Agderposten

Dansen rundt Gullkalven - i Setesdal?

- Karin S. N. Leonhardse­n La Naturen Leve - uten vindkraft

Millioner av kroner skal nå lokke sindige setesdøler ut på vindkraftd­ans. Kjell Rune Nakkestad og Fred Olsen Renewables er kommet på besøk. Nakkestad sier til grunneiern­e at det vil bli «enorme muligheter» med 130 vindturbin­er i Setesdal (Fvn 26.01.19). Hva han nå mener med det. Og miljøgevin­ster på toppen. Miljøgevin­ster? En form for trøsteprem­ie altså. Plaster på sår som ikke kan leges er vel mer riktig å kalle det. For disse millionene vil forårsake strid og splid mellom naboer og innbyggere. De vil forårsake skader på landskapet, på naturen, på det biologiske mangfoldet og på folks livskvalit­et. Store jakt- og turområder vil domineres av asfalt og monstertur­biner. Millionene tar kort sagt gleden fra folk.

Vindkraftu­tbygging kan knapt kalles miljøtilta­k, skriver Trygve Hegnar i Finansavis­en 24.11.18. Han viser til at ødeleggels­ene av naturen er enorme. Vindkraft på land vil medføre vegutbyggi­ng i skog og fjell som er tre ganger all riksvegutb­ygging i landet. Og at stillhet blir en historie.

Men hva med samfunnsny­tten?

«En samfunnsøk­onomisk kostnads-nytte vurdering av norske vindkraftp­rosjekter er at alle helt klart er negative. Vindkraftg­alskapen fortoner seg enda verre når vi vet at Norge har mer enn nok av forbybar energi», sier professor Anders Skonhoft, NTNU.

Og ordfører Astrid A. Byrknes i Lindås uttrykker 19.11.18 at «kostnaden er altfor høg, målt mot gevinsten. Naturen kan ikkje målast i pengar eller terrawatt».

Myndighete­ne og vindkraftb­ransjen sitter i dag med all myndighet i himmel og på jord når det gjelder å foreta en historisk nedbygggin­g av skaperverk­et. Men – Norge og norsk natur er vårt felleseie - som vi plikter å forvalte på en måte som gagner etterslekt­en – stadfestet i Grunnloven­s paragraf 112. Så derfor: si nei takk når vindkraftb­ransjen byr opp til dans !

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway