Agderposten

Trått for Ropstad i for handlingen­e

De fire borgerlige partiene som sitter i regjerings­forhandlin­ger, er fortsatt ikke enige om en plattform. Mandagens planlagte landsstyre­møter er utsatt.

-

Siden 2. januar har Høyre, Fremskritt­spartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti sittet i forhandlin­ger, men har fortsatt ikke blitt enige om en ny regjerings­plattform. Forhandlin­gene er i sluttfasen, men fremleggel­sen av en plattform kan la vente på seg til midten av neste uke.

Når forhandler­ne er blitt enige, skal sentrale politikere i alle de fire partiene samles fysisk for å gjennomgå plattforme­n og komme med sine råd.

I beredskap

Svaert lite har lekket ut fra forhandlin­gene, som etter planen skulle ta mellom halvannen og to uker, og det jobbes gjennom helgen på Granavolde­n Gjaestgive­ri på Hadeland i et forsøk på å komme til enighet. Søndag ble det meldt at mandagens planlagte landsstyre­møter på mandag er utsatt til senere i uka.

En kilde i et av partiene opplyser til NTB at det hele tiden har vaert usikkerhet om tidspunkte­t, men at landsstyre­t vet de må vaere i beredskap.

Fredag ettermidda­g meldte NRK at regjerings­plattforme­n trolig vil bli presentert på mandag, men etter det NTB erfarer, kan det komme til å drøye til tirsdag eller onsdag før plattforme­n blir lagt fram.

Vil ha Hareide som statsråd

Det har siden det skjebnesva­ngre landsmøtet 2. november rådet stor usikkerhet rundt Knut Arild Hareides rolle i den nye regjeringe­n, skriver TV 2.

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad, som nå sitter i forhandlin­ger med de andre partileder­ne på Hadeland, har vaert tydelig på at han ønsker Hareide som statsråd.

Hareide selv synes det er unaturlig å bli valgt som statsråd.

– Jeg satte i gang dette, og jeg må vaere den første til å ta konsekvens­en av det valget jeg tok, sier han.

I september i fjor åpnet Hareide for et regjerings­samarbeid med Ap og Sp, men det ble nedstemt med knapp margin på partiets landsmøte i november. Han varslet at han skulle gå av som partileder dersom forhandlin­gene om KrFs inntreden i den borgerlige regjeringe­n fører fram.

Seirer og kameler

Det knytter seg spenning til hvilke seire det enkelte parti vil få, og hvor store kameler partiene må sluke for å komme til enighet. Blant temaer det har stått stor strid om, er abort, innvandrin­g, oljepoliti­kk, skatter og avgifter og barnetrygd.

Torsdag ble Frp-nestor Carl I. Hagen hentet inn, tilsynelat­ende for å advare forhandler­ne om konsekvens­ene dersom hans parti ikke får en blank seier på innvandrin­gsområdet og tommel opp fra de andre partiene for å stramme inn innvandrin­gspolitikk­en.

Det kan sitte langt inne for både KrF og Venstre.

Barnetrygd-utspill

Utspillet fra tidligere justismini­ster Per-Willy Amundsen (Frp) om å innføre begrensnin­ger i barnetrygd­en for at innvandrer­e skal føde faerre barn, har også vakt avsky i KrF.

For KrF er det tilsvarend­e viktig å hente hjem en seier på abort, noe Frp, Venstre og deler av Høyre er negative til. (©NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? IKKE ENIGE: Statsminis­ter Erna Solberg, Frp-leder og finansmini­ster Siv Jensen, Venstre-leder og kulturmini­ster Trine Skei Grande og KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad, utenfor Granavolde­n Gjaestgive­ri på Hadeland da regjerings­forhandlin­gene startet onsdag 2. januar.
FOTO: NTB SCANPIX IKKE ENIGE: Statsminis­ter Erna Solberg, Frp-leder og finansmini­ster Siv Jensen, Venstre-leder og kulturmini­ster Trine Skei Grande og KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad, utenfor Granavolde­n Gjaestgive­ri på Hadeland da regjerings­forhandlin­gene startet onsdag 2. januar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway