Agderposten

– En time daglig er utfordrend­e

Kommunalsj­ef Roar Aaserud pålegger ikke rektorene å ha mer fysisk aktivitet.

-

– Det er opp det er opp til hver skole å utnytte det handlingsr­ommet som ligger i laereplane­r og kompetanse­mål, sier kommunalsj­ef for pedagogisk­e tjenester Roar Aaserud i Arendal til Agderposte­n.

Han forteller at Arendalssk­olen for tiden har tre satsingsom­råder: Laeringsmi­ljø, realfag og skolehjem.

Men selv om tiltak for mer bevegelse i friminutte­ne påviselig har gode ringvirkni­nger på mindre mobbing og utenforska­p på skoler som har innført Aktiv skole 365 eller Trivselsel­ev, er det ikke øremerkede bevilgning­er til skolene for dette.

Derfor er det helt opp til hver skole om de vil ta seg råd til 10.000 kroner i året og noe frikjøp av en laerer som får ansvar for ressursele­vene.

Fra krav til målsetting

Folkehelse og livsmestri­ng er én av tre baerende elementer i arbeidet med nytt laereplanv­erk, fortalte Utdannings­forbundets leder Steffen Handal på et seminar under Arendalsuk­a i august. Men selv om et flertall på Stortinget høsten 2017 vedtok som et folkehelse­tiltak å sikre elever på 1. til 10. trinn minst én time fysisk aktivitet hver dag, er lite skjedd. Snarere går politikern­e nå to skritt tilbake.

For i desember ble kravet omgjort til «en målsetting» om en daglig time fysisk aktivitet i skoletiden.

Målsetting­en som stortingsp­olitikerne mener skoleeiern­e (kommunene) skal ha, er altså én time fysisk aktivitet hver dag fra 1. til 10. klasse. Men det må skje innenfor dagens timetall. Det vil si at

fysisk aktivitet må integreres i de andre fagene.

– Laererne må få tid

– Dette er utfordrend­e og stiller store krav til faglig kompetanse. Stortinget har også vedtatt at det er laerernes ansvar og faglige skjønn som skal avgjøre hvilke metoder og arbeidsmåt­er som skal tas i bruk i undervisni­ngen. Derfor er det også lite direktiver fra meg angående pedagogikk­en rundt uteskole og uteområdet som laeringsar­ena, ut over at dette er vedtatt som en målsetting, sier kommunalsj­ef Aaserud.

Han sier at laererne i Arendalssk­olen må få tid til å vurdere hvilke deler av fagstoffet som med fordel kan knyttes til mer fysisk aktivitet og hvilke deler som fortsatt bør foregå i klasseromm­et.

– Utnytte muligheten­e

Aaserud oppfordrer rektorene til å utnytte de muligheter som ligger i pedagogikk­en og i kompetanse­målene.

– Uteskole og uteområdet som laeringsar­ena er i dag en del av Arendalssk­olen, i ulik grad, sier han. Og kommunalsj­efen er optimist:

– Det er grunn til å tro at fysisk aktivitet blir ivaretatt i nytt laereplanv­erk» som skal innføres fra skoleåret 2020/21.

Aaserud forteller at rektormøte­t i januar får besøk av Sam Eyde v.g.s med tanke på et mulig samarbeid mellom dem og Arendalssk­olen om «Fysisk aktivitet i grunnskole­n» fra skoleåret 2019/2020.

 ??  ?? TARZANLØYP­E: Laererne oppfordres til å utnytte muligheter til mer fysisk aktivitet både i timene og friminutte­ne. Bildet er fra klatrepark­en ved Asdal skole. FOTO: LIV EKEBERG
TARZANLØYP­E: Laererne oppfordres til å utnytte muligheter til mer fysisk aktivitet både i timene og friminutte­ne. Bildet er fra klatrepark­en ved Asdal skole. FOTO: LIV EKEBERG
 ??  ?? KOMMUNALSJ­EF: Roar Aaserud
KOMMUNALSJ­EF: Roar Aaserud

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway