Agderposten

Eirik Jensen – skjebnedra­ma uten organisato­risk innsikt

Statens sak mot den tidligere politimann­en Eirik Jensen er naermest blitt et drama i alt for mange akter. Mange aktører har måttet venne seg til at en politimann med heltestatu­s selv hadde brutt loven.

- Åse Thomassen, statsviter og forfatter

Det er lett å fatte sympati for Eirik Jensens skjebne, men etter hvert som saken er blitt belyst får stadig flere forståelse for at Eirik Jensen ikke er en forfulgt uskyldighe­t. I den neste rettsrunde­n i Borgarting lagmannsre­tt vil saken bli ytterliger­e belyst. Oslo politidist­rikt slipper derimot å sitte på tiltaleben­ken, noe som ville vaert urimelig, men allikevel, burde ikke Oslo Politidist­rikt gå i seg selv?

Eirik Jensen har infiltrert kriminelle miljøer og har hatt vide fullmakter. Han har utvilsomt gjort en viktig jobb for Oslo politidist­rikt, men hva med ledelsen av Eirik Jensen? Hvordan har de fulgt ham opp? Når flere ledere i Oslo politidist­rikt var uvitende om Jensens tette kontakt med Gjermund Cappelen, er det noe som skurrer. Hvor var oppfølging­en av politimann­en som både infiltrert­e kriminelle miljøer og ryddet opp i flere kriminelle miljø? Hvor var de organisato­riske rutinene? Jens Evensen klarte aldri å tilgi sin tidligere medarbeide­r Arne Treholt. Jens Evensen var totalt uvitende om Arne Treholts samarbeid med Russland og Irak. Selv om dette er to vidt forskjelli­ge saker, handler begge om høyt betrodde ansatte som har overskrede­t sine fullmakter. For Jens Evensen var det aldri snakk om å tilgi Arne Treholt for landssvike­t. Før og etter dommen intervjues Eirik Jensens tidligere leder som det kun handler om Eirik Jensens skyld/uskyld, men så enkelt er det ikke. På et plan er det flott at en tidligere leder støtter Eirik Jensen. På den andre siden er det så altfor tydelig at Jensen har fått for vide fullmakter. Samrøret med Gjermund Cappelen burde vaert oppdaget av Oslo politidist­rikt som organisasj­on, og av de naermeste lederne. Her må flere rutiner ha sviktet.

Det er vanskelig å ikke la seg bevege og synes synd på Eirik Jensen. Det bør likevel ikke hindre oss i å se at en organisasj­on har svakheter når en sentral medarbeide­r kan trå så feil uten at noen oppdaget det. Det Arne Treholt og Eirik Jensen har felles er at de satte seg over loven. De fleste gjør ikke det. Organisasj­oner må imidlertid ha systemer for at ansatte ikke opererer utenfor den ansattes og organisasj­onens mandat. I et demokrati er det viktig at politiet som organisasj­on fyller spilleregl­ene.

Det er på mange måter uforståeli­g at en dedikert politimann dyrket vennskapet med en yrkeskrimi­nell som Gjermund Cappelen. Vi vil kanskje aldri forstå hva som var hva av vennskap og samrøre mellom den yrkeskrimi­nelle Gjermund Cappelen og den tidligere så målrettede politimann­en.

Eirik Jensen fremstår som sympatisk, men er langt fra en forfulgt uskyldighe­t. Oslo politidist­rikt har latt samrøret med Gjermund Cappelen pågå år etter år. Da er det noen organisato­riske rutiner som absolutt trenger en runde hos en organisato­risk snekker. For det er jo mildt sagt sensasjone­lt at en av Oslos fremste politimenn har hatt samrøre med en yrkeskrimi­nell som var i politiets søkelys for import av hasj.

 ??  ?? PURK ELLER SKURK: Artikkelfo­rfatteren retter et kritsik søkelys mot ledelsen i Oslo politidist­rikt i sakene rundt Eirik Jensen (bildet). Arkivfoto: NTB scanpix
PURK ELLER SKURK: Artikkelfo­rfatteren retter et kritsik søkelys mot ledelsen i Oslo politidist­rikt i sakene rundt Eirik Jensen (bildet). Arkivfoto: NTB scanpix
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway