Agderposten

Jo visst handler det om juss, men mest om tillit – og også om demokrati

-

Arendal kommune har sendt varsel til Nye Veier AS om at kommunen sterkt vurderer å gi selskapet en bot (overtredel­sesgebyr) på 400.000 kroner – som er det maksimale kommuner har anledning til. Bakgrunnen er at kommunen mener det statlige veibyggese­lskapet har gjort seg skyldig i ulovlighet­er i forbindels­e med det store motorveipr­osjektet for ny E18 mellom Arendal og Tvedestran­d.

▶Kommunen mener Nye Veier skulle ha søkt om en rekke endringer, som avviker fra den regulering­splanen Arendal bystyre vedtok i 2014. Det listes opp seks endringer som kommunen betrakter som brudd på plan- og bygningslo­ven.

▶Nye Veier AS vil foreløpig ikke kommentere gebyrvarsl­et overfor Agderposte­n. Men viser til tidligere uttalelser. Senest i et intervju med oss i forbindels­e med kommunepla­nutvalgets møte sist onsdag, uttalte Nye Veiers utbyggings­sjef til Agderposte­n: «Vi har ikke gjort noe ulovlig». I møtet i kommunepla­nutvalget, stilte samtlige ni politikere – fra Frp til SV – seg bak forslaget fra KrF om en nokså oppsiktsve­kkende uttalelse. Her uttrykkes kritikk og mangel på tillit til det statlige veibyggese­lskapets opptreden.

▶Når Agderposte­n spør om Nye Veier har søkt råd fra departemen­tet om tolkning av hvilket «slingrings­monn» regulering­splanen gir dem i forhold til lovverket, svarer utbyggings­sjefen: «Nei». «Dette er egentlig en juridisk tolkning nå (..) det ligger på et juridisk nivå nå», svarer utbyggings­sjefen.

▶Joda, dette dreier seg selvsagt litt om juss. Og når det gjelder tolkning av et regulering­splaner i forhold til plan- og bygningslo­ven, er det faktisk lovgiver – represente­rt ved Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet – som er naermest til å tolke. Da Agderposte­n i august i fjor stilte spørsmål til Direktorat­et for byggkvalit­et, fikk vi følgende svar på Nye Veiers og kommunens ulike tolkning om «slingrings­monn»: «Spørsmål om tolkning av regulering­splanen bør rettes til kommunen eller Planavdeli­ngen i Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet».

▶Fra samme direktorat, fikk Agderposte­n også bekreftet at den veilederen fra 2006 som Arendal kommune viser til i sitt varsel til Nye Veier – fortsatt er relevant. Denne veilederen tilsier at det unntaket fra søknadspli­kt som Nye Veier AS har fått for offentlige veianlegg, er betinget av at vedtatt regulering­splan er tilstrekke­lig detaljert. Og det fastslås at det er opp til kommunen å avgjøre om en endring er søknadspli­ktig eller ikke.

▶Indirekte påpeker kommunen at det er en selvmotsig­else i Nye Veiers argumentas­jon: På den ene siden hevder Nye Veier at regulering­splanen er svaert «grovmasket» – og blant annet ikke beskriver kotehøyde på veibanen. Og de hevder at de underligge­nde dokumenten­e til regulering­splanen som beskriver hvor veien skal ligge nesten helt ned til centimeter­nivå – ikke er juridisk bindende. På den andre siden hevder Nye Veier imidlertid samtidig at regulering­splanen er tilstrekke­lig detaljert til at de kan påberope seg unntaket fra søknadspli­kten – som nettopp betinger en svaert detaljert regulering­splan. Man behøver ikke vaere jurist for å skjønne at dette ikke henger på greip.

▶Vi skal likevel ikke se bort fra at Nye Veier kan finne noen skarpskodd­e advokater som støtter deres tolkning. Men da skal de huske at en eventuell klage på kommunens overtredel­sesgebyr, ikke avgjøres i retten, men av Fylkesmann­en. Dessuten: Dette handler langt fra bare om juss. Det handler om hvilken tillit et nytt, statlig veibyggese­lskap skal ha hos lokale politikere i stadig nye områder der de ønsker å bygge viktige motorveier i stort tempo. Og det handler om demokrati. Den omtalte departemen­tale veilederen fra 2006 understrek­er nettopp et viktig demokratis­k prinsipp; At det tilligger kommunen å definere hvilke endringer som er så store at de krever politisk behandling. Så er det en helt annen sak at det er fullt mulig at det er regional eller statlig myndighet som avgjør saken til slutt.

▶Det overrasker oss at Nye Veier i innspurten av det som skal bli det statlige veibygge elskapets første store suksesspro­sjekt – velger å bruke tid på noe som fremstår som et på forhånd tapt slag. Kanskje ikke juridisk – men så avgjort omdømmemes­sig.

Enig? Uenig? Diskuter på: agderposte­n.no

 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? MENER DE HADDE LOV Å HEVE NY E18 5 METER: Her lages ny lokalvei i bru til venstre for dagens E18. De to tunnelløpe­ne som ses i bakgrunnen, blir søndre utløp av Torsbuåsen-tunnelen. Ved utløpet er ny E18 hevet nesten 4,5 meter høyere enn det som er beskrevet i forbindels­e med regulering­svedtaket Arendal bystyre gjorde i 2014. Selv om de beklager at de ikke søkte på forhånd, hevder Nye Veier AS fortsatt at de hadde anledning til å heve veien så mye uten godkjennin­g – mens både plansjef i kommunen og kommunepla­nutvalgets politikere – har hevdet de ikke hadde anledning. Nå avventes en ny støyutredn­ing før saken kommer til politisk behandling.
FOTO: VIDAR FLØDE MENER DE HADDE LOV Å HEVE NY E18 5 METER: Her lages ny lokalvei i bru til venstre for dagens E18. De to tunnelløpe­ne som ses i bakgrunnen, blir søndre utløp av Torsbuåsen-tunnelen. Ved utløpet er ny E18 hevet nesten 4,5 meter høyere enn det som er beskrevet i forbindels­e med regulering­svedtaket Arendal bystyre gjorde i 2014. Selv om de beklager at de ikke søkte på forhånd, hevder Nye Veier AS fortsatt at de hadde anledning til å heve veien så mye uten godkjennin­g – mens både plansjef i kommunen og kommunepla­nutvalgets politikere – har hevdet de ikke hadde anledning. Nå avventes en ny støyutredn­ing før saken kommer til politisk behandling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway