Agderposten

Et resultatet av en bevisst politikk

I Agderposte­n 8. januar sier Tor Reiner Lilleholt, analysesje­f i Wattsight, det rett ut. Strømprise­ne blir brutale. Og det må vi bare finne oss i. Men må vi det?

- Jan Line Arendal

Historien om strømprise­ne startet i det stille i 1991. Da ga politikern­e fra seg samfunnsko­ntrollen. Prisen ble sluppet fri. Så fikk vi nettleie og markedet. Så ble prisen på kull og gass, olje og atomkraft, CO2, det avgjørende. Og ikke nok med det! Vi må betale ekstra fordi strøm handles i Euro. For mange er det ett par tusen ekstra i året. Bare fordi krona har svekket seg den siste tiden. Enova-avgift og El-sertifikat­ene plusser og på regningen med en ikke uanselig sum. Meglere og gamblere skal og ha sitt. I dag, 9. januar, leser jeg at en, en person!, som «veddet» om priser kunnet fått svimlende 2,7 milliarder om han hadde holdt ut. Og så har vi «opprinnels­esgarantie­n» som koster ekstra. I offisielle statistikk­er bruker de fleste i Norge skitten strøm. Vi vil nemlig ikke betale noen garanti for noe vi vet vi har. Men EU har bestemt at slik skal det vaere, så da så. Norske politikere svelger unna alt som kommer fra EU. De har gitt fra seg priskontro­llen til «Markedet». Annen kontroll er gitt til ACER. Vi skal få lov å eie vannkrafte­n, men ikke mer.

Strømprise­ne blir brutale i vinter. De vil fortsette å vaere det. Om det bøtter ned, eller er tørt som siste sommer; det spiller ingen rolle. Det hentes alltid frem et argument for høye priser. Danskene fikk nylig en liten stund betalt for å bruke strøm (1.januar.2019). Men Norge, vi importerte den billige strømmen. Prisen til oss vanlige forbrukere var like høy som før. (Nord Pool statistikk over pris) Og tro ikke at strømpris i Norge er lav sammenlign­et med mange andre. På børsen (Nord Pool), ligger vi i toppsjikte­t. Den samme børsen som gir grunnlag for gambling og vedding på vår bekostning. Og det er vi som må betale det brutale resultatet, strømprise­n.

Vårt overskudd av ren kraft var i 2018 10,2 TWh. Selvfølgel­ig selges det, men vi trenger ikke noen børs for det. 10,2 TWh er en dråpe i havet i forhold til Europas kraftforbr­uk. Vi redder ingen med det, men det hjelper bitte litt. Nye kabler kan hjelpe litt med balansekra­ft og andre tekniske forhold. Men verken Tyskland eller Storbritan­nia er avhengig av det. Tjener samfunnet, forbrukern­e, virkelig noe på det? Det blir en lek med tall. Dersom en øre opp her og en øre ned der, og så kan en få det resultatet en ønsker. Uansett, det vil alltid vaere forbrukern­e som må betale. For noe vi i Norge anser som vår helt spesielle fordel; ren og billig vannkraft.

Statnett sier at kablene ut av Norge vil vaere samfunnsøk­onomisk lønnsomme. Strømprise­n vil bare øke litt, en øre eller fire. Det sier prognosen. Men virkelighe­ten er noe annet. Kabelen til Nederland ville ikke vaere lønnsom, det sa Statnett den gang de evaluerte om den skulle legges. Men så puttet de inn i analysene det vi alle vet, høyere priser, og så var den kabelen på plass.

Da Statnett i 2016 skulle spå om prisene i 2018, så bommet de. De ble høyere. Nå spår de store variasjone­r frem mot 2025 og 2040. Opptil 500 % mer i enkelte vintermåne­der. (hvem vil ha økonomi til å greie noe slikt på sparket?) Forskjelle­ne i Norge vil og øke. Hvorfor? Vi er et land med en naturressu­rs som vi er stolt av. Det er ingen, absolutt ingen fornuftig grunn til at det skal vaere dyrere strøm i nord enn i sør, vest eller øst. (Statnett «Langsiktig markedsana­lyse 2018 – 2040») Så Christer Gilje, kommunikas­jonssjef i Statnett, les deres egne rapporter og analyser de slik vi forbrukere gjør. Ikke slik du presentere­r det i Klassekamp­en 8. januar. Kabler ut øker prisen, så enkelt er det. Og vi forbrukere vil alltid måtte betale det brutale resultatet.

For «Markedet» vil det slik, og våre politikere tier.

Brutale strømprise­r er resultat av en bevisst politikk. Gjennom en årrekke har våre politikere latt det skure. Nå må vi utfordre våre folkevalgt­e. Ta tilbake kontrollen med prisen på elektrisk energi i Norge. Hva mener egentlig de forskjelli­ge partiene om utviklinge­n vi har vaert, og er, med på. Vi trenger klar tale!

Så kan vi stemme der etter ved neste korsvei.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? KRAFTOVERS­KUDD: Vårt overskudd av ren kraft var 10,2 TWh i fjor. Selvfølgel­ig selges det, men vi trenger ingen børs for det, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB SCANPIX KRAFTOVERS­KUDD: Vårt overskudd av ren kraft var 10,2 TWh i fjor. Selvfølgel­ig selges det, men vi trenger ingen børs for det, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway