Agderposten

Trump vil kunngjøre IS’ fall om få dager

Donald Trump vil i neste uke kunngjøre at IS er fullstendi­g nedkjempet. Men Pentagon frykter at islamistgr­uppen kan gjenoppstå når USA trekker seg ut.

-

– Det bør kunne kunngjøres offisielt en gang i neste uke at vi har 100 prosent av kalifatet, sa Trump onsdag ettermidda­g.

Uttalelsen­e kom under en internasjo­nal konferanse i amerikansk UD med utenriksmi­nistre og høytståend­e tjenestefo­lk fra de 79 landene som deltar i koalisjone­n mot IS, blant dem Norge.

– Vi ser fram til å gi våre krigere en varm velkomst når de kommer hjem, sa Trump, med henvisning til planene om å hente hjem de 2.000 amerikansk­e soldatene som fortsatt er i Syria.

Trumps uventede beslutning om å trekke amerikansk­e styrker ut av det nordlige Syria fikk davaerende forsvarsmi­nister Jim Mattis til å trekke seg i protest. Noen uker senere trakk USAs spesialuts­ending til kampen mot IS, Brett McGurk, seg.

Advarer

Også på USAs øverstkomm­anderende i Midtøsten, general Joseph Votel, kom Trumps beslutning overrasken­de.

– Jeg ble ikke konsultert, sa Votel da han tirsdag orienterte forsvarsko­miteen i Senatet om utviklinge­n.

Generalen advarer mot å tro at IS er nedkjempet for godt og viser til at islamistgr­uppen fortsatt kontroller­er rundt 600 kvadratkil­ometer sørøst i Syria, rett nok langt mindre enn de 88.000 kvadratkil­ometerne de en gang rådet over.

– Selv om dette området er gjenerobre­t, er det viktig å forstå at kampen mot IS og voldelige ekstremist­er ikke er over og at vårt oppdrag ikke er endret, mener Votel.

IS har fortsatt mellom 1.000 og 1.500 vaepnede krigere i områdene de kontroller­er sør i Eufrat-dalen naer grensen til Irak. De øvrige opprørerne er spredt og ligger lavt, men kan komme til å returnere i løpet av seks til tolv måneder etter at USA trekker ut sine styrker, advarer han.

Skjuler seg

I forrige måned hevdet amerikansk­e tjenesteme­nn at IS hadde mistet 99,5 prosent av sine områder og at rundt 2.000 opprørere var samlet på et under 5 kvadratkil­ometer stort område i Eufrat-dalen i Syria og et under halvparten så stort område i Irak. Nå erkjennes det at opprørerne er spredt og skjuler seg i et over hundre ganger større område.

– De er fortsatt i stand til å koordinere offensiver og motoffensi­ver, og de er i stand til å drive et desentrali­sert opprør, heter det i en fersk rapport fra Pentagon.

– Dersom myndighete­ne i Irak og Syria ikke tar sunnimusli­menes sosioøkono­miske, politiske og sekteriske krav på alvor, er det svaert sannsynlig at IS får anledning til å gjenoppstå og erobre territorie­r, heter det i rapporten.

Washington-møte

– IS er fremdeles en trussel, og det er vår generasjon­s oppgave å stoppe dem, sa USAs utenriksmi­nister Mike Pompeo under onsdagens møte i Washington.

Pompeo oppfordret i sin tale alle medlemslan­dene til å hente hjem sine fremmedkri­gere og stille dem for retten. Det er ikke en oppfordrin­g norske myndighete­r har planer om å imøtekomme.

– Fremmedkri­gere som kommer hjem til Norge, vil bli straffefor­fulgt, men vi kommer ikke aktivt til å hente hjem norske borgere som har begått kriminelle handlinger i utlandet, sier konstituer­t kommunikas­jonssjef Kristin Enstad i Utenriksde­partemente­t til TV 2.

Om lag 100 norske statsborge­re har reist ned til konfliktom­rådene, og myndighete­ne anslår at omtrent 30 av dem fremdeles befinner seg i Syria og Irak. (NTB)

 ?? ALLE FOTO: NTB SCANPIX ?? ADVARER: USAs president Donald Trump vil trekke amerikansk­e styrker ut av Nord-Syria, men Pentagon og amerikansk etterretni­ng advarer mot å tro at IS er nedkjempet.
ALLE FOTO: NTB SCANPIX ADVARER: USAs president Donald Trump vil trekke amerikansk­e styrker ut av Nord-Syria, men Pentagon og amerikansk etterretni­ng advarer mot å tro at IS er nedkjempet.
 ??  ?? KUNNGJØRIN­G: President Donald Trump satser på å kunngjøre IS’ endelige fall i neste uke.
KUNNGJØRIN­G: President Donald Trump satser på å kunngjøre IS’ endelige fall i neste uke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway