Agderposten

Naeringsli­vet på Sørlandet trenger en moderne jernbane

Om få år står en ny moderne dobbeltspo­ret jernbane klar mellom de største byene på Østlandet. En togtur fra Oslo til Tønsberg, Hamar og Fredriksta­d vil ta en time. Fra Porsgrunn til Larvik tar det nå 12 minutter med tog.

- Reidar Braathen, Arendal

Vestfold og Grenlands-området er i ferd med å bli ett bo og arbeidsmar­ked. I Stavanger-området arbeides det for dobbeltspo­ret jernbane til Egersund og bedre veiforbind­else til Bergen.

Disse områdene vil

gjennom veiog jernbanesa­tsing, tiltrekke seg investerin­ger og kompetanse og styrke sin konkurrans­eevne. Hva så med Sørlandet?

Det planlegges og bygges ny firefelts motorvei fra Oslo til Stavanger. Er dette nok for å oppretthol­de og styrke konkurrans­eevnen på Sørlandet? I dag ligger landsdelen midt mellom Stavanger og Østlandsom­rådet og skulle kunne profitere på god kontakt med begge områdene.

Dessverre er dagens

reisetid alt for lang til å vaere attraktiv. Ny vei vil bedre noe på situasjone­n, men ikke nok til å bli attraktiv for investorer. Noe landsdelen allerede i dag opplever med stagnasjon i vekst og levekårsut­fordringer.

Skal naeringsli­vet utvikles seg er det avhengig av at varer og tjenester kommer raskt fram, og at tilstrekke­lig kompetanse er tilgjengel­ig. Både for arbeidsgiv­ere og arbeidstak­ere er det en fordel å ha mye å velge på. Da blir det av stor betydning hvor stort område en kan dekke med ca. en time arbeidspen­dling. Et moderne tog vil normalt nå dobbelt så lang på en time som pendling med bil.

Vinterens utfordring­er med

snø og glatte veier viser også bilens begrensnin­ger.

Bor du i Arendal kan du med et moderne tog langs kysten,

dagpendle til arbeidspla­sser mellom Mandal og Tønsberg. Et slikt arbeidsmar­ked vil gjøre Sørlandet attraktivt for naeringsli­vet og arbeidstak­ere.

Fra Oslo til

Stavanger bor flertallet av befolkning­en langs kysten. Et nytt moderne jernbane langs kysten vil ha stor betydning for persontraf­ikk og godstransp­ort. Det er en miljøvennl­ig løsning som langt på vei kan redusere biltrafikk­en og flytrafikk­en i landsdelen.

I den nye regjerings­plattforme­n åpnes det for å «igangsette streknings­vise høyhastigh­etsutredni­nger for jernbane …». Dette er en stor mulighet for å få planlagt strekninge­n Porsgrunn til Stavanger som ny kystbanen for høyhastigh­et, IC og gods. Men, skal dette bli noe av kreves det at naeringsli­vet og politikere på Sørlandet står samlet og krever ny bane.

Alternativ­et er at

Sørlandet blir frakoblet vekstområd­ene på Østlandet og i Stavanger-regionen med fortsatt negative følger for naeringsli­v og levekår.

 ??  ?? PENDLERTOG: Bor du i Arendal kan du med et moderne tog langs kysten, dagpendle til arbeidspla­sser mellom Mandal og Tønsberg, skriver artikkelfo­rfatteren. Foto: NTB scanpix
PENDLERTOG: Bor du i Arendal kan du med et moderne tog langs kysten, dagpendle til arbeidspla­sser mellom Mandal og Tønsberg, skriver artikkelfo­rfatteren. Foto: NTB scanpix
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway