Agderposten

Frykter at fengselet vil svekke helsetilbu­d

Froland kommune er svaert bekymret for at det nye fengselet vil kreve så mye helseressu­rser, at det kan gå ut over befolkning­en.

- Silje Bratland Roksvåg ssbr@agderposte­n.no

Kommunen har sendt en alvorlig bekymrings­melding til styret i Østre Agder som møtes fredag.

Rus og psykiatri

Det nye fengselet i Froland skal ha plass til 200 innsatte. I tillegg bygges ny avdeling i Mandal med 100 plasser. Fengselet skal åpne neste år, samtidig som 44 plasser i Arendal og 44 i Kristiansa­nd planlegges nedlagt.

«En stor andel av de innsatte i norske fengsel har høy forekomst av rus og psykiske lidelser, og er ikke et gjennomsni­ttlig utvalg av befolkning­en. Innsatte har rett til nødvendig og gratis helsehjelp i den kommunen fengselet ligger, samme rett til offentlige tjenester som befolkning­en for øvrig» påpekes det i brevet.

Arendal fengsel har 10 prosent psykolog fra spesialist­helsetjene­sten (fra DPS AustAgder, KPH, SSHF) tilknyttet fengselet med 44 innsatte. Innsatte som trenger mye behandling overflytte­s andre fengsler, da det ikke er kapasitet til dette i Arendal per i dag.

«DPS uttaler at de ikke kan innfri de behov pasienter i Agder fengsel vil kreve av spesialist­helsetjene­sten fremover, og at de pr. i dag kun kan videreføre den nevnte 10 prosent stillingen fra Arendal fengsel til Agder fengsel, avdeling Froland. Avdeling Mandal vil også trenge økte ressurser, da antall soningspla­sser i Vest-Agder dobles. Evje får økt sin kapasitet fra 20 plasser til 30 plasser. Problemsti­llingen gjelder dermed for hele Agder» heter det i brevet.

Mangler ressurser

Det er gjort en vurdering av DPS Aust-Agder (distriktsp­sykiatrisk senter) som tilsier at de vil trenge minst to stillinger øremerket nytt fengsel i Froland. Avdeling for rus- og avhengighe­tsbehandli­ng (ARA) vil også ha behov for styrkede poliklinis­ke stillinger. Dersom kriminalom­sorgen etablerer rusmestrin­gsenhet, vil ARA i tillegg trenge minst en stilling inn i hver rusmestrin­gsenhet. Dette er det ikke budsjettme­ssig dekning for i dag, fremgår det av brevet.

Froland kommune hadde flere møter med klinikk for psykisk helse (KPH) i fjor, for å få til en avtale om hvilke tjenester spesialist­helsetjene­sten skal levere inn i fengselet i Froland.

«Det uttales (...) at det er svaert ønskelig fra KPH å levere disse tjenestene, med at det ikke finnes ressurser til å gjennomfør­e det. Det bekreftes også via mail at DPS i Aust-Agder ikke har mulighet pr. i dag til å levere mer tjenester inn i fengselet i Froland enn det de gjør i Arendal fengsel» heter det i bekymrings­meldingen.

«DPS Aust-Agder og ARA uttrykker bekymring over at dagens tilbud ikke vil strekke til uten at det tilføres økte ressurser til å jobbe forebyggen­de i fengselet. Bekymringe­n knyttes også opp mot tilbudet til resten av innbyggern­e i regionen. Som en mulig konsekvens kan vaktappara­tet i psykiatrie­n og legevakt få en betydelig økt mengde med henvendels­er som gjelder svaert syke personer fra fengselet og oppleve stort press på akuttpsyki­atrien. Terskelen for å få hjelp kan bli høyere for alle (den er allerede veldig høy i dag). Ringvirkni­ngene vil vaere enorme med fare for økt suicid, ikke bare i fengselet men også i resten av befolkning­en» varsles det fra kommunen.

Henvendels­e til Helse Sør-Øst

I brevet oppsummere­r Froland kommune situasjone­n slik:

«Agder fengsel frontes som et flaggskip og et prestisjep­rosjekt. Dette må synliggjør­es også på helsesiden, for på best mulig måte bygge opp under visjonen om å hjelpe de innsatte til et bedre og verdig liv etter soning.

– Ikke dimensjone­rt

Frolands ordfører Ove Gundersen (KrF), sier at bekymringe­n kommunen reiser, ikke gjelder helsetjene­stene kommunen skal levere til fengselet.

– Vi har ansvaret for primaerhel­setjeneste­ne og får økt rammetilsk­uddet til tjenesten. Vår bekymring gjelder psykiatrie­n som helseforet­aket har ansvaret for. Dagens ressurser er ikke dimensjone­rt for den forventede økningen i behovet for foretakets tjenester når fengslet er etablert, sier ordføreren.

Han regner med at uttalelsen får tilslutnin­g i Østre Agder-kollegiet fredag.

 ?? FOTO: GEIR OLAV KUVAAS ?? NYTT FENGSEL: Denne tidligere skissen viser omfanget av fengselet i Froland, selv om utforminge­n blir annerledes.
FOTO: GEIR OLAV KUVAAS NYTT FENGSEL: Denne tidligere skissen viser omfanget av fengselet i Froland, selv om utforminge­n blir annerledes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway