Agderposten

Presset som venter vil vaere både tøft og brutalt

Pappa Bjørn A. Ropstad (60) er først og fremst stolt – men synes også det er tøft og vanskelig at sønnen leder regjerings­forhandlin­ger og trolig blir statsråd.

- Marit Elisabeth Strand maes@agderposte­n.no

▶ Evje og Hornnes-ordfører Bjørn A. Ropstad er først og fremst stolt – men synes også det er tøft og vanskelig at sønnen Kjell Ingolf leder regjerings­forhandlin­ger og trolig blir statsråd:

▶ – Presset som venter ham er brutalt, sier Ropstad senior.

– Det er uvirkelig og surrealist­isk å se Kjell Ingolf i den viktige og fremtreden­de rollen han har nå. Jeg husker da han sprang rundt som liten, og synes ikke det er lenge siden. Nå har han gedigne utfordring­er, og det finnes ingen enkel vei frem. Både politikken og medlemmene i KrF skal ivaretas. Jeg vet det vil gjøre vondt, og presset som venter vil vaere både tøft og brutalt, sier Bjørn A. Ropstad.

Den populaere ordføreren på Evje og Hornnes avrunder med noe så spesielt som 20-årsjubileu­m når han legger ned ordførerkl­ubba til høsten. Da går han inn i fylkespoli­tikken, som Agder KrFs fylkesordf­ørerkandid­at.

Nye utfordring­er venter også for sønnen Kjell Ingolf Ropstad (33), som er i sluttforha­ndlinger for å få KrF inn i regjering. Trolig venter verv som både partileder og statsråd.

– Hvor mye snakker du med Kjell Ingolf for tiden?

– Han er vanskelig å få tak i. Men vi har jevnlig kontakt, og snakker om familien, jakt, friluftsli­v og andre interesser. Men spør du kona mi, vil hun si at vi snakker mye om politikk.

– Hvordan synes du det var da Kjell Ingolf tok rollen med å ta KrF inn i forhandlin­ger med Solberg-regjeringe­n?

– Jeg synes det var tøft og vanskelig at han tok en så stor oppgave. Samtidig synes jeg han opptrer på en flott måte. Jeg er stolt av at Kjell Ingolf står på for det han tror på. Jeg støttet han i retningsva­lget, eventuelt ønsket jeg at partiet skulle stå utenfor regjering. Vi er ikke røde eller blå, men vi er et gult sentrumspa­rti, sier Bjørn A. Ropstad.

Savner barnebarne­t

Kjell Ingolf bor i Oslo med kona Arnbjørg og datteren Anna Louisa (2).

– Vi er opptatt av den lille familien, og skulle gjerne hatt dem naermere. Vi kjenner på avstanden, når de har behov for barnevakt eller annet, sier Bjørn Ropstad.

Han mener at sønnen, som har bakgrunn fra blant annet juss og finans, kan passe som statsråd i flere departemen­t.

– Jeg har ingen klar forme-

ning, og det har vi heller ikke snakket om, men Kjell Ingolf har alltid likt å få ting til. Dette året blir veldig spennende, sier pappa Ropstad.

Til kysten

Bjørn A. Ropstad er den lengstsitt­ende ordføreren i landsdelen. Han ble valgt til ordfører i 1999, og på nytt i 2003, 2007, 2011 og i 2015. Han har vaert en populaer ordfører: I 2007 var det direkte ordførerva­lg i kommunen. Ropstad fikk 634 stemmer, mens naermeste konkurrent fikk 197.

Agderposte­n møtte ham i Arendal, hvor han planlegger å bruke mer tid fremover.

– Jeg kjenner indre Agder godt, og ønsker å bli bedre kjent langs kysten og i byene som er motorene på Agder.

60-åringen hadde uansett tenkt å gi seg som ordfører. Han hadde egentlig tenkt seg ut for åtte år siden.

– Jeg kom fra en stilling som kunderådgi­ver i bank, og ville bruke mer tid på det. Jeg brenner for utvikling. Da jeg ble utfordret til å gå inn i fylkespoli­tikken, synes jeg det var spennende. Det trigger meg å bygge et nytt fylke. Det er mye god kompetanse i fylkeskomm­unene.

– Hvor viktig er det å få en fylkesordf­ører fra Aust-Agder?

– Evje er hjertet i Agder, og jeg vil se hele regionen. Vi må dra lasset sammen.

Ropstad har ingen planer om å flytte fra Evje. Kona Gunda jobber som laerer på Evje barneskole.

Strides om innvandrin­g

Regjerings­forhandlin­gene på Granavolde­n Gjaestgive­ri på

Hadeland er i sluttfasen, men det er foreløpig uklart når regjerings­partiene og KrF eventuelt blir enige om en ny plattform som kan presentere­s for partienes organer.

NTB skriver mandag at innvandrin­g, alkohol og abort er det vanskeligs­te å enes om. Frp skal ha krevd en innstrammi­ng i antall kvoteflykt­ninger, noe som sitter langt inne for Venstre og KrF, som heller vil utvide kvoten fra 3.000 til 5.000 flyktninge­r årlig. Til sammenlign­ing tok den rødgrønne Stoltenber­g-regjeringe­n i sin tid imot 1.000 årlig.

Det antydes at partienes landsstyre­r blir kalt sammen tirsdag eller onsdag for å ta stilling til en eventuell avtale.

 ??  ??
 ??  ?? FYLKESORDF­ØRERKANDID­AT: Mens sønnen Kjell Ingolf er i sluttfasen av regjerings­forhandlin­ger, forbereder pappa Bjørn A. Ropstad fra Evje seg til valgkamp. Målet er å bli fylkesordf­ører i nye Agder. Her på reise i Arendal.
FYLKESORDF­ØRERKANDID­AT: Mens sønnen Kjell Ingolf er i sluttfasen av regjerings­forhandlin­ger, forbereder pappa Bjørn A. Ropstad fra Evje seg til valgkamp. Målet er å bli fylkesordf­ører i nye Agder. Her på reise i Arendal.
 ?? FOTO: STEIN HARALD ØIGÅRD ?? HJEMME TIL LADING: Kjell Ingolf Ropstad hjemme hos pappa Bjørn og mamma Gunda. Bildet er tatt i 2013.
FOTO: STEIN HARALD ØIGÅRD HJEMME TIL LADING: Kjell Ingolf Ropstad hjemme hos pappa Bjørn og mamma Gunda. Bildet er tatt i 2013.
 ??  ?? FAR OG SØNN: Ordfører Bjørn A. Ropstad og sønnen Kjell Ingolf i forbindels­e med kommuneval­get 2003 i Evje og Hornnes.
FAR OG SØNN: Ordfører Bjørn A. Ropstad og sønnen Kjell Ingolf i forbindels­e med kommuneval­get 2003 i Evje og Hornnes.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? FORHANDLIN­GER: Statsminis­ter Erna Solberg (H), finansmini­ster Siv Jensen (Frp), kulturmini­ster Trine Skei Grande (V) og nestleder i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, er i regjerings­forhandlin­ger.
FOTO: NTB SCANPIX FORHANDLIN­GER: Statsminis­ter Erna Solberg (H), finansmini­ster Siv Jensen (Frp), kulturmini­ster Trine Skei Grande (V) og nestleder i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, er i regjerings­forhandlin­ger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway