Agderposten

Tente på bygård med Koranen i hånden

Psykiatrie­n ved Sørlandet sykehus oppdaget ikke at den somaliske asylsøkere­n i lang tid skal ha vaert farlig og psykotisk før han 5. mai i fjor prøvde å tenne på en bygård i Arendal sentrum.

- Arne Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

Dette kommer frem av den sakkyndige rapporten som mandag ble lest opp i Aust-Agder tingrett i straffesak­en mot en 26 år gammel somalier som står tiltalt for flere alvorlige forhold.

Allerede ni måneder før han prøvde å tenne på en hel bygård i Arendal, prøvde han å rane til seg en drosje i de samme sentrumsga­tene.

Ifølge de sakkyndige skal han allerede da ha vaert psykotisk og utilregnel­ig.

Agderposte­n har forespurt Sørlandet sykehus om de ønsker å kommentere utsagnene fra de sakkyndige, men sykehuset har ikke besvart Agderposte­ns henvendels­er.

Med Koranen i hånd

Brannen i den gamle bygården i Arendal – der det til sammen var 11 leilighete­r, viser at den 26 år gamle somaliske asylsøkere­n også kan vaere til fare for andre enn seg selv.

I forbindels­e med denne siste saken skal 26-åringen ifølge politiet ha holdt koranen i den ane hånden og en lighter i den andre hånden da en nabo sprengte seg inn i leilighete­n og fikk slukket brannen.

Ifølge en brannkyndi­g ekspert kunne bygningen i løpet av bare tre minutter vaert overtent – med fare for både liv og verdier.

Uenige om diagnose

Psykolog André Dahl-Sørensen er i sin sakkyndigr­apport sterkt kritisk til at den 26 år gamle asylsøkere­n ikke har fått det han mener er riktig diagnose og riktig behandling.

Allerede da 26-åringen prøvde å rane en taxi i Arendal sentrum – ni måneder før han tente på den gamle bygården, hevder Sørensen at det foreligger sikre indikasjon­er på at han var psykotisk.

Etter taxi-ranet i august 2017 ble 26-åringen i stedet utredet for Posttrauma­tisk stresslide­lse (PTSD).

Derfor ble han heller ikke satt under tvungen behandling.

Meldt fra til sykehuset

Heller ikke etter at han prøvde å tenne på den gamle bygården i Arendal – med fare for både liv og verdier, ble 26-åringen satt under tvungen medisinell behandling.

Selv ikke i dag – til tross for at to sakkyndige eksperter han konkludert med at det dreier seg om en psykose, får 26-åringen ifølge psykolog André Dahl-Sørensen den hjelpen han skal ha.

– Vi har nå meldt fra til ledelsen ved sykehuset om dette, sier André Dahl-Sørensen fra vitnebokse­n i Aust-Agder tingrett.

Får tegn fra Allah

Den somaliske asylsøkere­n sitter nå i varetekt etter at han 5. oktober i fjor truet med å drepe politiet.

Han skal da også ha gitt uttrykk for et sterkt hat mot blant annet jøder som den siste tiden er blitt utsatt for mange angrep.

Da han skulle forklare seg i Aust-Agder tingrett, fortalte 26-åringen at han ser tegn i hånden som i tillegg til stemmene i hodet forteller ham hva han skal gjøre.

– Det er Allah som gir meg disse tegnene, hevder han videre.

Fikk skriften på veggen

I retten forteller 26-åringen om den morgenen han våknet opp på cella og – bokstaveli­g talt – så «skriften på veggen» i form av en rekke tegn til ham som var skrevet på arabisk.

Han forteller også om folk som forfølger ham og om alle TV-programmen­e som også handler om ham.

Ifølge de sakkyndige ekspertene er dette sikre indikasjon­er på en paranoid psykose.

Nå skal Aust-Agder tingrett avgjøre skyldspørs­målet og om det er grunnlag for tvunget psykisk helsevern etter taxi-ranet i Arendal sentrum og den alvorlige ildspåsett­elsen som skjedde ni måneder senere.

 ?? FOTO: ARNE INGMAR EGGEN ?? SAKKYNDIGE RAPPORT: Psykolog André Dahl-Sørensen redegjør for de sakkyndige­s rapporten for statsadvok­at Håvard Ryengen i Aust-Agder tingrett. Rapporten retter sterk kritikk mot psykiatrie­n ved Sørlandet sykehus som ifølge de sakkyndige gir en 26 år gammel somalisk asylsøker feil behandling etter at han ranet en taxi og prøvede å tenne på en bygård i Arendal med Koranen i hånd.
FOTO: ARNE INGMAR EGGEN SAKKYNDIGE RAPPORT: Psykolog André Dahl-Sørensen redegjør for de sakkyndige­s rapporten for statsadvok­at Håvard Ryengen i Aust-Agder tingrett. Rapporten retter sterk kritikk mot psykiatrie­n ved Sørlandet sykehus som ifølge de sakkyndige gir en 26 år gammel somalisk asylsøker feil behandling etter at han ranet en taxi og prøvede å tenne på en bygård i Arendal med Koranen i hånd.
 ??  ?? BRANNFELLE: Denne gamle bygården i Arendal – der han 5. mai i fjor var på besøk, forsøkte 26-åringen å tenne på.
BRANNFELLE: Denne gamle bygården i Arendal – der han 5. mai i fjor var på besøk, forsøkte 26-åringen å tenne på.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway