Agderposten

Havnet i New York Times

Da den amerikansk­e storavisen New York Times skulle anbefale 52 steder å reise i 2019, var Vestlandet og ølet fra Bygland Bryggeri hovedfokus på punkt 35.

- Frank Johannesse­n frjo@agderposte­n.no

– Dette setter Norge på ølkartet. Fotografen tok 2.000 bilder den dagen, og det de velger, er Bygland Bryggeri på tappekrana, jubler brygger og gründer Torkjel Austad.

Han er oppvokst i Kristiansa­nd, bosatt i Oslo og brygger fysisk alle andre steder enn Setesdal, men driver allikevel bryggeriet med navn fra Setesdal med stor lokal stolthet.

– Etter sightseein­gen kan du slappe av med en lokal øl, laget med kveik, en lokal gjaertype som de siste årene har trollbunde­t bryggere og forskere verden over de siste årene med sin fruktige aroma og høyere bryggetemp­eraturer, skriver N.Y. Times.

Til Tyskland

Nomadebryg­geriet Bygland Bryggeri ble startet i 2017 av Torkjel Austad.

Foreldrene hans kommer fra Setesdal og har gitt sønnen den nødvendige kulturtilk­nytningen for å hevde gammel tradisjon.

Alt ølet er navngitt av gamle dialektord, slik som Sveikadden (ungkar), Møykjeddin­gi (peppermø) og Gamlegofa (oldefar), og brygges på helnorske tradisjone­r, som nå gir gevinst.

– Du må skille deg ut, og vi er så norske at vi skal på IGW-messa i Tyskland, etter at Innovasjon Norge tok kontakt og ville ha ekte norsk øl å dele ut, sier Austad.

Alt ølet brygges med den tradisjone­lle norske ølgjaeren kveik, som har fått en renessanse på grunn av unike egenskaper. I tillegg brukes einerlåg for å gi smaken av Setesdalsh­eiene.

Spennende tid

De neste dagene håper bryggeren flere puber vil ta kontakt for å få ølet, og han begynner så smått å se seg om etter annen distribusj­on.

For foreløpig er det butikkene i Setesdal, og noen få, utvalgte andre som selger ølet i Arendal, Kristiansa­nd og Oslo. I tillegg til puber på Vestlandet. For gjaeren er fra Vestlandet og dermed litt lokal der også.

– Kveiken har dødd ut på Sørlandet, men det er en stamme fra Vestlandet jeg har kunnet ta i bruk, sier Austad.

I fjor brygget han 6.500 liter øl som han selv, venner og familie leverte ut til salgsstede­ne.

– Men jeg har tenkt at det er greit å vaere edruelig og vokse sakte, i stedet for å gå all in med en gang og så gå konk, sier Austad.

Så får en se om en bildehenvi­sning i en av Amerikas største aviser kan føre til noe salg utenlands for ølsmaken av Setesdal. ▶

 ?? FOTO: PRIVAT ?? STOLT BRYGGER: Torkjel Austad ved bryggeriet han leier til å lage øl.
FOTO: PRIVAT STOLT BRYGGER: Torkjel Austad ved bryggeriet han leier til å lage øl.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway