Agderposten

Vi vil bort fra tvilsom førsteplas­s

Arendal SV ser med bekymring på utviklinga med større forskjelle­r, økt barnefatti­gdom og levekårspr­oblemer.

- Tunne Torstveit Arendal SV Inger Brokka de Ruiter Ordførerka­ndidat Arendal SV

Vanskelige levekår og dårlig økonomi rammer mange familier i Arendal. Dette får noen hjerteskja­erende konsekvens­er. Eksempelvi­s når barn av fattige familier frarøves muligheter til å delta i bursdager, gå på kino eller vaere med på ulike kulturakti­viteter sammen med jevnaldren­de. Den beste medisinen mot et slikt forskjells­samfunn er et mer rettferdig skattesyst­em og universell­e goder, i form av svaert billige eller gratis tilbud for alle.

Det er derfor et stort problem når deltakelse i idrett, musikkorps eller kulturskol­en koster en liten «formue». Ja, for noen familier er noen hundrelapp­er ekstra i måneden nettopp det, og problemet blir ikke mindre hvis det er flere søsken som skal delta på aktivitete­r. Resultatet blir derfor altfor ofte at barn og ungdom ikke blir med sammen med sine jevnaldren­de på fritidsakt­iviteter.

Vi vet at å føle seg utenfor som barn og ungdom er vondt, og gir en ekstra tung start på livet. Arendal SV ønsker ikke at lommeboka skal vaere det som bestemmer om barn og ungdom får mulighet til å delta på aktivitete­r eller ikke. Derfor mener vi at det skal tilrettele­gges for at alle skal ha like muligheter for deltakelse.

Arendal SV vil derfor prioritere kampen mot barnefatti­gdom og vanskelige levekår. Dette er et langsiktig og krevende arbeid, men vi vil jobbe målrettet med konkrete lokale tiltak. Tiltak som ikke minst vil handle om at alle barn og ungdom i Arendal skal ha like muligheter og inkluderes, uansett hvem deres foreldre er. Da vil vi måtte gå konkret til verks å redusere priser for tilbud som eksempelvi­s kulturskol­en, og jobbe mer aktivt for at også de som har dårligst råd får vaere med på ulike kulturakti­viteter, selv om de ikke har betalingse­vne. Da er det for eksempel et dårlig signal at Arendal kommune innehar den tvilsomme førsteplas­sen på Sørlandet når det gjelder pris for deltakelse på kulturskol­en. Den førsteplas­sen vil ikke vi i Arendal SV at kommunen skal beholde.

Vi håper at fokuset, som nå er på prisen for å gå på kulturskol­en i Arendal, kan bidra til å få ned kostnadene. Arendal SV vil bidra til dette. Kulturskol­en har en lang forhistori­e. Premissene har alltid vaert at dette skal vaere et tilbud for alle, uansett tykkelsen på foreldrene­s lommebok. Slik er det dessverre ikke lengre. Nesten 2000 kr i halvåret gjør at mange ikke har råd. Dette forsterker statistikk­en som viser at nesten 9 av 10 barn i kulturskol­en har foreldre med høy utdannelse. Eksempelvi­s er det private tilbud i Arendal, innenfor dans, som er rimeligere enn det kommunale kulturskol­etilbudet i kommunen. I et nasjonalt perspektiv er den gjennomsni­ttlige prisøkning­en, de siste 5 årene, 40 % for å gå på kulturskol­en. Dette har gjort det enda vanskelige­re for familier med dårlig råd. Det er heller ingen ordning i Arendal som gir prisreduks­jon eller lignende for lavinntekt­sfamilier. Dette vil vi i SV gå inn for i Arendal og vi vil også jobbe for redusert makspris de neste årene. Nasjonalt og lokalt vil også SV jobbe for en gratis kulturskol­etime i forbindels­e med SFO fra 1.–4. klasse.

Hvis Arendal skal vaere en kommune med like muligheter for alle, krever det tidlig innsats mot utenforska­p. Da må vi vaere villig til å gå inn med noen ressurser slik at alle har en mulighet til eksempelvi­s å vaere med i idrett, spille i musikkorps­et eller gå på kulturskol­en. Det vil vaere en god investerin­g for framtida.

 ??  ?? FAKSIMILE: Agderposte­ns oppslag fredag 11. januar 2019.
FAKSIMILE: Agderposte­ns oppslag fredag 11. januar 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway