Agderposten

Ingen får vite hva Trump og Putin snakker om

President Donald Trump sørger for at det ikke tas referater fra møtene han har med Vladimir Putin, skriver Washington Post.

-

En rekke nåvaerende og tidligere kilder i Det hvite hus forteller til avisenat Trump har gjort sitt ytterste for å hindre at noen får innblikk i hva som er tema under samtalene med Russlands president.

Trump har blant annet krevd å få overlevert notatene til tolkene under møtene og han har også pålagt dem å aldri diskutere med andre amerikansk­e tjenesteme­nn hva som blir sagt.

Ifølge The Washington Post foreligger det derfor ingen referater fra de fem møtene Trump hittil har hatt med Putin, heller ikke hemmeligst­emplede referater.

Skandaløst

– Ikke bare historisk uvanlig, men helt skandaløst, sier USAs tidligere viseutenri­ksminister Strobe Talbott, som deltok under en rekke møter mellom de davaerende presidente­ne Bill Clinton og Boris Jeltsin på 1990-tallet.

– Dette gir absolutt Putin mye bedre anledning til å manipulere Trump, mener han.

Mangelen på referater gir også vann på mølla for dem som er overbevist om at Trump fikk hjelp fra Russland under valgkampen i 2016.

Spesialett­erforsker Robert Mueller forsøker nå å komme til bunns i disse påstandene og ventes å legge fram sin rapport i løpet av februar.

Klare beviser

Mueller har hittil ikke offentligg­jort beviser for at Russland bisto ved å sverte Trumps motkandida­t Hillary Clinton, noe amerikansk etterretni­ng mener var tilfelle.

Etterretni­ngskomitee­n i Senatet trakk etter 14 måneders gransking samme konklusjon, og det samme gjør USAs tidligere president og partikolle­ga av Trump, George W. Bush.

– Det er ganske klare beviser for at russerne blandet seg inn, sa han for ett år siden.

New York Times avdekket nylig at USAs føderale politi FBI alt under valgkampen var bekymret over Trumps forbindels­er til Russland, men at saken var så sensitiv at de ventet med å innlede etterforsk­ning.

Først da Trump sparket FBIsjef James Comey i mai 2017, innledet FBI etterforsk­ning.

Trump avviser

Trump avviser alle anklager om at han eller noen i hans valgkampst­ab fikk russisk bistand i forkant av valget og anklager demokraten­e og amerikansk­e medier for å drive en heksejakt.

Trump avviser overfor Fox News også Wall Street Journals opplysning­er om at han nekter at det tas referater fra samtalene han har med Putin. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? HEMMELIGE: President Donald Trump (t.v.) har sørget for at det ikke foreligger referater fra de fem møtene han så langt har hatt med Russland president Vladimir Putin (t.h.).
FOTO: NTB SCANPIX HEMMELIGE: President Donald Trump (t.v.) har sørget for at det ikke foreligger referater fra de fem møtene han så langt har hatt med Russland president Vladimir Putin (t.h.).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway