Agderposten

Veivesen-kontor kan bli nedlagt i Arendal

1.650 står i fare for å miste jobben i Statens vegvesen, og Arendal kan miste regionkont­oret.

- ▶ Marit Elisabeth Strand maes@agderposte­n.no

Statens vegvesen er i gang med en storstilt omorganise­ring. Vegvesenet­s forslag til omorganise­ring ble oversendt Samferdsel­sdeparteme­ntet tirsdag.

Veidirektø­r Terje Moe Gustavsen skriver i en pressemeld­ing at regionmode­llen opphører, og at Statens vegvesen innfører en modell som består av divisjoner.

Det vil si at de fem regionkont­orene i landet legges ned, og beslutning­er fordeles i stedet på seks divisjoner.

Regionkont­orene i Bodø, Molde, Leikanger, Arendal og Lillehamme­r blir lagt ned dersom forslaget vedtas, og 1.650 ansatte mister jobben i Statens vegvesen. Disse vil imidlertid trolig overføres til de nye regionene og fylkene.

Kontoret i Arendal har i dag cirka 200 ansatte.

– Det er for tidlig å si hvilken betydning det har for Arendal å miste regionkont­oret. Dette betyr ikke nødvendigv­is at vegvesenet ikke skal ha folk i Arendal, sier Kjell Inge Davik, regionvegs­jef i Statens vegvesen region sør.

– Hvordan reagerer de ansatte på omorganise­ringen?

– Veldig bra. De har vaert involvert i hele prosessen, sier Davik.

Det bekreftes av tillitsval­gt Inger Sigridnes i Norsk Tjenestema­nnslag.

– Vi er blitt godt informert underveis. Jeg er rimelig trygg på at det ikke blir oppsigelse­r i Arendal, fordi fylkeskomm­unen er interesser­t i våre folk. Fylkeskomm­unene får også lønnsmidle­r på kjøpet, sier Sigridnes.

Hun ser imidlertid en ulempe:

– Lokale politikere mister den tette kontakten med stedlig ledelse, og innflytels­e på lokale veiprosjek­ter, gang- og sykkelveie­r, sier Sigridnes.

Omorganise­ringen i Statens vegvesen er nemlig en konsekvens av regionrefo­rmen. Det er allerede bestemt at drift av fylkesveie­ne skal overføres til de nye fylkene fra 2020.

– Mange av oppgavene våre krever at vi er til stede der oppgavene skal gjøres, altså lokalt. Det betyr at Statens vegvesen vil ha en betydelig lokal tilstedeva­erelse også i årene fremover, skriver veidirektø­r Terje Moe Gustavsen i pressemeld­ingen.

– Nøyaktig hvor i landet vi skal vaere må vi få komme tilbake til. Men så pass kan jeg si nå: Vi skal fortsatt vaere på mange av de stedene vi er i dag. Dessuten er det for meg åpenbart at ledelsen for divisjonen­e også skal ligge andre steder enn i Oslo, sier Gustavsen i pressemeld­ingen.

– Ingenting tyder på oppsigelse i «nye» Vegvesenet. 1650 skal overføres til fylkeskomm­unene som en følge av Regionrefo­rmen – fra 1. januar 2020, senest 2021, skriver Statens vegvesen på Twitter.

Omorganise­ringen skal føre til mindre byråkrati og mer digitalise­ring. Dette er de fem nye divisjonen­e som foreslås:

● Trafikant og kjøretøy: Tilsyn og kontroll av trafikant og kjøretøy.

● Utbygging: Store prosjekter.

● Vei: Drift, vedlikehol­d og mindre utbygging.

● Transport og samfunn: Diverse oppgaver.

● IT: Oppgaver ikke fastsatt.

● Fellesfunk­sjoner: HR, kommunikas­jon, regnskap.

 ??  ?? KAN BLI NEDLAGT: Regionkont­oret til Statens vegvesen i Arendal blir lagt ned, hvis veivesenet går fra en geografisk modell til en divisjonsm­odell.
KAN BLI NEDLAGT: Regionkont­oret til Statens vegvesen i Arendal blir lagt ned, hvis veivesenet går fra en geografisk modell til en divisjonsm­odell.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway