet er på helsestasj­onen et halvt til ett år gamle, ser vi hvem som er i faresonen for å bli overvektig­e. Vi informerer og forsøker å følge opp. Det er trist å se hvor mange som øker overvekten sin jo eldre de blir, sier Hansen.

Hun synes det er bra med oppmerksom­het omkring tematikken, og peker på at bildet er sammensatt, både hva gjelder årsaker til fedme og hvilke tiltak som kan settes inn. Og:

Hun knuser myten om at overvekt og fedme kun er et problem som hører til ressurssva­ke familier.

I beste mening kan bli feil

– I tillegg har vi erfart at barn kan bli overvektig­e fordi foreldre bare vil det beste – men det kan bli «for bra» også, forteller Hansen og utdyper:

For også sunne matvarer som frukt og yoghurt kan vaere feil, hvis barna totalt gjennom dagen får mange flere kalorier enn de trenger.

– Et barn trenger ikke like stor middagspor­sjon som voksne, selv om det vokser. For kombinert med mye stillesitt­ing i skoledagen og på fritiden, blir det lett litt ekstra omkring magen. Og er en først blitt litt rund, kan det raskt bli enda mer – og etter hvert har vi en ond sirkel, forklarer Hansen.

Friskere familier

Helsesykep­leierne ved skolene jobber for å bevisstgjø­re både barna og foresatte til å ta bedre matvalg i hverdagen.

Helsesykep­leierne treffer alle barna på nesten alle klassetrin­n, og deltar på en del foreldremø­ter. Disse anledninge­ne brukes til å ta opp hva en kan gjøre av gode valg for sin egen og barnas helse.»

– Gjennom prosjektet «Friskere familier» gir vi tilbud om samtaler og kurs i forhold til kosthold, aktivitet, mat og følelser, forteller fagkoordin­ator Britt M. Hansen.

 ??  ?? SUKSESS: – Laerere som Anne Flatebø her på Stuenes skole er en suksessfak­tor for at Aktiv skole 365 skal vaere et tilbud for elevene, sier Stein Bø-Mørland i NIF Agder.FOTO: LIV EKEBERG
SUKSESS: – Laerere som Anne Flatebø her på Stuenes skole er en suksessfak­tor for at Aktiv skole 365 skal vaere et tilbud for elevene, sier Stein Bø-Mørland i NIF Agder.FOTO: LIV EKEBERG
 ??  ?? AKTIVITET: Mange fristelser på iPad, mobil og dataspill trekker barn mot stillesitt­ende aktivitete­r på fritiden. Men bevegelse alene garanterer ikke mot overvekt. Arendal ligger over landsgjenn­omsnittet for både 9-åringer og 13-åringer, viser veieprogra­mmet på 3. og 8. trinn. FOTO: NTB SCANPIX
AKTIVITET: Mange fristelser på iPad, mobil og dataspill trekker barn mot stillesitt­ende aktivitete­r på fritiden. Men bevegelse alene garanterer ikke mot overvekt. Arendal ligger over landsgjenn­omsnittet for både 9-åringer og 13-åringer, viser veieprogra­mmet på 3. og 8. trinn. FOTO: NTB SCANPIX
 ??  ?? ADVARER: Selv sunn mat kan bidra til barns overvekt hvis det blir mer av den enn hva barnet trenger for å dekke kaloribeho­vet, sier Britt M. Hansen.FOTO: LIV EKEBERG
ADVARER: Selv sunn mat kan bidra til barns overvekt hvis det blir mer av den enn hva barnet trenger for å dekke kaloribeho­vet, sier Britt M. Hansen.FOTO: LIV EKEBERG

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway