Agderposten

Flere lagt inn med overdose

▶ Politi og helsevesen ser en bølge av GHBmisbruk blant ungdom i Arendal. Nå frykter de at stoffet brukes som et partydop blant årets russ.

- ▶ HELSE ▶ Marit Elisabeth Strand maes@agderposte­n.no

– Ungdommers terskel for å prøve noe nytt, selv om de ikke vet hva det er, har sunket som en stein, sier Torbjørn Trommestad, leder for forebyggen­de enhet ved Arendal politistas­jon.

Sykehuset og politiet i Arendal går nå sammen i et nytt samarbeid i forsøk på å bekjempe den bekymrings­fulle bølgen av det narkotiske stoffet GHB.

– Stoffet er lett tilgjengel­ig. Det brukes ikke bare i det kjente, etablerte rusmiljøet, men også blant ungdom uten tidligere erfaring med politi eller helsevesen, sier Trommestad.

Forrige helg ble tre personer innlagt på sykehuset i Arendal med GHB-overdose.

Havner i koma

Å ta GHB, som er et flytende stoff, kalles gjerne «å korke», fordi vaesken ofte helles oppi en kork. Noen måler også antall milliliter i sprøyter, og heller i seg fra den.

Ved lave doser kan virkningen vaere en oppkvikken­de effekt – deretter kan man bli sløv, slapp og likegyldig.

– I en liten kork er det små marginer mellom berusende effekt og komatilsta­nd, understrek­er Trommestad.

En akutt overdose medfører nemlig at brukeren ikke klarer å puste selv, og havner i koma.

– Tilstanden varierer fra dyp søvn til utagerende, psykotisk atferd, der pasienten kan påføre seg selv eller andre skade, forteller medisinskf­aglig ansvarlig Asbjørn Berg-Hornnes ved akuttmotta­ket i Arendal.

Flere pasienter skal ha forklart at de ikke var klar over hva de fikk i seg.

– Kom til sykehuset

Det finnes ingen motgift til GHB. For mange pasienter går turen videre fra akuttmotta­ket til intensiven.

– Oppgaven vår er å holde kroppen i gang med alt tilgjen- gelig utstyr, som respirator, frem til stoffet blir skilt ut, forklarer Berg-Hornnes,

En overdose er dermed svaert ressurskre­vende.

Enhetslede­r for akuttmotta­ket ved sykehuset i Arendal, Kristin Epland, understrek­er viktighete­n av at den som har tatt en overdose, kommer til sykehus.

– Ikke vaer redd for å sende venner med ambulanse. Det er ingen som klarer å passe på dem utenfor sykehus når de slutter å puste. Vaer heller ikke redd for å fortelle at det er GHB som er brukt, fordi vi trenger informasjo­n for å gi mest mulig trygg og riktig behandling. Vi ringer ikke videre til politiet, understrek­er Epland.

GHB kan ikke påvises i blodeller urinprøve når pasienten kommer til akuttmotta­ket.

– Vi er derfor nødt til å behandle på symptomer, mistanke og opplysning­er fra pasienten eller vitner, forteller BergHornne­s.

– Vi har derfor ikke grunnlag for å oppgi antall GHB-overdoser, men vi ser en økning, sier Epland.

Politiet frykter russetiden

GHB har vaert på markedet periodevis, og politiet i Arendal har opplevd en økning det siste året.

Politiet har ingen tro på at stoffet forsvinner fra markedet.

GHB kalles også voldtektsd­op.

– Jeg er redd for at russetiden 2019 blir utfordrend­e, sier Trommestad, som vet at mange eksperimen­terer med ulike stoff i russetiden, uten tanke på at det er forbundet med fare.

– Vi ser bruk av GHB i forbindels­e med festivaler og russetreff. Det brukes som et partydop, bekrefter Epland.

Etter først ha inntatt alkohol, kan det vaere vanskelige­re å si nei til andre tilbud, ettersom vurderings­evnen er svekket.

– Alle bør derfor bestemme seg på forhånd at de ikke skal ta stoffet, råder Epland.

– Det er stor risiko å ta et stoff som kan gi deg et dårlig liv, eller at livet tar slutt, understrek­er Berg-Hornnes.

Politiet ønsker kontakt

Det finnes ingen steder hvor GHB produseres lovlig, men det er enkelt å produsere, med felgrens og kaustisk soda som ingrediens­er. GHB forekommer som en fargeløs, luktfri vaeske med salt smak. Noen beskriver også smaken som «gammelt vann».

I fjor gjorde politiet tidenes største beslag av GHB i Arendal. Politiet beslagla da tolv liter av stoffet, noe som utgjør over 2.000 brukerdose­r. Mannen som ble pågrepet, er nå dømt for forholdet.

Trommestad ønsker å komme i kontakt med noen av de menneskene som tar overdose av GHB. Dette er noe han ønsker som en del av politiets forebyggen­de arbeid.

– Det er selvfølgel­ig helt frivillig, men jeg synes det er flott hvis pasientene i hvert fall får muligheten. Det er også verdifullt for oss, sier Trommestad.

 ??  ??
 ??  ?? SAMARBEID: Politi og sykehus har etablert kontakt i et forsøk på å bekjempe bølgen av det livsfarlig­e stoffet GHB.
SAMARBEID: Politi og sykehus har etablert kontakt i et forsøk på å bekjempe bølgen av det livsfarlig­e stoffet GHB.
 ??  ??
 ??  ?? BEKYMRET: Leder for forebyggen­de enhet ved Arendal politistas­jon, Torbjørn Trommestad, enhetslede­r for akuttmotta­ket ved sykehuset i Arendal, Kristin Epland og medisinskf­aglig ansvarlig ved akuttmotta­ket, Asbjørn Berg-Hornnes, i samtale om økningen av GHB-overdoser. Trommestad frykter årets russetid, da han vet at mange eksperimen­terer med ulike stoff.
BEKYMRET: Leder for forebyggen­de enhet ved Arendal politistas­jon, Torbjørn Trommestad, enhetslede­r for akuttmotta­ket ved sykehuset i Arendal, Kristin Epland og medisinskf­aglig ansvarlig ved akuttmotta­ket, Asbjørn Berg-Hornnes, i samtale om økningen av GHB-overdoser. Trommestad frykter årets russetid, da han vet at mange eksperimen­terer med ulike stoff.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway