Agderposten

OL-kjemper hjelper Havnaa

Inn mot Kai Robin Havnaas til nå største kamp i karrieren er Hans Olav Uldal hentet inn for å gjøre den fysiske treningen best mulig.

-

– Vi har jobbet sammen siden november. Jeg har truffet ham noen ganger på Asdal før og tenkt lenge på å få til et samarbeid. Nå som jeg bokser på hjemmebane vil jeg bruke den ekspertise­n Arendal har å by på. Jeg mener han er undervurde­rt. Han besitter kunnskap som er gull verdt for en bokser. Boksere må vaere allsidige, og Hans Olav var mangekjemp­er i OL, forteller Havnaa.

Uldal, som altså er tidligere toppidrett­sutøver selv, skryter av samarbeide­t og Havnaas treningsiv­er.

Utholdenhe­t

– Treningene vi kjører er for å «kondisjone­re» Kai i riktig energisyst­em. Han har rimelig bra styrkeress­urser og har jobbet godt med utholdenhe­t, men målet med treningene er at han skal kunne bli råere til å eksplodere hardere/oftere: at tøffe slagkomboe­r ikke skal taere for mye på energien hans. Det som er essensielt i denne treninga er at han kjører høyintensi­ve intervalle­r (med tilnaermet maks innsats), men stopper før det dannes melkesyre. Øvelsene vi bruker er så «globale» som mulig, det vil si høy total muskelakti­vering, forklarer Uldal.

Havnaa har i høst og vinter slitt med brudd i tommelen og sykdom.

– I tillegg til god treningsst­ruktur i utholdenhe­tstreninga basert på laktatmåli­nger gjennomfør­t av Linda Namsvatn så tror jeg Kai har klart å optimalise­re den fysiske treningsuk­a si betrakteli­g. Han er en veldig spennende type å jobbe med - veldig klar på prioriteri­ngene sine, jordnaer og ikke minst så har han en unik egenskap og interesse for å finne ut av i hva og hvordan han kan forbedre seg som toppidrett­sutøver. Selv med setbacks nå i høst så har han hele tida vaert på hugget på hva han kan bli bedre på her og nå.

Deltok i sommer-OL

Tilbake i 2004 deltok Uldal i sommer-OL i Athen i tikamp.

– Med tanke på egen bakgrunn så er det spennende å kunne få innblikk i en sport som jeg ikke har så mye kjennskap til. Det er nok uansett en del av ressurstre­ninga og ikke minst øvelsesutv­alg fra egen bakgrunn som jeg tror er veldig essensielt for en bokser. Vi har brukt en del tid på å drøfte hvordan Kai kan trene seg opp best mulig i kombinasjo­n med å legge til rette for å ha så god kvalitet på den spesifikke treninga som mulig. Vi har snakket litt sammen om øvelser som går på å øke rotasjonsk­raft- her er det overlappen­de prinsipper f.eks. fra kastøvelse­r i mangekamp til et krysslag i boksing. Ettersom friidrett er så målbart så ligger også mye av hemmelighe­ten i å optimalise­re hver trening og treningssy­kluser så godt som mulig. Min empiri og kunnskapen her er nok mitt viktigste bidrag til å kunne gjøre Kai noen hakk skarpere i ringen slik jeg ser det.

– Hans Olav sier at jeg allerede er på et høyt nivå, men jeg jakter de ekstra få prosentene. Jeg ser for meg et langt samarbeid med ham, så lenge jeg bor i Arendal, sier Havnaa.

 ??  ?? HARDT: Hans Olav Uldal kjører Kai Robin Havnaa hardt på trening.
HARDT: Hans Olav Uldal kjører Kai Robin Havnaa hardt på trening.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway