Agderposten

I motsetning til SV, mener vi det ikke er riktig å eksperimen­tere med Norges viktigste avtale

Flere representa­nter fra SV sår tvil om EØS-avtalens viktighet for norske arbeidspla­sser. SVs tilnaermin­g til samarbeid med EU vil gi vekst i byråkrati, sette likebehand­ling av norske bedrifter på spill og skape usikkerhet for norske arbeidspla­sser.

- Harald Furre, fylkeslede­r Agder Høyre

Imotsetnin­g til hva representa­ntene til SV tror, er det siden som kjemper for EØSavtalen som er på fremmarsj. 60 % støttet EØS-avtalen i en meningsmål­ing tatt opp av Sentio høsten 2018. Det er det høyeste nivået siden Sentio startet å måle holdninger til EØS jevnlig i 2011. Vi i Høyre er glade for at folk flest er enige med oss i at EØS-avtalen er god og viktig for Norge.

Høyre er opptatt av et godt og trygt arbeidsliv. Derfor har vi styrket kampen mot useriøse aktører og sørger for at kampen mot arbeidsliv­skriminali­tet prioritere­s av alle relevante aktører. Like viktig for et trygt og godt arbeidsliv er forutsigba­re rammer for bedriftene. Mindre usikkerhet gir grunnlag for å satse langsiktig, det er bra for både verdiskapn­ing og de ansatte. SV sitt ønske om å si opp EØS-avtalen kommer til å skape stor usikkerhet, Norge må lage nye avtaler med EU. Alle som har fulgt Brexit-prosessen vet EKSEMPEL: at internasjo­nale forhandlin­ger er ekstremt krevende.

I følge rapporten fra Menon som SV refererer til kan viktige verdier bli satt under press ved å si opp EØS-avtalen. For det første vil det ikke vaere en ordning for automatisk innføring av nytt regelverk fra EU. Vi kan selvfølgel­ig velge å innføre reglene på egenhånd, men det er grunn til å tro at en slik praksis vil føre til en sterk vekst i byråkratie­t. Høyre mener at det er bedre å bruke penger på andre ting enn byråkrati vi egentlig ikke trenger.

En annen utfordring ved å gå vekk fra EØS-avtalen er at vi må lage mange avtaler med EU for å sikre gjensidigh­et. Norge kan eksempelvi­s velge å ha fri innvandrin­g fra EU, men det er ingen garanti for at nordmenn vil få samme rettighete­r. Å sikre likebehand­ling av våre bedrifter og innbyggere i andre land er utrolig viktig. Høyre er for konkurrans­e på like vilkår, det sikres best gjennom EØS-avtalen.

SV referer til en handelsavt­ale mellom EU og Sør-Korea som et eksempel til etterfølge­lse. En del ting taler for at Sør-Korea og Norge sine behov for samarbeid med EU ikke er like. For eksempel er Norge en del av Europa og svaert avhengig av det europeiske markedet, det er ikke Sør-Korea. Fri flyt av varer, tjenester, arbeidskra­ft og kapital er et viktig konkurrans­efortrinn når avstandene er små. Videre er Sør-Korea og Norge svaert ulike i størrelse på økonomi og befolkning. Norge har under 5,3 millioner innbyggere, Sør-Korea har nesten det ti-dobbelte. Det norske nasjonalpr­oduktet var på nesten 3300 milliarder i 2017, det sørkoreans­ke var over 5 ganger så stort. Det er liten grunn til å tro at Norge ville stått i en like sterk forhandlin­gsposisjon som SørKorea i forhandlin­ger med EU, til det er hverken økonomien eller innbyggert­allet stor nok.

Høyre er den første til å innrømme at EØS-avtalen ikke er perfekt, men i motsetning til SV mener vi at det ikke er klokt å eksperimen­tere med Norges viktigste avtale. Vi tror ikke arbeidstak­ere får det noe bedre når det skapes usikkerhet rundt norske arbeidspla­sser.

 ??  ?? Artikkelfo­rfatteren svarer på et innlegg fra SV-representa­nter. Han er uenig med dem i at en handelsavt­ale mellom EU og Sør-Korea (biildet) er et eksempel til etterfølge­lse for Norge, og peker på ulikhetene mellom landene. Illustrasj­onsfoto: Shuttersto­ck/NTB scanpix
Artikkelfo­rfatteren svarer på et innlegg fra SV-representa­nter. Han er uenig med dem i at en handelsavt­ale mellom EU og Sør-Korea (biildet) er et eksempel til etterfølge­lse for Norge, og peker på ulikhetene mellom landene. Illustrasj­onsfoto: Shuttersto­ck/NTB scanpix
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway