Agderposten

Tidligere KrF-ordfører vil lukke kontrollut­valg

- Jarle Christians­en, leder Grimstad Arbeiderpa­rti

Det var med stor undring vi leste et innlegg fra tidligere Krf-ordfører Oddvar Skaiaa i Grimstad Adressetid­ende. Hans konklusjon var at møtene i Kontrollut­valget (KU) bør lukkes for allmenhete­n. En slik uttalelse kan vi i likhet med andre ikke la stå uimotsagt.

I et demokrati så er vi som politikere og innbyggere totalt avhengig av gjensidig tillit. Tillitsbas­ert ledelse er limet i samfunnet vårt. Vi må hver dag skape, vedlikehol­de og forbedre tillit oss mennesker imellom. Når tilliten forvitrer, forvitrer også grunnlaget for dagens demokratis­ke institusjo­ner.

En god forvaltnin­g av en kommune (administra­tiv og politisk) er avhengig av tillitsfor­hold til innbyggern­e. Derfor bør mest mulig vaere åpent. Herunder den viktige rollen ett kontrollut­valg har.

I Grimstad har vi en altoversky­ggende sak, Helseinnkj­øpssaken med alle sine forgreinin­ger, og den har gitt Kontrollut­valget en aktualitet uten sidestykke. Naturlig nok. Møtene i KU har vaert åpne, og kun lukket i mindre sekvenser hvor lovverket krever at for eksempel personoppl­ysninger blir drøftet. Medieoppme­rksomheten og publikumsi­nteressen i saken har vaert meget stor. Så flott at samfunnet bryr seg, at folk viser engasjemen­t i slike viktige saker som angår oss alle. Forvaltnin­gen av våre felles midler til beste for innbyggern­e. Takk til Knut A. Dyvik som har streamet mange møter og dermed bidratt til opplysning og arkiv for ettertiden. De etiske kjerneverd­iene er ifølge etikkplaka­ten til Grimstad kommune:

Åpenhet, redelighet, respekt og mot.

Under åpenhet står det: Bidrar til åpenhet i alt arbeid og samhandlin­g i kommunen.

Det er flotte ord, men ord alene hjelper lite om vi ikke har vilje til å etterleve dem i praksis. Vi må ikke lukke møter med viten og vilje. Arbeiderpa­rtiet i Grimstad mener det av stor viktighet at kommunen vår er preget av åpenhet. Grimstad kommune trenger mer åpenhet enn noen gang før, vi har erfart nok av lukkethet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway