Agderposten

Får jobben tilbake etter å ha truet et barn

Sørlandet sykehus hadde ikke loven på sin side da en ansatt ved fødeavdeli­ngen fikk sparken etter at hun skal ha truet med å drepe barnet til en politimann hvis kona valgte å føde på sykehuset.

- Arne Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

7. november 2018 i fjor valgte Helsetilsy­net å gi kvinnen en advarsel for brudd på helseperso­nelloven etter ha utvist en atferd «som i vesentlig grad var egnet til å svekke tilliten til yrkesgrupp­en».

Bakgrunnen var et forhold som skjedde i Lillesand 22. oktober 2017 der hun ble dømt for å ha truet med å drepe barnet til en politimann hvis kona hans valgte å føde på Sørlandet sykehus.

Fyllevrøvl

At det er grunnlag for å reise skarp kritikk mot fyllevrøvl­et som kvinnen liret av seg, etter at politiet den aktuelle kvelden måtte pågripe henne for overstadig beruselse, er det ikke tvil om.

Men da ledelsen ved Sørlandet sykehus valgte å sparke henne – etter at hun i tingretten ble dømt til 21 dager ubetinget fengsel, var det ikke grunnlag for dette.

Det konkludere­r Arbeidsret­ten etter at kvinnen gikk til sivilt søksmål mot Sørlandet sykehus for å få jobben som barnepleie­r tilbake.

Sykehuset må betale

Hvis kvinnens tilstedeva­erelse på føde- og barselavde­lingen innebar en risiko for pasientsik­kerheten, fant flertallet «det underlig at arbeidsgiv­er ikke på et tidlig tidspunkt i prosessen foretok for eksempel en midlertidi­g omplasseri­ng av N.N med grunnlag i styringsre­tten», heter det i dommen fra Arbeidsret­ten.

Når arbeidsgiv­er ikke gjorde dette, konkludere arbeidsret­ten med at det kvinnen hadde gjort seg skyldig i ikke var så alvorlig som sykehuset nå hevder.

I tillegg til at sykehuset må gi henne jobben som barnearbei­der tilbake, er hun også tilkjent advokatutg­iftene hun har hatt på drøye 200.000 kroner.

Engangstil­felle

Ifølge dommen dreier det seg om et engangstil­felle i sterk beruselse som ikke går inn i noe mønster.

Dommen ble avsagt med dissens. Ifølge mindretall­et hadde sykehuset rettslig grunnlag for å gi kvinnen sparken.

Reaksjonen med å svare med å gi kvinnen sparken fra en jobb hun elsker og «føler seg hjemme I», som hun selv beskriver det, var derfor alt for strengt.

Innen fire uker må sykehuset ha bestemt seg for om de vil anke arbeidsret­tsdommen fra Kristiansa­nd tingrett. ▶

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? FÅR JOBBEN TILBAKE: Sørlandet sykehus hadde ikke loven på sin side da en ansatt ved fødeavdeli­ngen fikk sparken etter at hun skal ha truet med å drepe barnet til en politimann hvis kona valgte å føde på sykehuset.
FOTO: NTB SCANPIX FÅR JOBBEN TILBAKE: Sørlandet sykehus hadde ikke loven på sin side da en ansatt ved fødeavdeli­ngen fikk sparken etter at hun skal ha truet med å drepe barnet til en politimann hvis kona valgte å føde på sykehuset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway