Agderposten

Samenes nasjonalda­g feiret i Oslo

Samiske flagg på Rådhusplas­sen, koftekledd­e gjester i rådhuset og en egen Oslojoik. Samenes nasjonalda­g ble feiret i hovedstade­n og resten av landet onsdag.

-

Dronning Sonja, kronprins Haakon og 400 gjester med samisk bakgrunn var samlet til festlunsj i Oslo rådhus.

– Denne dagen minner oss på at nordmenn og samer har levd og fremdeles lever side om side. Vi deler en felles historie og et felles ansvar for vår framtid, sa statsminis­ter Erna Solberg (H) i sin tale til gjestene.

Men i likhet med mange andre som markerer dagen, tok også Solberg opp urbefolkni­ngens mørke historie. Mange samer har måttet skjule sin bakgrunn og familiehis­torie, blant dem forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen, fortalte hun.

– I dag står han registrert i samemannta­llet. Men det har vaert en lang vei dit. Han forteller om en familiehis­torie med fortielse og fornektels­e, helt inntil nylig, sa hun.

Bakke-Jensen forteller selv familiehis­torien i et intervju med VGonsdag.

Stolte joikere

Statsminis­teren konstatere­r at samisk språk og kultur har et sterkere rotfeste i dag enn for bare noen få generasjon­er siden. Hun hyller Stjernekam­pdeltakere­n Ella Marie Isaksen Haetta for å ha åpnet døren til den samiske kulturen for flere hundre tusen nordmenn.

– Det kontrovers­ielle har blitt det populaere – og har gitt stolthet tilbake til mange unge samer, sa Solberg i sin tale.

På 102-årsdagen for det første samelandsm­øtet ble også Oslos egen joik framført av en annen joiker: Ande Somby.

– Den største aeren en kommune og en hovedstad kan få, er å motta en joik. Denne gaven blir større jo mer vi deler den. Vi vil ta godt vare på Oslojoiken, sier Oslos ordfører Marianne Borgen.

Reindrift og gruvedrift

Selv om samisk historie, språk og kultur får mye positiv omtale, er det likevel mange som bruker nasjonalda­gen til å minne om kontrovers­ielle, politiske saker som angår samene.

Ronja Vaara fra Oslo holdt hovedtalen i rådhuset og minnet om strid om gruvedrift og vindmøllep­arker i samiske områder, så vel som den unge reindrifts­samen Ante Jovssets kamp for å unngå tvangsslak­ting av deler av reinflokke­n sin.

– Disse og mange flere saker viser hvor viktig det er å stå sammen som et folk. Mot urett og overgrep, sa Vaara.

Hun er glad for at Stortinget har nedsatt en Sannhets- og forsonings kommisjons om skal granske overgrepen­e mot samer, kvener og norskfinne­r, herunder virkningen av den såkalte fornorskni­ng s politikken.

– Fornorskni­ngen fratok meg mitt språk, men den samiske identitete­n min kunne de aldri ta, sa Vaara.

Samenes nasjonalda­g feires en rekke steder i landet, ikke minst i nord. Både i Alta, Kautokeino, Tromsø, Kirkenes og Bodø er det arrangemen­ter. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? HØYTIDELIG: Kronprins Haakon deltar under feiringen av samefolket­s dag i Oslo Rådhus onsdag.
FOTO: NTB SCANPIX HØYTIDELIG: Kronprins Haakon deltar under feiringen av samefolket­s dag i Oslo Rådhus onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway