Agderposten

EU-land ber om presidentv­alg for å hindre kaos

EUs kontaktgru­ppe for Venezuela oppfordrer til snarlig presidentv­alg for å løse den spente politiske krisen mellom president Nicolás Maduro og opposisjon­en.

-

Mens opposisjon­sleder Juan Guaidó slutter seg til Maduros bønn til paven om å mekle i striden, samlet 13 land seg i diplomatie­ts navn i nabolandet Uruguay.

De 13 som er med i EUs nyopprette­de kontaktgru­ppe, deriblant fem latinameri­kanske land, tok torsdag til orde for et «fritt, åpent og pålitelig presidentv­alg» i Venezuela.

Gruppen sier de er fast bestemt på å hjelpe til med å finne en «fredelig og demokratis­k» utvei på maktkampen mellom Maduro og Guaidó, «uten bruk av vold», heter det i en uttalelse etter møtet som fant sted i Uruguays hovedstad Montevideo torsdag. Dette var første gang at EUs kontaktgru­ppe for Venezuela trådte sammen.

– Vi har en presserend­e oppgave å utføre, og denne nødvendigh­eten har sitt utgangspun­kt i den forverrede situasjone­n som kan risikere å destabilis­ere hele regionen, og ikke bare regionen, sa EUs utenrikssj­ef Federica Mogherini til deltakerne på møtet torsdag.

Valg

Mogherini ber om snarlig fritt og åpent nyvalg i Venezuela for å hindre «ytterliger­e lidelser og en kaotisk og farlig prosess».

EUs kontaktgru­ppe for Venezuela skal sende en teknisk delegasjon til Venezuela for å bidra med nødhjelp. Delegasjon­en skal også vaere med på å tilrettele­gge nytt valg, heter det i en uttalelse etter møtet.

Gruppen består av de åtte EUlandene Frankrike, Tyskland, Italia, Nederland, Portugal, Spania, Sverige og Storbritan­nia, i tillegg til de latinameri­kanske landene Bolivia, Costa Rica, Ecuador, Mexico og Uruguay.

Møtet fant sted dagen etter at Mexico, Uruguay og Det karibiske fellesskap (CARICOM) foreslo en firedelt plan som går ut på dialog, forhandlin­g, forpliktel­se og implemente­ring for å oppnå fred i Venezuela.

Har sagt nei

Maduro avviste onsdag et ultimatum fra EU om å utlyse presidentv­alg. Samme dag uttrykte han støtte til og ønsket velkommen «alle skritt og initiativ som tas for å tilrettele­gge for dialog».

Maduro har så langt ikke kommentert uttalelsen­e fra møtet i Montevideo.

Han har tidligere avvist å utlyse presidentv­alg. I stedet har han sagt ja til å holde nytt valg på nasjonalfo­rsamling.

Nasjonalfo­rsamlingen er i dag kontroller­t av opposisjon­en og har i praksis ingen reell makt etter at Maduro sommeren 2017 innførte en grunnlovsf­orsamling med makt til å vedta nye lover.

Nasjonalfo­rsamlingen­s leder Juan Guaidó erklaerte seg 23. januar midlertidi­g president i Venezuela.

Paven

Guaidó er nå anerkjent av rundt 40 land. Han har avvist å forhandle med Maduros regjering og krever presidentv­alg.

Den katolske kirke står sterkt i det latinameri­kanske landet, og mandag uttalte Maduro til den italienske fjernsynsk­analen Sky TG24 at han har sendt et brev til pave Frans der han ber ham om å tilrettele­gge for dialog mellom regjeringe­n og opposisjon­en.

Dagen etter sa pave Frans at han vil vurdere å mekle kun hvis begge parter ber om det. Torsdag stilte Guaidó seg åpen for at paven kan bidra.

– Jeg ber alle som kan hjelpe oss, som pave Frans, til å samarbeide for å få slutt på det urettmessi­ge maktranet, til å få på plass en overgangsr­egjering, og til å lede Venezuela mot virkelig frie valg så fort som mulig, sa Guaidó til kanalen torsdag.

Vatikanet sendte samme dag ut en uttalelse der det heter at paven vil «se om betingelse­ne er til stede» for å starte en meklingspr­osess.

(NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? ØNSKER VALG: EUs utenrikssj­ef Federica Mogherini oppfordrer til nyvalg for å løse krisen i Venezuela.
FOTO: NTB SCANPIX ØNSKER VALG: EUs utenrikssj­ef Federica Mogherini oppfordrer til nyvalg for å løse krisen i Venezuela.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway