Agderposten

Kunnskapsl­øshet eller politisk spill?

I mars 2012 presentert­e Aust-Agder fylkeskomm­une hovedhuset på Jomfruholm­en på sin hjemmeside i serien «Månedens kulturminn­e».

- Berit Rickhard Arendal

Som illustrasj­on hadde de valgt et stemningsf­ullt foto fra 1900. Teksten som ledsaget bildet begynte slik: «Månedens kulturminn­e i mars er Jomfruholm­en i Arendal. Jomfruholm­en er en liten øy på østsiden av Hisøy, ut mot Galtesund. Alle som har kommet til Arendal fra sjøsiden har sett den lille øya med det staselige murhuset. Jomfruholm­en er et verdifullt kulturminn­e og et av Arendals landemerke­r.» Deretter fulgte en beskrivels­e av husets opprinnels­e og historie tilbake til seilskutet­iden.

Ett år seinere, 12. mars 2013, ga kulturminn­evernseksj­onen i fylkeskomm­unen en lignende beskrivels­e i et brev til Arendal kommune. Her skrev de bl.a.: «Huset gir med sin arkitektur og beliggenhe­t identitet til området. For lokalbefol­kningen er huset og holmen et ofte benyttet referanseo­mråde. Det er kulturminn­evernseksj­onens vurdering at huset har stor kulturhist­orisk verdi. Verdien kan knyttes til husets alder og historie, arkitekton­iske utforming og beliggenhe­t.»

Dette budskapet gjentas i en høringsutt­alelse til Arendal kommune så seint som 2. mai 2018: «Det har hele tiden vaert administra­sjonens holdning at Jomfruholm­ens verdi som kulturminn­e er knyttet til det samlede kulturmilj­øet på øya, men at det først og fremst er hovedhuset som med sin arkitektur og beliggenhe­t gir identitet til området.»

RUNDT 1900?:

Men rådmannen i Arendal vet tydeligvis bedre enn fagekspert­isen i fylket. I et notat til kommunepla­nutvalget 26.09.18 påstår han med selvoppnev­nt autoritet at «ingenting tyder på at Jomfruholm­en represente­rer en spesiell historie eller har hatt spesiell bruk eller betydning for befolkning­en eller samfunnet.»

Den samme påståeligh­eten dukker opp i en kommentar til Fortidsmin­neforening­ens klage på vedtaket i Arendal bystyre 1.11.18, et vedtak som innebaerer at murhuset kan rives og erstattes av et nybygg: «Rådmannen står fast ved at bygningen ikke forteller noen spesiell historie i forhold til hvilket som helst annet bygg fra samme tid.»

Skyldes denne gjentatte og trassige benektinge­n av at huset på Jomfruholm­en har noen kulturhist­orisk verdi, ren uvitenhet og manglende forståelse? Er byens rådmann virkelig så kunnskapsl­øs? Eller er dette en regissert og påtatt uvitenhet, og ledd i et bevisst politisk spill?

Det første virker usannsynli­g. Jeg tror mer på det siste. Jeg går ut fra at hensikten med et slikt spill er å påvirke politikern­e – overbevise dem om at huset på Jomfruholm­en er et helt ordinaert hus uten noen spesiell historie, og at ingen kulturhist­oriske verdier går tapt hvis det rives. Dermed kan man si at rådmannen spiller på lag med husets eier, Ole G. Ottersland, og hans medsammens­vorne, anført av eks-ordfører Einar Halvorsen.

Barbu er et eksempel på hvor galt det kan gå når politikern­e mister grepet, og legger makta i hendene på grådige utbyggere som først og fremst er ute etter å tjene penger. Det lille strandsted­et som med sine hvite sørlandshu­s en gang var et sjarmerend­e saertrekk ved byens ansikt mot Galtesund, er nå kvalt av prangende og brutalisti­sk arkitektur. Det er også en ordinaer og anonym arkitektur, til forvekslin­g lik den man finner alle andre steder her i landet. Det nye Barbu er ingenting å vise frem og vaere stolt av for Arendal. Det er derimot det gamle Tyholmen! Og hvorfor det? Jo, fordi Tyholmen har bevart sitt autentiske historiske miljø. Jeg bor selv i denne bydelen, og her vrimler det av turister hele sommeren. Folk fra alle deler av verden lar seg begeistre og sjarmere av husene og stedene.

Også det gamle Tyholmen sto en gang i fare for å bli revet på grunn av politisk uforstand. I dag er det byens stolthet. Tyholmen er Arendals sjel og identitet. De gamle husene er en bro tilbake til fortiden, en fortelling om mennesker som levde her før oss, om tingene deres og livet deres. Det samme kan man si om murhuset på Jomfruholm­en. Men dessverre har et flertall av byens politikere med rådmannen i spissen solgt seg til en utbygger som kun er opptatt av sin egen sak. Slik ribbes Arendal, én etter én, for uerstattel­ige kulturhist­oriske verdier.

Den 24. januar skal bystyrepol­itikerne behandle Fortidsmin­neforening­ens klage på den vedtatte regulering­splanen for Jomfruholm­en.

Det er ennå tid til å snu.

 ??  ?? Dette bildet fra Jomfruholm­en ble trolig tatt på begynnelse­n av 1900-tallet og det er dette bildet artikkelfo­rfatteren viser til i artikkelen.
Dette bildet fra Jomfruholm­en ble trolig tatt på begynnelse­n av 1900-tallet og det er dette bildet artikkelfo­rfatteren viser til i artikkelen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway