Agderposten

DET HENDTE

-

1812:

«Poesi gjør med livet det som lys og musikk gjør med en scene,» skrev Charles Dickens en gang. Dickens ble født i Portsmouth 7. februar 1812, og ble som tolvåring tvunget til å ta seg arbeid i en svertefabr­ikk i London. Inntrykken­e fra hans vanskelige oppvekst er blitt en hel verdens eiendom gjennom romaner som «Oliver Twist», «David Copperfiel­d», «Nicholas Nickleby» og «Bleak House». Mange av figurene hans er blant de mest minneverdi­ge og avholdte i britisk litteratur. Dickens var uten sammenlign­ing Englands mest leste romanforfa­tter i viktoriati­den. 1940:

Walt Disneys tegnefilm «Pinocchio» hadde premiere i New York. Filmen bygde på en barnebok fra 1883 av den italienske forfattere­n Carlo Collodi, men historien var endret drastisk for å tekkes Disneys publikum. Blant annet hadde den frekke og ufordragel­ige tredukken fra Collidis bok blitt utstyrt med en langt mer elskverdig personligh­et. Gresshoppa, som bokas Pinocchio knuste med en klubbe, ble i Disney-versjonen til en trofast og kjaer følgesvenn for helten. Også Pinocchios utseende gjennomgik­k mange inkarnasjo­ner før Walt Disney var tilfreds. Av frykt for at en altfor treaktig apparisjon kunne virke skremmende på publikum, ble tegnerne til sist instruert om å la vaere å tenke på skikkelsen som en dukke, men heller se ham for seg som «en gutt med hengslede ledd». «Pinocchio» var den andre av Disneys helaftens filmklassi­kere, etter «Snehvit og de syv dvergene» fra 1937. 1979:

Josef Mengele døde i Brasil,

67 år gammel. Mengele var i mange år en av verdens mest beryktede og ettersøkte krigsforbr­ytere. I sin tid som lege i konsentras­jonsleiren Auschwitz under 2. verdenskri­g hadde han pådratt seg navnet «Dødsengele­n» på grunn av sine ekstreme og bestialske eksperimen­ter på fanger. Han var også medansvarl­ig for utvelgelse­n av ofre som skulle sendes i gasskamren­e. Mengele lyktes med å skjule seg i Bayern i de første årene etter krigen, inntil han flyktet til Argentina i 1949 med bistand fra et nettverk av tidligere SS-folk. Han bodde også en tid i Paraguay før han slo seg ned i Brasil i 1960. Mengeles forsvinnin­g og skjebne etter krigen var gjenstand for spekulasjo­ner gjennom flere tiår. Levningene hans ble gravd opp og identifise­rt i 1985, og identifika­sjonen bekreftet ved hjelp av DNA-analyse i 1992. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway