Agderposten

Et fradrag gir ikke folk mer lyst på bommer

En av FrPs seire i den nye regjerings­plattforme­n er at det skal innføres et fradrag for bompengeut­gifter. Dette vil vaere kjaerkomme­nt for de med en årlig høy bom pengebelas­tning, typisk de som kanskje må kjøre gjennom flere bommer hver dag.

- Bård Hoksrud, stortingsr­epresentan­t (FrP) og parlamenta­risk nestleder Morten Stordalen, stortingsr­epresentan­t (FrP) og samferdsel­spolitisk talsmann

Transportø­konomisk institutt (TØI) og NHO er imidlertid nå ute og mener at dette faktisk kan føre til flere bommer. Vi mener logikken deres i beste fall er haltende.

De mener at den lokalevilj­en til å iverksette nye bompengepr­osjekter blir større dersom lokale pendlere får et fradrag og får redusert bom pengebelas­tningen sin.

Vi tror på ingen måte at du ønsker deg mer bompenger fordi at du måtte få 2030 prosent av bompengene du betaler tilbake på skatten.

TØI tror også at denne effekten kan bli forsterket da vi allerede har økt den statlige andelen av finansieri­ngen av bomprosjek­ter, og at staten tar mer av regningen. Samtidig har andelen bompenger i finansieri­ngen av nye veiprosjek­ter gått fra rundt 40 prosent under forrige regjering, til 28 prosent under denne regjeringe­n – og det skal videre ned.

I den nye plattforme­n har vi også fått gjennomsla­g for å doble kompensasj­onsordning­en for å redusere bomtaksten­e utenfor de store byene, fra 500 millioner kroner i året til 1 milliard.

At staten tar en større del av regningen for veiutbyggi­ngen tror vi på ingen måte vil bidra til at folk får mer lyst til å betale bompenger.

Med TØIs logikk så burde vel folk også vaert åpne for å betale mer skatt eller pendle mye lenger på grunn av pendlerfra­draget? Eller tape mer penger på aksjer eller fond som faller i kurs fordi du kan trekke fra drøyt 30 prosent av tapet på skatten?

Vi mener at staten bør finansiere veibygging­en i sin helhet. Fordi bygging av infrastruk­tur er en nasjonal oppgave og at bilistene allerede betaler inn betydelige beløp gjennom blant annet veibruksav­gift på drivstoff og trafikkfor­sikringsav­gift.

Derfor burde vi ikke hatt bompenger. Det er imidlertid kjøttvekta som rår. Med 15,2 prosents oppslutnin­g er vi dessverre ikke store nok til å få fullt gjennomsla­g for å fjerne ordningen med bompengefi­nansiering av vei. Vi er de eneste som kjemper for dette. Vi utgjør imidlertid en tydelig forskjell. Uten oss hadde aldri en fradragsor­dning kommet på plass, bompengean­delen i nye veiprosjek­t hadde ikke gått dramatisk ned og vi hadde ikke fått på plass en ordning for reduserte takster.

Uten oss hadde bom pengebelas­tningen vaert høyere. Det at vi får redusert denne tror vi imidlertid ikke gjør at folk får lyst på mer bompenger, slik TØI og NHO later til å tro.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway