Agderposten

Aron VM-klar

Valle-gutten Aron Åkre Rysstad (19) har nådd sesongens store mål med en plass i Norges tropp til junior-VM.

- Øystein Bjerkestra­nd oybj@agderposte­n.no

Mesterskap­et arrangeres i finske Lahti fra 20.-27. januar.

– Det var jo himla kult å få den beskjeden, sier tenåringen ydmykt til Agderposte­n.

Han erkjenner at han hadde forhåpning­er om å få en plass, men forventet ingenting. Hans trener gjennom de fire siste årene, Svein Olav Utistog, er godt fornøyd på elevens vegne.

– Det er først og fremst veldig gledelig for Aron. Jeg har vaert tett på ham i fire år og vet hvor hardt han har jobbet for dette. Det er utrolig moro, sier han.

Også på Hovden Skigymnas var det jubel da beskjeden kom mandag. Ansvarlig for langrenn, Micke Pålsson, mener VM-uttaket var viktig for hele skolen.

– Det er ikke tvil om at dette var viktig og betyr mye for skolen. Vi har hatt juniorløpe­re i VM før, men det begynner å bli noen år siden. Ikke minst er det morsomt å se at det kommer løpere fra distrikten­e som kan hevde seg nasjonalt, sier Pålsson.

– Det er jo stort at man kan komme fra et lite miljø og få det til, istemmer Åkre Rysstad.

Medaljesja­nse

Både Utistog og Pålsson er helt klare på at om man er i den norske VM-troppen, er man også en medaljekan­didat.

– Ja, det vil jeg si. Historisk har det vaert sånn. Når man først er i VM kan hva som helst skje, sier Pålsson – og får støtte av Utistog.

– Jeg har ikke veldig god oversikt over utlendinge­ne, men tradisjone­lt har Norge gjort det veldig bra i junior-VM. I så måte må han nok finne seg i å vaere medaljekan­didat.

Selv er unggutten full av selvtillit og utelukker ikke at det kan bli et besøk på pallen i Lahti.

– På en god dag har jeg veldig god tro. Det er vel sant som de sier, for det er et veldig høyt nivå i Norge.

Åkre Rysstad får plassen etter seier og 4.-plass i de to viktigste uttaksrenn­ene.

– Etter seieren før jul var det dette vi håpte, tenkte og trodde på. Men det er utrolig morsomt og viktig for hele skolen og medelevene, sier Pålsson.

Kort forberedel­se

Det er under en uke til startskudd­et går på sprinten, som trolig blir Åkre Rysstads eneste distanse i mesterskap­et med mindre han viser enorm form og får en plass på stafettlag­et.

– Nå må jeg bare stole på at treningen jeg har lagt ned er god nok. Fram mot sprinten jeg slappe av og samle overskudd, sier Åkre Rysstad, som drar til Lahti torsdag.

– Treningen er lagt ned, så nå må han bare holde kroppen i gang og bygge selvtillit. Han må komme seg til Lahti for å studere løypa og svingene, sier Utistog, som forteller at det nok ikke blir den Lahti-sprinten vi er vant til å se blant seniorløpe­rne.

 ??  ??
 ?? FOTO: SVEIN OLAV UTISTOG ?? FRA DISTRIKTET: Aron Åkre Rysstad er beviset på at det fremdeles er mulig å komme fra distriktet og hevde seg i den norske langrennst­oppen.
FOTO: SVEIN OLAV UTISTOG FRA DISTRIKTET: Aron Åkre Rysstad er beviset på at det fremdeles er mulig å komme fra distriktet og hevde seg i den norske langrennst­oppen.
 ?? FOTO: PETTER FURSETH ?? SEIER: 19-åringen tok en meget viktig seier på Hovden i et uttaksrenn like før jul.
FOTO: PETTER FURSETH SEIER: 19-åringen tok en meget viktig seier på Hovden i et uttaksrenn like før jul.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway