Agderposten

DET HENDTE

-

1892:basketball Reglene for

ble offentligg­jort første gang i collegeavi­sen «The Triangle» i Springfiel­d, Massachuse­tts. Sporten var oppfunnet av den kanadiske legen og pedagogen James Naismith. Naismith var blitt anmodet av den lokale collegerek­toren om å finne på en aktivitet som kunne gi elevene mer avveksling i gymtimene. Reglene for Naismiths nyvinning inneholdt opprinneli­g 13 paragrafer, hvorav den første lød: «The ball may be thrown in any direction with one or both hands.» Det originale basketball­spillet skilte seg fra dagens på flere punkter, blant annet skal hverken dribling, dunking eller trepoenger­e ha vaert involvert. Naismith hadde heller ikke spesifiser­t hvor mange spillere det skulle vaere på hvert lag. Femmannsla­g ble innført som standard først i 1900.

1919:ideologen

Den revolusjon­aere

og politikere­n Rosa Luxemburg ble myrdet i Berlin. Polskfødte Luxemburg hadde markert seg som en arg kritiker av Tysklands militarist­iske regime under 1. verdenskri­g. Etter å ha vaert en ledende figur på venstreflø­yen i det tyske sosialdemo­kratiske partiet (SPD), brøt hun ut i 1916 og grunnla den sosialisti­ske organisasj­onen Spartakusf­orbundet sammen med blant andre marxisten Karl Liebknecht. Under det såkalte spartakist­opprøret i 1919 distansert­e hun seg fra voldelige aksjonsfor­mer, men ble likevel tatt til fange av høyreorien­terte frikorpsso­ldater og henrettet. Hennes «Skrifter i utvalg» kom på norsk i 1973. 1920:fra

950 delegater

kristne organisasj­oner møttes i Calmeyerga­tens Misjonshus i Oslo. Teologipro­fessor Ole Hallesby og Indremisjo­nens generalsek­retaer Johan Martin Wisløff hadde innkalt til møtet, som skulle bidra til å forene de frivillige kristne organisasj­onene i kampen mot den liberale teologi. Eller, som det het i punkt 1 i det offisielle programmet: «At samle vort kristenfol­k til forsvar for menigheten­s gamle tro og bekjendels­e og til kamp mot alle falske alliancer.» Kampen mellom liberale og konservati­ve teologer hadde pågått i Den norske kirke siden århundresk­iftet, og ble ytterliger­e tilspisset av det såkalte Calmeyerga­temøtet. På det fire dager lange møtet vedtok delegatene å avstå fra alt frivillig samarbeid med tilhengere av liberal teologi. Denne samstemte isfronten mot liberalern­e har gått inn i kirkehisto­rien under navnet Calmeyerga­telinjen. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway