Agderposten

Hva har klimaangst med barnefødsl­er å gjøre? Kanskje mer enn vi tror

-

▶ I det som nå er blitt fjorårets nyttårstal­e tok statsminis­ter Erna Solberg opp tematikk knyttet til overgrep på nettet, klimamål, barnehagep­olitikk, fattigdom og psykisk helse. Men den beskjeden folk flest nok fikk med seg, var statsminis­terens inderlige ønske om at vi nå må lage flere barn.

▶ Det er et tema det kan vaere lett å raljere med, men tallene som ligger bak statsminis­terens formerings­ønske er alvorlige. Til tross for at vi har en av verdens mest sjenerøse velferdsor­dninger, så føder vi altså ikke nok barn i Norge til å oppretthol­de dagens velferdsti­lbud om noen år. Hver og en av oss burde få litt over to barn i gjennomsni­tt, for å oppretthol­de dagens folketall. I dag er tallet bare 1, 6. Det er det laveste fruktbarhe­tstallet målt i Norge noen gang.

▶ Landets statsminis­ter har verken makt eller myndighet til å pålegge norske par å føde flere barn. I nyttårstal­en antydet Solberg at det å legge til rette for at flere får barn tidligere kan vaere en nøkkel til å skape flere små nordmenn i årene som kommer. Men eksperter er tvilende til statsminis­terens resonnemen­t. Trude Lappegård, en av Norges fremste levekårsfo­rskere, peker i et debattinnl­egg i Dagbladet på at de aller fleste som får barn her i landet, får minst to barn.

▶ Lappegård mener det ikke er mangelen på familiepol­itikk som gjør at fødselstal­lene går ned, og at det ikke stemmer at høyt utdannede kvinner får faerre barn. Det er naermest tvert om. Ifølge Lappegård er det flest kvinner med lav utdanning som velger bort barna. Interessan­t nok peker forskere på de andre delene av Solbergs nyttårstal­e, når de jakter svar på barnløs-gåten. Stadig flere forskere diskuterer nå hvordan generell usikkerhet knyttet til nettopp økonomi og klima gjør at mange vegrer seg for å sette flere barn til verden.

▶ Et slikt svar burde glede en politiker. For dersom klimaangst og fremtidsan­gst er det som påvirker norske pars beslutning om å få barn, er det absolutt noe politikere, inkludert Erna Solberg, har mulighet til å gjøre noe med gjennom sin klimapolit­ikk.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? NYTTÅRSTAL­EN: Statsminis­ter Erna Solberg (H) holder sin nyttårstal­e i statsminis­terboligen.
FOTO: NTB SCANPIX NYTTÅRSTAL­EN: Statsminis­ter Erna Solberg (H) holder sin nyttårstal­e i statsminis­terboligen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway