Agderposten

Morsdag og farsdag hele året

I SOS-barnebyer er det mors- og farsdag hele året. Trygge voksne er grunnfjell­et i et barns liv – og i hele vårt arbeid.

- Bente Lier, generalsek­retaer i SOS-barnebyer

ILLUSTRASJ­ONSFOTO: Hver dag bygger foreldre over hele verden sten for sten på fundamente­t i barns liv. Mammaer og pappaer skaper en hverdag med matpakke i sekken, hjelp med lekser, prat rundt middagsbor­det, plaster på såret, nattaklem og faste rutiner. De fleste av oss gjør det automatisk, fordi vi selv er vokst opp sånn.

I følge barnepsyko­log Magne Raundalen trenger barn to ting; Kjaerlighe­t og orden på livet. Barn er født med mange kapasitete­r, men disse blir ikke utløst hvis barnet ikke også har god omsorg og et sunt miljø.

God omsorg er også viktig for utviklinge­n av hjernen. Barn trenger å vokse opp i en familiesit­uasjon. I et hjem med helt alminnelig­e og forutsigba­re rutiner. Det trengs ingen mirakelkur for å endre skjevutvik­lingen i et barns hjerne. Det barnehjern­en trenger er det alminnelig­e dagliglive­t, med rutiner og forutsigba­rhet. Slik at hjernen kommer ut av kampmodus. Vi snakker om en resept på kontinuerl­ig positiv relasjonse­ndring resten av barndommen.

Trygge foreldre verden over er hverdagshe­lter, og det er fristende å kalle dem superhelte­r. Ikke fordi de er perfekte omsorgsper­soner. Alle foreldre gjør feil. Det er menneskeli­g. Men de er superhelte­r fordi kraften i omsorgen har potensial til å baere gjennom flere generasjon­er. SOS-barnebyer er spesialist­er i omsorg. Vi styrker familier i krise, så de voksne selv kan ta vare på barna sine, og vi utvikler nye, trygge familier for barn som trenger det. Uansett er det barnets behov som står i fokus. Nesten 6000 SOS-mødre og -fedre over hele verden har foreldrero­llen som jobb. De har ansvar for over 89 000 barn og ungdom, og de er urokkelige i troen på barna.

Barn trenger trygge voksne. De trenger voksne som står i ro i avvisning, frustrasjo­n og fortvilels­e. Det vil røyne på for alle, og spesielt for foreldre som har ansvar for barn som er kommet skjevt ut – og egentlig trenger «en overdose trygghet», som psykologsp­esialist Dag Ø. Nordanger har uttalt.

 ??  ?? NTB scanpix
NTB scanpix

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway