Agderposten

Kriser i kø for Stolten berg

En betent konflikt med Russland og en allianse som knaker i sammenføyn­ingene, står øverst på NATO-sjef Jens Stoltenber­gs arbeidspla­n i 2019.

-

For hvordan skal nordmannen sikre at NATO i fremtiden ikke havner på historiens skraphaug sammen med «motstykket» fra den kalde krigen, Warszawapa­kten?

– Jeg skal sørge for at NATO leverer. Og heldigvis gjør NATO det. På tross av at det er uenighet i mange viktige spørsmål, som handel, klima og Iran-avtalen, jobber USA og Europa mer sammen på sikkerhets­området enn vi har gjort på mange år, sier Stoltenber­g til NTB.

Han viser til at NATO-styrkene har høyere beredskap, for første gang er utplassert øst i alliansen og at USA øker sitt naervaer i Europa.

– Jeg vil også minne om at det er i vår interesse å stå sammen, til tross for at vi er uenige, sier Stoltenber­g.

– Også i USAs interesse

I Europa er bekymringe­n stor for at USAs president Donald Trump ikke ser nytten av NATO. Uroen fikk ny naering da USAs forsvarsmi­nister James Mattis, beskrevet som den siste «voksne» i Trump-administra­sjonen, nylig forsvant ut.

– Jeg skal minne om at det også er i USAs interesse å ha et NATO. Noen ganger tenker vi at NATO bare er at USA passer på Europa. Nei, Europa bidrar også til USAs sikkerhet. Det så vi etter 11. september 2001, da NATO stilte opp for USA. Det er klart det er en fordel for USA å ha 28 allierte og venner, sier Stoltenber­g.

– Men den jobben vil bli mye lettere hvis vi deler mer rettferdig på byrdene, legger han til.

Det er bred politisk enighet i USA om at Europa må betale mer av NATOs utgifter. Kravet er at NATO-landene skal trappe opp forsvarsbe­vilgningen­e i retning av 2 prosent av BNP innen 2024.

Atomvåpent­russel

I tillegg dominerer et mer selvhevden­de Russland Stoltenber­gs dagsorden. Russland kom på kant med Vesten da landet annekterte den ukrainske Krim-halvøya i mars 2014, kort tid før Stoltenber­g overtok som NATO-sjef.

Dagens mest påtrengend­e krise handler om nedrustnin­gsavtalen INF, som USA og Russland inngikk i 1987. Avtalen forbyr landbasert­e mellomdist­anserakett­er.

– Nå har Russland brutt den avtalen i noen år ved å utplassere nye raketter, som kan nå europeiske byer, som er lette å gjemme, og reduserer varslingst­iden. Dermed reduseres også terskelen for bruk av atomvåpen, advarte Stoltenber­g i sin tale til NHOs årskonfera­nse onsdag.

Russland har på sin side nektet for at de nye rakettene, kalt SSC-8, utgjør et brudd på avtalen.

– Vi har gitt russerne en siste sjanse. Fristen løper ut 2. februar. På utenriksmi­nistermøte­t i NATO i desember gjorde amerikaner­ne det klart at de ga Russland 60 dager til å etterleve avtalen på en åpen og kontroller­bar måte, sier Stoltenber­g.

Ser på militaere tiltak

Han viser til at NATOs førsteprio­ritet er å redde avtaleverk­et, men sier samtidig vi må forberede oss på en verden uten INFavtalen.

– Det er så alvorlig at jeg ikke kommer til å spekulere på hva NATO da kan komme til å gjøre. Det vil bare bidra til mer usikkerhet, sier han, og viser til at alliansen nå er i gang med drøftelser og analyser av eventuelle mottiltak.

– Det kan vaere både militaere tiltak, men også nye tiltak for å få i gang arbeidet for nedrustnin­gsavtaler.

– Men hvordan håndtere Russland uten å tilspisse konflikten?

– Så lenge vi er faste og sterke i NATO, kan vi også snakke med russerne. Det har jeg laert fra norsk politikk. Norge har hatt et naert samarbeid med Russland på mange områder. Det er ikke på tross av NATO, men på grunn av NATO.

(NTB)

Vi har gitt russerne en siste sjanse. Fristen løper ut 2. februar.

Jens Stoltenber­g, Generalsek­retaer i NATO

 ??  ?? UTFORDRING­ER I KØ: NATOs generalsek­retaer Jens Stoltenber­g besøkte onsdag NHOs årskonfera­nse i Oslo.
UTFORDRING­ER I KØ: NATOs generalsek­retaer Jens Stoltenber­g besøkte onsdag NHOs årskonfera­nse i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway