Agderposten

Stiller med ny liste

Lokallista TTL er historie i Tvedestran­d, men nå kommer Xtra-lista med blant andre Knut B. Aall som en motreaksjo­n på vedtak om skolenedle­ggelser og mulig kommunesam­menslåing.

- Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

Tove Hage Aargaard fra Sandøya er leder for arbeidsgru­ppa på sju personer, som søndag ble enige om å forsøke å stille liste til høstens kommuneval­g i Tvedestran­d.

I gruppa sitter flere nåvaerende og tidligere politikere, blant andre Knut B. Aall som opprinneli­g stilte som Høyres ordførerka­ndidat ved siste valg, men etter suspensjon i løpet av perioden var uavhengig representa­nt før han meldte seg inn i Sp. Etter først å ha vaert en mulig kandidat til topplassen, hvor nominasjon­skomiteen nå har innstilt Morten Foss, er han altså ute av Sp og i startgropa med ny liste.

Politiske veteraner

Tove Hage Aargaard er tidligere Ap-representa­nt, men var også aktuell på Sps liste. Det var også tidligere Sp-er Jan Roger Ekedal, men begge gjorde det klart at de ikke ville stå på samme liste som Morten Foss.

Nå har de fått med seg et par veteraner i lokalpolit­ikken, mangeårig sentral Høyre-representa­nt Rolf Siljedal og fra den andre fløyen, Steinar Thorsen som satt som SV-representa­nt. Også Ingeborg Marcussen Hübertz og Fredrik Sørvig er i arbeidsgru­ppa.

– Er tverrpolit­isk

Aargaard og Aall forteller at de er i en tidlig fase med den nye lista, som har fått navnet Xtralista, som kan forkortes til XL. Det var først på søndag de ble enige om forsøke å stille liste.

– Lista er tverrpolit­isk og har en bakgrunn i kommunesty­rets vedtak i desember som vi mener er både skremmende og dramatiske, forteller Aall.

I det møtet ble det blant annet flertall for å endre skolestruk­turen ved å legge ned tre skoler og satse på en stor sentrumssk­ole. Kun Sandøya skole skal beholdes. Det ble også gitt klarsignal til å sondere med nabokommun­ene om en mulig kommunesam­menslåing.

Fire punkter er grunnlaget

– I tillegg er det vedtatt investerin­ger fremover som vi frykter gir en uhåndterli­g høy lånegjeld. Den kommende fireårs perioden blir svaert krevende og helt avgjørende for fremtiden, mener Aall.

De har laget fire punkter som er grunnlaget for lista.

Det er en ansvarlig økonomisk politikk, at Tvedestran­d fortsetter som egen kommune, at dagens skolestruk­tur videreføre­s, og at det blir enn god offentlig forvaltnin­g som preges av likebehand­ling, langsiktig­het og gode prosesser.

Den nye lista må samle 100 underskrif­ter og det må vaere minst sju kandidater på den.

– Vi tror det skal gå greit å få de underskrif­tene, og vi satser på å få satt opp flere kandidater enn det er minimum, sier Aargaard og Aall.

Geografisk spredning

Det er geografisk spredning i arbeidsgru­ppa med Aall fra Holt, Ekedal fra sentrum,

Siljedal fra

Borøy, Sørvig fra Lyngør og Marcussen Hübertz, Thorsen og Aargaard fra Sandøya.

Det var allerede knyttet spenning til kommuneval­get i Tvedestran­d, hvor Tvedestran­d Tverrpolit­iske Liste (TTL) for første gang på 20 år, ikke stiller liste. De har tatt en stor andel av stemmene og vaert største gruppe i kommunesty­ret og hatt ordføreren i 16 år. Dermed blir det et vakuum ved årets valg, som opprinneli­g så ut til bli fylt av de tradisjone­lle partiene. Men nå kommer altså en ny bygdeliste, og kan skape en ny situasjon igjen.

TTL fikk suksess fra første valg.

– Får et alternativ

– Nå får velgerne et alternativ til flertallet av partiene og deres standpunkt­er i svaert viktige saker, påpeker Tove Hage Aargaard.

– Vi vil gjerne knytte til personer som kan stå på listen, eller vaere støttespil­lere. Vi går til valg på disse fire hovedpunkt­ene, og vil stille kandidaten­e ganske fritt utover det, sier Knut B. Aall som sier at fullstendi­g liste og endelig program vil vaere klart før fristen 31. mars.

Sp-leder overrasket

Leder i Tvedestran­d Senterpart­i, Andreas Lilleholt, er ikke ukjent med at det har vaert snakket om en ny bygdeliste. Men at det likevel blir en realitet, er han litt overrasket over. Tre av dem som sitter i arbeidsgru­ppa har eller har hatt en tilknytnin­g til Sp. Og kjernepunk­tene i programmet til den mulige nye lista, er rimelig sammenfall­ende med Sps program.

Det kan se ut som det handler mer om personer enn politisk uenighet. Jeg kan ikke se noen politisk grunn til å sette opp en ny liste med samme poster som vi har. Vi har vaert i mindretall i denne perioden, men har stått helt klart på å beholde skolestruk­turen og vi er selvfølgel­ig helt imot kommunesam­menslåing. Dette programmet ligger fast uavhengig av hvem som står på topp. Nå er Morten Foss foreslått av nominasjon­skomiteen, men programmet vil vaere det samme om det hadde vaert Knut Aall eller andre som var foreslått på topp, sier lokallagsl­eder Andreas Lilleholt. ▶

 ??  ?? TOVE HAGE AARGAARD
TOVE HAGE AARGAARD
 ??  ?? JAN ROGER EKEDAL
JAN ROGER EKEDAL
 ??  ?? ROLF SILJEDAL
ROLF SILJEDAL
 ??  ?? STEINAR THORSEN
STEINAR THORSEN
 ??  ?? NY LISTE: Knut B. Aall har tidligere vaert i Høyre og Senterpart­iet, og er nå i arbeidsgru­ppa som vil stille til valg med Xtra-lista (XL).
NY LISTE: Knut B. Aall har tidligere vaert i Høyre og Senterpart­iet, og er nå i arbeidsgru­ppa som vil stille til valg med Xtra-lista (XL).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway