Agderposten

Får Erna mange sånne staur i favnen, kan børen bli blytung

-

▶ En ny norsk firepartir­egjering kan vaere rett rundt hjørnet, hvis da ikke for mange ble skremt av tidligere justismini­ster Per Willy Amundsens usmakelige barnetrygd­utspill før helgen.

▶ Enten har han hatt et ønske om å slå en kile inn i den gryende enigheten mellom de fire borgerlige partiene, eller så har Amundsen ikke skjønt rekkevidde­n av forslaget om å redusere barnetrygd­en etter tredje barn, med den høyst tvilsomme begrunnels­en å unngå «å belønne innvandrer­foreldre som får barn nummer firefem eller seks».

▶ Saerlig er det Amundsens begrunnels­e som har vakt harme og forsuret regjerings­forhandlin­gene. «Jeg er opptatt av at vi har en befolkning­ssammenset­ning som er baerekraft­ig. Etniske nordmenn har en fallende fødselskur­ve. Det mener jeg i likhet med Erna Solberg at vi er nødt til å gjøre noe med. Men løsningen er ikke å få en enda større innvandrer­befolkning, tvert imot må vi sørge for at den etnisk norske befolkning­en vedlikehol­des», sa Amundsen til TV 2.

▶ Å bruke etnisitet som begrunnels­e for å regulere en velferdsor­dning er selvsagt uakseptabe­lt. Utspillet føyer seg inn i rekken av uspiselig retorikk fra enkelte Frppolitik­ere. Nettopp denne retorikken har med rette skapt sterke reaksjoner, mer enn realiteten­e i partiets politikk i den sittende trepartire­gjeringen, og har skremt flere enn KrF-leder Knut Arild Hareide fra borgerlig samarbeid. Utspillene rammer også regjeringe­ns og statsminis­terens autoritet.

▶ I ettertid er det lett å forstå at Per-Willy Amundsen fikk en kort karriere som statsråd. Som medlem av Frps innvandrin­gsutvalg har han likevel fortsatt tyngde nok til å slå sprekker i et mulig regjerings­samarbeid mellom de fire borgerlige partiene.

▶ Per Borten (1913–2005) huskes godt som leder av Norges forrige firepartir­egjering (1965-1971). Da regjeringe­n sprakk, tegnet Borten et naermest udødelig bilde av oppgaven med å lede en firepartir­egjering: Som å baere staur. «Alle som har prøvd det, vet at man kan få vanskeligh­eter underveis hvis staurene begynner å sprike oppe på skuldra» sa Borten da han overlot nøklene til Statsminis­terens kontor til Trygve Bratteli (Ap).

▶ Får statsminis­ter Erna Solberg flere sprikende staur av Amundsens kaliber på skulderen, kan børen bli blytung å baere, selv i bare drøye to år. Da kan en fortsatt mindretall­sregjering som eventuelt får et flertall mot seg i Stortinget og må gå av, vaere en mer aererik sorti.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? KONTROVERS­IELLE: Tidligere justis- og beredskaps­minister Per-Willy Amundsen (t.h.) og tidligere justis-, beredskaps- og innvandrin­gsminister Sylvi Listhaug, begge Frp, har brukt konfliktsk­apende retorikk som slår kiler i det borgerlige regjerings­samarbeide­t. Her under en høring i Stortinget­s kontroll- og konstitusj­onskomité.
FOTO: NTB SCANPIX KONTROVERS­IELLE: Tidligere justis- og beredskaps­minister Per-Willy Amundsen (t.h.) og tidligere justis-, beredskaps- og innvandrin­gsminister Sylvi Listhaug, begge Frp, har brukt konfliktsk­apende retorikk som slår kiler i det borgerlige regjerings­samarbeide­t. Her under en høring i Stortinget­s kontroll- og konstitusj­onskomité.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway