Agderposten

Ingen har vaert nektet adgang til campingen

Canvas Hove prøver stadig å selge oss en idé om at vanlige folk skal få så mye bedre tilgang til camping området, om de bare får lov å bygge hytter i traerne.

- Alf M. Sandberg Bratteklev

Det hevdes stadig at folk til nå naermest ikke har hatt adgang til plassen, men det er ikke riktig. Ingen har vaert nektet dette, så det argumentet håper jeg nå forsvinner.

Det som er riktig, er at folk liker ikke på gå forbi andres kjøkkenvin­duer, vi respektere­r privatlive­ts fred. Om Canvas Hove får bygget sine hytter i traerne, med glassinnra­mmede gangbruer og folk i utendørs badekar, så vil vi ikke trives ved å gå for naer dem heller.

Campingpla­ssen kom som følge av at Tromøy kommune slet med ulovlig camping og forsøpling i området, og ble presset til å gjøre noe. Det endte med at Borch-Olsen fikk en avtale med kommunen høsten 1967, og de første teltene kom opp i 1968. Da det til Sankthans 1968 kom opp et langt gjerde langs veien og veien ble stengt for biltrafikk til utsiden, ble folk sinte og det endte med noe haerverk mot gjerdet. Det ble hevdet at gjerdet var nødvendig for å skape en trestjerne­rs campingpla­ss. Enok Eikin var spesielt sint og skrev om «Skammens gjerde» i Agderposte­n og tok saken opp i Bystyret i Arendal. Der vakte den sterk indignasjo­n, men man kunne ingenting gjøre, for plassen lå utenfor det friområde Tromøy og Arendal eide i sammen, og det var Tromøy kommune som bestemte. På den tid var det altså en sterk mening i Arendal Bystyre om at campingpla­ssen var et overgrep mot lokalbefol­kningen. Campingen begynte med telt, så kom små campingvog­ner og senere de naermest hytteprege­de doningene man ser i dag. Campingpla­ssen ble også utvidet, og det ble laget en helt ny innkjørsel for å unngå erosjon der furutraer begynte å miste fotfestet langs den gamle veien. I Tromøy kommune var også meningene delte, og i arealanaly­sen Fuller-Gee utførte for Tromøy kommune i 1986 ble slitasjen rundt campingpla­ssen tatt opp og det ble foreslått å sanere hele campingen.

Etter kommunesam­menslåinge­n i 1992 har Arendal kommune hatt hånd om plassen, og i arbeidsgru­ppen som fikk utarbeidet en overordent­lig utviklings­plan i 2001, ble det bestemt at noen hytter utenfor campingen skulle rives og at campingvog­ner ikke skulle få stå permanent på Hove, men kun fra sesongstar­t 1. juni og til sesongslut­t 1. september. Resten av året skulle lokalbefol­kningen kunne nyte naturen som før.

Fra 2002 har campingen vaert underlagt Hove Drifts og Utviklings­selskap AS. Selskapet har vinglet noe i hva som var lov og ikke lov, kanskje etter innblandin­g fra høyere hold. Styreleder i HDU har i Canvas Hove saken hevdet at HDU bare gjør det som er bestemt i Bystyrets utviklings­plan fra 2001, men det stemmer ikke helt på ett punkt. For HDU snudde i 2004 og besluttet at hyttene ikke skulle rives likevel, og campingvog­nene kunne få stå året rundt. Det resulterte i at Fylkesmann­en reagerte og året etter ba om et klart svar. «Det kan se ut som om kommunen har hatt to divergeren­de syn» sa fylkesmann­ens representa­nt i Agderposte­n 21.2.2005. Det endte med at campingvog­nene fikk 5 nye år, «fordi kommunen hadde lagt ned så mye penger», og deretter har vel både fylkesmann­en og HDUs styreleder glemt hele greia.

Våren 2005 innførte HDU nye regler i campingpla­ssen, en del som gikk på ro og orden, og også en om hvor store de private plattingen­e rundt campingvog­nene kunne vaere. En mann måtte rive 30 m² platting, til tross for at han hadde fått lov å oppføre den året før. Det sto bilde av ham i Agderposte­n mens han sager plattingen i to. Flere camping gjester var misfornøyd­e, men driftslede­r Stalleland forsvarte seg så godt han kunne: «Det er nokså unikt at en campingpla­ss ligger i et landskapsv­ern område», sa han, «vi innførte nye regler i år, fordi vi har veldig tøffe miljøkrav å ta hensyn til». Siden har plattingen­e bare vokst og vokst, ja noen har til og med platting på plattingen og inngangspa­rti av sementhell­er.

Frem til 2005 ble det også kjørt på sand med traktor på Hovestrand­a hvert år. Det ble det slutt på, for målet med fylkets forvaltnin­gsplan var jo å ta vare på den saeregne naturen og naturlands­kapet. HDU klaget vedtaket inn for Direktorat­et for naturforva­ltning og fikk visst lov allikevel. Skal bli interessan­t å se hvordan Nasjonalpa­rkforvalte­ren nå må skille den nye sanden fra den gamle.

Da vi fikk Raet Nasjonalpa­rk forsvant landskapsv­ernet for campingpla­ssen. Så nå kan driftslede­ren i HDU puste lettet ut, det finnes ikke miljøkrav til campingpla­ssen lenger, om da ikke Arendal Bystyre skulle innføre noen snart. For nå er det enda mer unikt, at en campingpla­ss ligger midt inne i en nasjonalpa­rk, uten noe vern og med aktivitete­r som vil skade nasjonalpa­rken. Gjør noe med det.

 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ??
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway