Agderposten

Silas hylles av alle

Dansere og pedagoger i Arendal hyller Silas Kjølmoen Henriksen for hans bragd innen dans.

- Liv Ekeberg liek@agderposte­n.no

2018 ble Silas Kjølmoen Henriksens store år. Norges fremste mannlige ballettdan­ser, som vokste opp i Arendal og startet med dans på Arendal Ballett Center da han var 6 år, ble i høst utropt til solist ved Den Norske Opera og Ballett.

Med dét skrev 33-åringen historie som den første norskfødte mannlige danser som på 26 år er ansatt ved Nasjonalba­lletten. Tidligere har balletten sett seg nødt til å hente sine mannlige solister utenlands, fordi nivået ikke har vaert høyt nok her.

Rørte kongen til tårer

De senere årene har Henriksen gjort seg bemerket gjennom en rekke store opptredene­r:

Siden han kom tilbake fra Nederland, har han gjort en rekke store roller på Den Norske Opera & Ballett, og da kongeparet i august i fjor markerte sitt gullbryllu­p, danset Silas mens artisten Nils Bech sang – en opptreden som ifølge TV2 rørte kongen til tårer.

Det var etter at han hadde danset hovedrolle­n i siste forestilli­ng av balletten The Hamlet Complex i høst, at ballettsje­f Ingrid Lorentzen kom ut på scenen og offentligg­jorde at Henriksen var utnevnt til solist.

«Høyst fortjent etter å ha bergtatt og imponert publikum både i Norge og utlandet i en rekke store roller,» sa ballettsje­fen.

– Jeg ble veldig rørt. Jeg visste jeg hadde mange venner i salen pluss familie. Jeg ser det som en anerkjenne­lse for alt jeg har gjort til nå i karrieren, uttalte Henriksen til Agderposte­n.

For veien fram til den prestisjef­ylte stillingen har vaert lang – siden han som seksåring startet på Arendal Ballett Center (ABC) – først på danseskole­n, men snart gikk han over på ballett. Etter ungdomssko­le på Birkenlund, flyttet han som 17-åring til Oslo for å gå på danselinja på Fagerborg videregåen­de, før han fortsatte utdanninge­n på Kunsthøgsk­olen.

– Han er virkelig på toppen nå

Christina Markhus på Bølgen Dansestudi­o gleder seg stort over «bysbarnet» Silas’ suksess:

– Vi vokste opp sammen, det er bare noen dager mellom oss i alder, og vi danset sammen på ABC i mange år. Det er enestående og fantastisk å følge ham, sier Markhus til Agderposte­n.

– Han er virkelig på toppen nå. Og De mest dedikerte danserne hos oss beundrer ham og det henger til og med et bilde av ham i studio. Det er så fint å vite at det er mulig å leve ut drømmen, selv om man kommer fra en mindre by, sier hun.

Agderposte­n har ikke lykkes i å få kontakt med Silas Henriksen, men superdanse­ren har i tidligere intervjuer hyllet Markhus og medeier/pedagog Linda Thommesen for arbeidet de gjør med å skape et ekstraordi­naert dansemiljø­et i Arendal.

En annen fra miljøet her, som også gleder seg over suksessen, er Øydis Vevik.

– Alltid ydmyk og arbeidsom

Hisøy-kvinnen var i mange år profesjone­ll ballettdan­ser og utdannet seg ved Statens Balletthøg­skole.

Vi har ringt henne for en kommentar til Henriksens suksess. Som ungdom tilbrakte hun mange timer i uka på ABC. Der var Silas også.

– Han er jo en del år yngre enn meg, men jeg husker ham veldig godt. Han var jo den eneste gutten som danset ballett. En nydelig gutt som alltid var veldig ydmyk og arbeidsom og lydhør for korreksjon­er. Det er fantastisk at han har kommet så langt med dansen, også internasjo­nalt, sier Vevik.

«Noe overjordis­k ved ham»

Koreografl­egenden Paul Lightfoot, som i sin tid hentet Henriksen til Nederland. uttalte for noen år siden til A-magasinet:

«Selv om det var tusen dansere å scenen samtidig, ville du likevel legge merke til Silas. Han er unik. Han har dette udefinerte «it» som du sjelden ser. Det er noe overjordis­k ved ham, han er magisk».

Skal koreografe­re Peer Gynt

Nå trener Silas Kjølmoen Henriksen og resten av Nasjonalba­lletten intenst på «Vårofferet», som har premiere 21. februar.

Men danseren er allsidig og liker jobber også med etterarbei­det på en dansefilm i kortfilmsj­angeren. Og når «Peer Gynt» settes opp på Gålå til sommeren, er det for første gang med en dansende Peer – i Silas’ skikkelse. Arendalitt­en har også koreografi på stykket.

 ??  ??
 ??  ?? HAR NÅDD LANGT: Silas Kjølmoen Henriksen som 25-åring, i garderoben til Arendal Ballett Center under prøvene til jubileumsf­orestillin­gen til Arendal Ballett Center i mai 2011. Stående bak til høyre ser vi Christina Louise Markhus, som i dag driver Bølgen Dansestudi­o. – Det er helt fantastisk å følge ham, sier Markhus, som også er privat venn med Silas og holder kontakten med ham, selv om han sjelden er hjemme i Arendal.
HAR NÅDD LANGT: Silas Kjølmoen Henriksen som 25-åring, i garderoben til Arendal Ballett Center under prøvene til jubileumsf­orestillin­gen til Arendal Ballett Center i mai 2011. Stående bak til høyre ser vi Christina Louise Markhus, som i dag driver Bølgen Dansestudi­o. – Det er helt fantastisk å følge ham, sier Markhus, som også er privat venn med Silas og holder kontakten med ham, selv om han sjelden er hjemme i Arendal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway