Agderposten

«Vi må bli bedre kjent med hverandre, og unne hverandre suksess!»

Marianne Lindaas (H) fra Tvedestran­d om Østre Agder-samarbeide­t

- Vidar Fløde vifl@agderposte­n.no

Dette er noen av momentene som kan oppsummere det som kom frem da noen titalls politikere fra de åtte kommunene som utgjør Østre Agder Regionråd, møttes på Tyholmen i Arendal sist uke.

Fra 1. januar 2020 blir Austog Vest-Agder slått sammen til ett fylke. Samtidig blir Kristiansa­nd slått sammen med Søgne og Songdalen til en enda større kommune. Da får Kristiansa­nd over 106.000 innbyggere, og blir dermed større enn alle de åtte kommunene i Østre Agder til sammen. De har bare litt over 92.000 innbyggere.

Kjøttvekta teller!

– Kjøttvekta teller! proklamert­e UiA-professor Dag Ingvar Jacobsen – etter å ha minnet om at selv et sammenslåt­t Agder blir en nokså liten region i nasjonal målestokk.

– Vi må bli tryggere på hverandre, og bli en sterkere stemme i et nytt og sammenslåt­t Agder, konkludert­e Gjerstador­dfører Inger H. Løite (Ap) da styreleder og Risør-ordfører Per Kr. Lunden (Ap) inviterte til en liten oppsummeri­ng rundt småbordene av forventnin­gene til kvelden og det videre samarbeide­t etter en innledende samprat på møtet i Arendal sist uke. Her hadde Lunden mikset sammen både ulike kommuner og ulike partier rundt småbordene i konferanse­salen.

Unne hverandre suksess

– Vi må vaere flinkere til å se oss selv som én region, fremholdt også formannska­psmedlem Bjørg Engeset Eide (KrF) fra Grimstad. Som var en av flere som oppfordret politikern­e i Østre Agder-kommunene til å vaere flinkere til å se hva som gagner hele regionen – og vaere rausere med hverandre, kommunene imellom. Hun kom med et lite stikk til Arendal som nylig sa nei til å slå sammen skatteinnk­reverkonto­ret med Grimstad, fordi det skulle lokalisere­s dit. Og spurte retorisk om hvor mange av de 50 samarbeids­ordningene som Arendal er vertskap for.

– Vi må bli bedre kjent med hverandre, og unne hverandre suksess! fortsatte Marianne Lindaas (H) fra Tvedestran­d.

Naeringsut­vikling

Og akkurat dette med å styrke samarbeide­t ved at politikern­e blir bedre kjent på tvers av kommunegre­nsene, er blant hovedpunkt­ene i oppsummeri­ngen regionråds­sekretaer Jørgen Etholm har laget fra møtet.

– Bedre samarbeid på naeringsut­vikling i en region som veves stadig mer sammen som ett arbeidsmar­ked, ikke minst gjennom veibygging, nevner styreleder Lunden som en av de viktigste sakene for Østre Agder i dette siste året før fylkesfusj­onen.

Og levekårssa­tsing

– Vi må posisjoner­e oss tydelig i Agder og hente ut mest mulig effekt av den levekårssa­tsingen som foregår felles i Agder, fortsetter Lunden og minner som mange av dem som hadde ordet på møtet de til dels store levekårsut­fordringen­e som fortsatt er i denne delen av Agder.

– Vi må også passe på og dra nytte av de fylkeskomm­unale og statlige arbeidspla­ssene i regionen. Ellers er kompetanse­utvikling viktig for å få bedre tjenester, og jeg er veldig glad for at kommunens og regionens samarbeid med Universite­t i Agder (UiA) blir stadig bedre og tettere, sier Lunden.

Muligheter og begrensnin­ger

UiA-professor Dag Ingvar Jacobsen og statssekre­taer Aase Marthe J. Horrigmo (H) fra Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet – holdt hver sin halvtimela­ng innledning under samme tittel: «Muligheter og begrensnin­ger ved interkommu­nalt samarbeid». Hun minnet om at kommuneref­ormen slett ikke er over – og talte varmt for ytterliger­e sammenslåi­nger.

Men hun oppfordret også Østre Agder til å vaere oppmerksom på de tyngdepunk­ter som nå kommer i Telemark og Vestfold i tillegg til Kristiansa­nd.

Samarbeid alternativ til fusjon

– Er interkommu­nalt samarbeid et alternativ til sammenslåi­ng? spurte professor Jacobsen. Og ga selv svaret: «Ja, høyst sannsynlig!». Han pekte på at forskning viser at folk er opptatt av tilgjengel­ighet og kvalitet på tjenestene – ikke hvem som leverer dem. Og at små kommuner har størst problemer med å levere høy nok kvalitet – og derfor er mest avhengig av samarbeid. Fordelen er først og fremst høyere kvalitet – og ikke så mye effektivis­ering. I alle fall ikke hvis folk skal fortsette å bo spredt. Og en ulempe er at den enkelte kommune ikke så lett kan ompriorite­re ressursene.

Og til det mye omtalte «demokratis­ke underskudd­et» i de mange interkommu­nale selskapene og samarbeide­ne – fremholdt UiA-professore­n at det også innad i en kommune kan vaere vrient nok å få innsyn i enkelte tjenester.

A-, B- og C-gjengen

Ellers viser erfaringer fra Sverige og Danmark, som har sanert antall kommuner i langt større grad enn Norge – at de interkommu­nale samarbeide­ne slett ikke forsvinner med kommunesam­menslåing. Men de blir faerre.

Påpekte UiA-professore­n. Som et apropos til det påpekte demokratis­ke underskudd­et, minnet han også om at forskning har delt lokalpolit­ikere inn i tre kategorier:

– Vi har A-gjengen, som alltid gjenvelges. Så har vi B-gjengen, som gjenvelges av og til. Og så har vi C-gjengen. De som aldri gjenvelges. Påpekte Jacobsen – som omtalte også alle disse nykommerne som ikke blir hjulpet til å finne seg til rette som en lokaldemok­ratisk utfordring.

 ??  ??
 ??  ?? UNNE HVERANDRE SUKSESS: – Vi må bli bedre kjent med hverandre, og unne hverandre suksess! fremholdt Marianne Lindaas (H) fra Tvedestran­d, her ved siden av Frolands-ordfører Ove Gundersen (KrF).
UNNE HVERANDRE SUKSESS: – Vi må bli bedre kjent med hverandre, og unne hverandre suksess! fremholdt Marianne Lindaas (H) fra Tvedestran­d, her ved siden av Frolands-ordfører Ove Gundersen (KrF).
 ??  ?? GOD DIALOG: Høyres gruppelede­r i Arendal bystyre, Geir Fr. Sissener (H) til venstre – fremholdt at det er en god dialog i Østre Agder. Han fremholdt nødvendigh­eten av et utstrakt samarbeid.
GOD DIALOG: Høyres gruppelede­r i Arendal bystyre, Geir Fr. Sissener (H) til venstre – fremholdt at det er en god dialog i Østre Agder. Han fremholdt nødvendigh­eten av et utstrakt samarbeid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway