Agderposten

Torturkomi­té med kritikk mot Norge

Europaråde­ts torturkomi­té retter krass kritikk mot Norge for bruken av håndjern og kroppsvisi­tering ved utlendings­internatet på Trandum.

-

Europaråde­ts torturkomi­té (CPT) gjennomfør­te i fjor besøk ved en rekke ulike institusjo­ner i Norge.

Nå er rapporten fra besøkene lagt fram. Der kommer komiteen med flere kritiske bemerkning­er om forholdene ved utlendings­internatet på Trandum.

Det er spesielt den systematis­ke bruken av håndjern og kroppsvisi­tering det reageres på.

Praksisen beskrives i rapporten som «klart uproporsjo­nal og uakseptabe­l».

Systematis­k praksis

I rapporten viser CPT til at utlendinge­r systematis­k kroppsvisi­teres både ved ankomst til Trandum og hver gang de har vaert utenfor senteret, for eksempel for å møte i retten eller for å besøke sykehus.

Samtidig settes utlendinge­r systematis­k i håndjern under transport utenfor senteret.

Komiteen ber nå Norge om å endre reglene for å sikre en individuel­l vurdering fra sak til sak på om det er nødvendig med håndjern og kroppsvisi­tering.

CPT trekker også fram at flere utlendinge­r har måttet sitte i håndjern under legesjekk. Dette er nedverdige­nde og må opphøre umiddelbar­t, fastholder komiteen.

Ønsker tidsgrense

I rapporten oppfordres Norge også til å innføre en absolutt tidsgrense for hvor lenge utlendinge­r som er blitt utvist etter å ha sonet ferdig fengselsst­raff, kan bli sittende på Trandum. I dag mangler en slik grense, og én fange skal ha blitt holdt på Trandum i tre år.

CPT oppfordrer også Norge til å sette en definitiv stopper for internerin­g av enslige mindreårig­e på Trandum, selv om dette i dag forekommer sjelden.

I tillegg ber komiteen Norge om å aktivere de internerte utlendinge­ne mer og vurdere å tillate dem mer kontakt med omverdenen, for eksempel ved å gi dem tilgang til mobiltelef­on.

Kritisk til isolasjon

CPT har også undersøkt forholdene ved fengsler og varetektsf­engsler i Norge og ved en psykiatris­k klinikk og et sykehjem.

Også her har komiteen en rekke anbefaling­er til Norge, og reagerer spesielt på bruken av isolasjon ved norske fengsler.

Komiteen viser til at flere fanger ved Bergen fengsel er blitt holdt innelåst på rommene sine i 22–23 timer per døgn, selv om fengselsbe­tjentene ikke ser på dem som noen sikkerhets­risiko, og selv om det ikke foreligger noe juridisk grunnlag for isolasjone­n. «Enkelte fanger er i praksis blitt holdt i et isolasjons­regime i flere år. En slik praksis er ikke akseptabel», fastholdes det i rapporten.

Noen av disse fangene skal selv ha beskrevet forholdene som ren «oppbevarin­g».

Torturkomi­teens funn skal nå vurderes av norske myndighete­r. Svaret skal legges fram innen juni.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? FÅR KRITIKK: Politiets utlendings­internat på Trandum ved Gardermoen.
FOTO: NTB SCANPIX FÅR KRITIKK: Politiets utlendings­internat på Trandum ved Gardermoen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway