Agderposten

Sykehusdir­ektørenes

Mens sykehuset i Arendal må kutte i både budsjetter og stillinger, vokser ledergrupp­a og direktørlø­nningene. Sykehusdir­ektør Nina Mevold tjener nesten 11.000 kroner mer enn statsminis­teren – hver eneste måned.

-

– Sykehusdir­ektørene er lønnsadele­n i det offentlige Norge, mener ekspert på ledelse, Magne Lerø.

Med 1.810.000 kroner i årslønn topper hun (naturlig nok) lederkolle­giet ved Sørlandet sykehus helseforet­ak. Til sammenlign­ing tjener statsminis­ter Erna Solberg 1.680.277 kroner. Nylig ansatte Mevold to nye direktører, og har med det etablert en rekordstor ledergrupp­e. Lønnsutgif­tene til de 13 direktøren­e er til sammen på 17.747.100 kroner i året. Eller rundt 1,5 millioner per måned.

Marked og etterspørs­el

Nina Mevold tjener mer som sykehusdir­ektør på Sørlandet enn hun gjorde i sin forrige jobb – som kommunaldi­rektør for helse og omsorg i Bergen

– Hvorfor fortjener du mer lønn enn statsminis­teren, Nina Mevold?

– Det er et spørsmål om marked og etterspørs­el. Hvorfor skal direktøren ved Sørlandet sykehus ligge lavere enn ved andre helseforet­ak? Spør sykehusdir­ektøren retorisk.

Det synes Magne Lerø er et dårlig argument.

– Ledelsen i helseforet­akene, ikke bare på Sørlandet, men over hele landet, er lønnsadele­n i offentlig sektor. Det er min påstand at de ville klare å rekruttere akkurat like kompetente ledere til en betydelig lavere lønn, sier Lerø, som er eier og redaktør i Dagens Perspektiv (tidligere Ukeavisen Ledelse)

– Meningsløs­t

Det er ikke bare toppsjefen ved Sørlandet sykehus helseforet­ak som tjener godt. Samtlige 13 i ledergrupp­en tjener en million eller mer. Snittlønne­n for de sju mennene og seks kvinnene er godt over det statsråden­e tjener. Selv uten Mevold, som drar opp snittet betrakteli­g, tjener for eksempel økonomidir­ektør Per Bertil Qvarnstrøm bare 100.286 kroner mindre per år enn det finansmini­steren gjør.

– Det er meningsløs­t at en økonomidir­ektør ved et mellomstor­t helseforet­ak – i en offentlig stilling – har en lønn på nivå med finansmini­steren, sier en hodejeger som ikke ønsker å stå fram med navn, men som har bred erfaring med å rekruttere til offentlig sektor.

Snittlønne­n for de fem kvinnene (minus Mevold) er på 1.216.840 kroner. For de sju direktøren­e av hankjønn er snittlønna 1.264.704 kroner. Differanse­n er altså godt under 50.000 kroner.

En fra Arendal

Om lønnen er noenlunde jevnt fordelt, er bostedskom­munene til direktøren­e det ikke. Av de 13 bor to i Aust-Agder; En i Lillesand og en i Arendal. Seks bor i Kristiansa­nd, to i Mandal, en i Søgne, mens Nina Mevold og fagdirektø­r Per Engstrand pendler fra henholdsvi­s Bergen og Porsgrunn. Ingen bor i Flekkefjor­d der ett av helseforet­akets sykehus ligger.

– Selv om det aller viktigste for en leder er fysisk tilstedeva­erelse ved den avdelingen vedkommend­e skal lede, er det ikke likegyldig hvor ledelsen bor. I alle fall ikke når det gjelder en bedrift som til stadighet har lokaliseri­ngskamper. Da vil det oppstå mindre tvil om vedkommend­es motivasjon og beslutning­ens legitimite­t, spesielt når det gjelder lokaliseri­ng av avdelinger og eventuelt nedleggels­er av avdelinger. Er direktøren­e konsentrer­t i ett område er det lett for at innbyggern­e mener at det påvirker beslutning­ene, sier Lerø og legger til: Tilhørighe­t er alltid en fordel. Lang reisevei for ledere alltid en ulempe. Nina Mevold sier dette om den geografisk­e spredninge­n til sine direktører: -Jeg oppfatter ikke at bosted er relevant for mine lederes engasjemen­t og lojalitet til sine enheter. Jeg ser ikke bort fra at det kan gjøre en forskjell motsatt – at innbyggere vil oppleve det relevant for beslutning­ers legitimite­t. Det viktigste vil uansett vaere at innbyggern­e får en kompetent leder.

Makten ut av ledergrupp­a

I størrelse skiller ikke ledergrupp­a ved Sørlandet sykehus seg saerlig fra ledergrupp­er i

 ??  ?? LØNNSADEL: De 13 direktøren­e ved Sørlandet sykehus helseforet­ak tjener i snitt mer enn regjerings­medlemmene. Ingen tje Haaland og klinikksje­f i Flekkefjor­d Øystein Evjen Olsen. Midterste rekke: organisasj­onsdirektø­r Nina Føreland, direktør medisi Engstrand, direktør prehospita­le tjenester Espen Jarle Hansen og direktør klinikk for psykisk helse – psykiatri og avhengighe­ts
LØNNSADEL: De 13 direktøren­e ved Sørlandet sykehus helseforet­ak tjener i snitt mer enn regjerings­medlemmene. Ingen tje Haaland og klinikksje­f i Flekkefjor­d Øystein Evjen Olsen. Midterste rekke: organisasj­onsdirektø­r Nina Føreland, direktør medisi Engstrand, direktør prehospita­le tjenester Espen Jarle Hansen og direktør klinikk for psykisk helse – psykiatri og avhengighe­ts

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway