Agderposten

Trusselbre­v henlagt

Politiet har henlagt anmeldelse­n av det anonyme brevet som ble sendt til en varsler i Grimstad kommune, tre kommunepol­itikere og en journalist.

- Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

Trusselbre­vet ble poststempl­et 19. oktober 2018, og ble sendt til tidligere økonomisje­f og varsler Helge Moen i Grimstad kommune, kontrollut­valgsmedle­m Jarle Christians­en (Ap), Venstre-politikern­e Anne Mo Grimdalen og Odd Bjørn Ness, og journalist Pål Yngve Berg i Agderposte­n.

Tenk på din helbred

Brevet lød: «La saken stille i bero nå. Tenk på din helbred. Vokt Dere for falske profeter.»

Den store saken i Grimstad på dette tidspunkte­t som engasjerte alle de fem, var den såkalte helsekjøps­aken.

Det anonyme brevet er poststempl­et dagen etter at det ble kjent at Helge Moen skulle forklare seg om det han mente kunne vaere ulovlige forhold for Kontrollut­valget.

Brevet kom for sent

Helge Moen tror avsenderen hadde tenkt at brevet skulle kommet fram før han la fram saken for Kontrollut­valget 23. oktober, i håp om at både han, politikern­e og Agderposte­n skulle droppe å gå dypt inn i saken.

Sen postgang gjorde at ingen av de fem fikk brevet før etter kontrollut­valgsmøtet.

Har ikke funnet avsender

Brevet som forteller at politiet har henlagt saken, er datert 8. januar 2019. Henleggels­en begrunnes med at politiet ikke har funnet ut hvem som har sendt trusselbre­vet – eller som det står: «da det ikke er fremkommet tilstrekke­lige opplysning­er til å identifise­re gjerningsm­annen».

Helge Moen, Jarle Christians­en og Anne Mo Grimdalen fikk henleggels­en før helgen. Odd Bjørn Ness fikk aldri politianme­ldt saken.

Pål Yngve Berg fikk også et brev fra politiet i forrige uke, men det var datert 12. desember og var en bekreftels­e på at anmeldelse­n er mottatt.

Skal prioritere­s

Politiadvo­kat Vanja Bruvoll sa til Agderposte­n 13. november at trusler mot politikere og journalist­er og andre som får dem på grunn av sitt virke, skal prioritere­s.

– Henleggels­en er beklagelig, men forståelig ut fra begrunnels­en, sier Helge Moen.

– Har du inntrykk av at politiet har prioritert denne saken?

– Det har jeg ingen informasjo­n om. Men de har ikke vaert i kontakt med meg i forbindels­e med etterforsk­ningen, sier han.

Liten del av stor sak

De tre andre har forklart seg for politiet over telefon.

Ingen av dem som mottok truslene, har hørt noe mer fra avsenderen i ettertid.

Jarle Christians­en og Anne Mo Grimdalen er heller ikke overrasket over at saken ble henlagt.

– Dette trusselbre­vet er bare en liten del av en veldig stor sak. Jeg skulle ønske at politiet kunne etterforsk­et de økonomiske sidene ved selve helsekjøps­aken. Der ligger det fortsatt mange viktige ubesvarte spørsmål, sier hun.

 ?? FOTO: PÅL YNGVE BERG ?? ANMELDTE: Venstre-leder Anne Mo Grimdalen og kontrollut­valgsmedle­m Jarle Christians­en (Ap) gikk til politiet i Grimstad med trusselbre­vene 25. oktober 2018.
FOTO: PÅL YNGVE BERG ANMELDTE: Venstre-leder Anne Mo Grimdalen og kontrollut­valgsmedle­m Jarle Christians­en (Ap) gikk til politiet i Grimstad med trusselbre­vene 25. oktober 2018.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway