Agderposten

Hemmeligho­lder Hove-avtaler

Helkommuna­le Hove Drifts- og Utviklings­selskap AS (HDU) nekter å gi offentligh­eten innsyn i avtalene som er inngått med samarbeids­partner Lowcamp AS.

- Pål Yngve Berg

HDU, som er 100 prosent eid av Arendal kommune, har høstet kritikk for sin lukkede prosess som endte med at eks-styremedle­m Jan Fasting og Lowcamp vant Hove-avtalen.

Ifølge HDUs hjemmeside var 32 potensiell­e investorer og investorgr­upper innledning­svis involvert, før selskapet satt igjen med tre aktører.

Etter en finalerund­e under styremøtet 5. juni i fjor valgte styret til slutt konseptet til Lowcamp.

«Ikke forpliktet til innsyn»

Partene gikk deretter i forhandlin­ger, og utpå høsten ble kontrakt signert.

Det ble etablert et nytt selskap, Canvas Hove AS, der HDU (34 prosent) og Lowcamp (66 prosent) utgjør eierskapet.

Ifølge en melding til Brønnøysun­d-registrene, kunngjort 28. november, er Lowcamps Vebjørn Haugerud blitt styreleder, Steinar Haugerud og Terje Stalleland styremedle­mmer.

Avtalen og planene for utvikling av Hove ble kjent for offentligh­eten i en pressemeld­ing tirsdag morgen 16. oktober. Kunngjørin­gen ble etterfulgt av en pressekonf­eranse noen timer senere.

Agderposte­n har begjaert innsyn i HDUs avtaler med Lowcamp. Så langt uten å få positivt svar.

«Selskapet mottar ikke støtte eller tilskudd til driften fra det offentlige, og inntektene kommer i all hovedsak fra forretning­sdrift i konkurrans­e med andre private aktører. Som det fremgår av vedtektene har styret i selskapet også mandat til å inngå samarbeid med eksterne parter, dersom det er nødvendig for å sikre drift og utvikling. Slik styret vurderer situasjone­n omfattes HDU derfor av unntaksbes­temmelsene i offenleglo­va, og er ikke forpliktet til å gi innsyn i selskapets dokumenter», begrunner daglig leder Terje Stalleland i HDU.

HDU har nå oversendt innsynsavs­laget til Fylkesmann­en i Agder for klagebehan­dling.

Agderposte­n mottok 23. oktober i fjor HDUs eget utplukk av relevante styreproto­koller – i sladdede utgaver.

Blant dem var protokolle­n fra 5. juni samme år, der utvelgelse­n av Lowcamp som fremtidig samarbeids­partner blir omtalt.

Det fremkommer i den at skissen til Lowcamp skal drøftes med rådmann og politisk ledelse, og forankres der før eventuelle avtaler inngås.

Ifølge «5. juni-protokolle­n» skulle forhandlin­gene med Lowcamp stikkordme­ssig bestå av følgende punkter:

Dette forhandlet de om

● Intensjons­avtale/ rammeavtal­e.

● Finansieri­ngsplan.

● Avklaring av modell for finansieri­ng av hytter/time share-avtale.

● Forretning­splan.

● Avtale om HDU skal inngå avtale om et antall hytter.

● Aksjonaera­vtale.

● Og et spørsmål om det skal tilbys bobilområd­e i leirsenter­et.

Ifølge styreproto­kollen fra

5. september, der det for øvrig opplyses at Jan Fasting hadde meldt forfall, fremkommer det at det ble orientert om status for utviklings­prosjektet.

«Det ble også opplyst at det er planlagt et møte med Espen Bierud i forhold til en informasjo­nsstrategi for å håndtere pressen og berørte parter», heter det i den samme protokolle­n.

Agderposte­n har også bedt om innsyn i HDUs avtale med det nye festivalse­lskapet Seaside Production AS.

I påvente av Fylkesmann­ens behandling av Lowcamp-avtalene, har HDU satt vurderinge­n av mulig innsyn i festivalko­ntrakten på vent. Agderposte­n fortalte for øvrig i forrige uke at Lowcamp også er kommet inn på eiersiden i Seaside.

Når en avklaring i innsynssak­en kan komme, er uvisst. Av erfaring kan imidlertid Fylkesmann­ens klagebehan­dling ta en del tid, til tross for stor offentlig interesse. pyb@agderposte­n.no

 ??  ?? INNSYNS-NEKT: Daglig leder Terje Stalleland og Hove Drifts- og Utviklings­selskap vil ikke gi innsyn i HDU-kontrakten­e. Bildet er tatt ved en annen anledning.
INNSYNS-NEKT: Daglig leder Terje Stalleland og Hove Drifts- og Utviklings­selskap vil ikke gi innsyn i HDU-kontrakten­e. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway