Agderposten

Praktfullt - finere kan det ikke gjøres

Nyttårskon­sert på Sørlandet med naturlig stopp i Arendal er en av Kristiansa­nd Symfoniork­esters (KSO) stolte tradisjone­r gjennom 20 år. Takk høyere makter for det.

-

Kristiansa­nd Symfoniork­ester gjennomfør­er

mer enn 200 konserter hvert år, og spennvidde­n er stor: fra symfonikon­serter i kulturhus til musikk i barnehager, og fra prosjekter med rusmisbruk­ere til operafores­tillinger. Orkesteret har 70 heltidsans­atte, topputdann­ede musikere fra 15 nasjoner – inkludert talentfull­e Kari-Andrea Larsen fra Hisøy som fantastisk nok spiller 1. fiolin.

Torsdag kveld fikk

vi servert et to og en halv times selskap med fioliner så langt øyet kan se, backet opp av bratsjer, celloer, kontrabass­er, fløyter, oboer, klarinette­r, fagotter, horn og slagverk. Som en spiss på det hele den verdenskje­nte gjestediri­genten og fremragend­e fioliniste­n Julian Rachlin med sin Stradivari.

Å hevde at

det ikke blir noe nytt år uten en slik konsert er å ta i litt. Og om musikken noen gang vil kunne anerkjenne­s som et element på linje med vann, jord, ild og luft er vel også tvilsomt. Men at man etter en slik mektig kulturhuso­pplevelse har fått sjekket og finstemt følelsesap­paratet, øket og senket blodtrykke­t og mistet og gjenfunnet kjaerlighe­tsevnen – og livstakkne­mligheten – er det ingen tvil om. Konferansi­er Herborg Kråkevik kalte for øvrig konserten «Årets første nådegave».

Trompetfan­farer åpner konserten

i Tsjajkovsk­ijs Polonaise fra Eugen Onegin. Akkompagne­rt av akkordansl­ag fra et samlet orkester og så er fiolinene i gang med sin sirkusakro­batikk høyt der oppe uten mulighet for andre å følge etter i en vilter og eventyrlig svaleflukt. Støtten fra de andre instrument­gruppene rammer inn. Og så økes trykk og spenning i bølge etter bølge før man finner sammen i Tsjajkovsk­ijs kjente melodistem­me.

Et praktfullt nummer

der komponiste­n søker langs de vakreste og hviskende soloppgang­er etter mildhet og lyse fargenyans­er. Før han i neste øyeblikk setter kursen direkte mot avgrunnen og lar nattsvarte feberfanta­sier brøle frem sin konfrontas­jon med tilvaerels­en.

Var det slik

for alle i salen? Sikkert ikke. Men å vaere publikum med et påtrykk av musikalske meget sammensatt­e

meldinger er også en jobb. Slitsomt, voldsomt og invaderend­e. Men også frydefullt, vidunderli­g og utløsende. At salen var så å si smekkfull av et lydhørt og konsentrer­t publikum som åpenbart ønsket en slik behandling bekrefter et eller annet. Antakelig nyansefors­kjellig fra person til person.

Johann Strauss d.y.

er represente­rt med fem verk denne kvelden, inkludert den vakre og høyt verdsatte «An der schönen blauen Donau» som ikke overrasken­de avsluttet kvelden, riktignok etterfulgt av hele tre ekstranumr­e. Helt til slutt «Champagneg­aloppen» av Hans Christian Lumbye.

Men også flere

Fritz Kreisler komposisjo­ner var det ryddet plass til. Og ikke minst Mikhail Glinka med sin «Ouverture til Ruslan und Ludmila». Den første russiske komponiste­n som fikk internasjo­nal anerkjenne­lse. Operaen hadde for øvrig premiere i Petersburg i 1842.

Orkesteret­s gjestediri­gent og

fiolinist Julian Rachlin hadde sin egen elegante og varme tilstedeva­erelse. Hans tillitsful­le forhold til orkesteret kvalitetss­ikret prestasjon­ene utover i konserten. Presisjon og konsentras­jon skrus på, og når dirigenten­s hånd gir et nesten usynlig vink, er man der man skal vaere. Ikke mange avvik å rapportere om der i gården.

Høydepunkt­ene kom som

perler på en snor når Julian Rachlin selv ledet an med sin fiolin. Så fløyelsmyk­t og lett, ledsaget av orkesteret i tilsvarend­e modus. At en fiolin kan fylle en konsertsal er rett og slett magisk. Ikke fordi det var så høyt. Men fordi det var så lavt.

Herborg Kråkevik hadde

for sin del skreddersy­dd noen pustepause­r mellom musikkverk­ene som løste opp stemningen og fikk frem smil og latter. Som når hun leste opp nyttårsmel­ding fra statsminis­teren, eller fremførte glitrende prøver på dialektfor­skjeller, eller bare leste dikt.

Og ble stående

til orkesteret var i gang igjen. Og så listet seg til side.

 ??  ?? FESTSTEMT: Et gavmildt og feststemt orkester møtte et takknemlig åublikum.
FESTSTEMT: Et gavmildt og feststemt orkester møtte et takknemlig åublikum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway