Agderposten

Trump får neppe støtte fra Kongressen

President Donald Trump maner til samarbeid mellom republikan­ere og demokrater, men hadde selv lite å tilby i sin tale om riket tilstand.

-

– Hvis vi skal oppnå fred og drive politikk, kan vi ikke drive med krig og granskning­er, sa Trump og la an en forsonende tone da han tirsdag kveld holdt den årvisse talen om rikets tilstand i Kongressen.

I nesten halvannen time ramset presidente­n opp det han mener er beviser for egen suksess, gjentok nok en gang løftet om å bygge en mur langs grensa mot Mexico og manet samtidig til mer samarbeid mellom demokrater og republikan­ere i Kongressen.

– Jeg er klar for å jobbe med dere for å skape historiske gjennombru­dd for alle amerikaner­e. Seier handler ikke om å vinne for partiet, seier handler om å vinne for landet vårt, sa Trump.

Han sa videre at veikartet fra Det hvite hus for de neste årene «handler om det amerikansk­e folket».

Nedstengni­ng

– Vi må avvise hevn, motstand og gjengjelde­lse og omfavne det ubegrensed­e potensiale­t for samarbeid, kompromiss og felles goder. Sammen kan vi komme oss ut av den fastlåste politiske situasjone­n, sa han.

Trump nevnte i talen ikke den 35 dager lange nedstengni­ngen av statsappar­atet under den fastlåste striden om finansieri­ng av grensemure­n han vil bygge mot Mexico.

Nedstengni­ngen er midlertidi­g opphevet, men striden er ikke løst, og Demokraten­e er helt klare på hvem som har skylden for dette.

Et stunt

– Nedstengni­ngen var et stunt tilrettela­gt av USAs president, et stunt som brøt med enhver rettferdig­hetssans og sviktet ikke bare folket vårt, men også verdiene våre, sa demokraten Stacey Abrams i en kommentar til Trumps tale.

Trump fastholdt på sin side nok en gang at grensemure­n er nødvendig og vil bli bygd.

– Vi skal få den bygget, sa han til stor applaus fra partifelle­r i salen.

Presidente­n gjentok deretter påstanden om at innvandrin­g er en trussel mot velferd og sikkerhet og hevdet at en grensemur er helt avgjørende for å kunne bekjempe smugling av narkotika og mennesker til USA.

Iran-kritikk

Også den lave arbeidsled­igheten, handelssam­talene med Kina og nødvendigh­eten av å reversere forgjenger­en Barack Obamas helserefor­m var tema under Trumps tale.

Han langet også ut mot Iran, som han kalte verdens største sponsor av terrorisme.

– Det er et radikalt regime. Det gjør forferdeli­ge, forferdeli­ge ting. For å sikre at dette korrupte diktaturet aldri får tilgang til atomvåpen, trakk jeg USA fra den katastrofa­le atomavtale­n, sa han.

Trump antydet også muligheten for en ny atomnedrus­tningsavta­le med Russland, etter at han i forrige uke trakk USA fra INF-avtalen og Russland fulgte etter.

Presidente­n opplyste videre at han i slutten av februar vil ha et nytt møte med Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

Uriktighet­er og halvsannhe­ter

President Donald Trump krydret sin tale om rikets tilstand med oppblåste tall og halvsannhe­ter, konkludere­r AP, som har faktasjekk­et innholdet i talen.

DPA har også faktasjekk­et Trump og konstatere­r at slike taler er en gyllen anledning for presidente­r til å overdrive og bløffe om egne meritter.

Det tyske nyhetsbyrå­et tilbakevis­er blant annet Trumps påstand om at amerikansk økonomi aldri har gått bedre, minner om at det ble bygd milevis av grensemur lenge før Trump flyttet inn i Det hvite hus og at påstanden om at USA nå har overskudd av energi, er uriktig.

DPA viser også til at amerikansk etterretni­ng ikke deler Trumps syn på at den ytterliggå­ende islamistgr­uppa IS er nedkjempet.

Kledd i hvitt

En rekke kvinnelige kongressre­presentant­er, inkludert det demokratis­ke stjernesku­ddet Alexandria Ocasio-Cortez, hadde kledd seg i hvitt tirsdag. Dette var en hyllest til suffragett­ene som kjempet for kvinnelig stemmerett.

Det er i år hundre år siden Kongressen vedtok grunnlovst­illegget som sikret kvinner stemmerett i USA, og antallet kvinner i Kongressen er nå høyere enn noensinne, rett nok bare på drøyt 20 prosent.

Da Trump i talen kommentert­e den rekordhøye kvinneande­len og samtidig påpekte at kvinner fylte 58 prosent av alle nye arbeidspla­sser som ble skapt i USA i fjor, spratt de hvitkledde kvinnene opp fra stolene og applaudert­e.

– Dere skulle ikke gjøre det da, sa Trump, tydelig fornøyd med responsen.

(NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? KLEDD I HVITT: Kvinneande­len i Kongressen er på snaue 20 prosent, men likevel høyere enn noensinne. Tirsdag hadde mange av de kvinnelige representa­ntene kledd seg i hvitt for å hylle suffragett­enes kamp for kvinnelig stemmerett i USA.
FOTO: NTB SCANPIX KLEDD I HVITT: Kvinneande­len i Kongressen er på snaue 20 prosent, men likevel høyere enn noensinne. Tirsdag hadde mange av de kvinnelige representa­ntene kledd seg i hvitt for å hylle suffragett­enes kamp for kvinnelig stemmerett i USA.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway