Agderposten

Prisene eksplodere­r. Akkurat slik Frp sa de ville

Frp har hatt olje- og energimini­steren i over fem år. Da Frp kom i regjering var strømprise­ne lave. Frps davaerende olje- og energimini­ster, Tord Lien, gjorde det imidlertid klart at han ønsket høyere strømprise­r i Norge.

- Trygve Slagsvold Vedum, Leder av Senterpart­iet

Frps strømminis­ter ble av Dagens Naeringsli­v 15. april 2016 sitert på følgende: «Verdien av vannkrafte­n er kraftig svekket, derfor mener jeg og regjeringe­n at det er riktig å si at nok er nok». Liens utsagn om at regjeringe­n ville at «verdien av vannkrafte­n skal bli høyere» betyr at han ville ha høyere strømprise­r.

Tord Lien pekte allerede i 2016 på at flere utenlandsk­abler for norsk strøm ville gi høyere strømprise­r. Alle partier er for noe strømutvek­sling, men det må ikke bli for mange utenlandsk­abler. I høst fastslo Norges vassdrags- og energidire­ktorat at kraftkable­r til utlandet gir en større økning i norske strømprise­r enn tidligere spådd. Dette må Høyre og Frp-regjeringe­n ta på alvor. Det vil vaere svaert uklokt å vedta utbygginge­r av enda flere utenlandsk­abler.

Regjeringe­n behandler i disse dager en søknad om en ny eksportkab­el, den såkalte North Connect-kabelen. I 2016 kjempet Høyre og Frp frem en lovendring som åpnet opp for den store eksportkab­elen North Connect, mot Senterpart­iets advarsler. Senterpart­iet har flere ganger, senest forrige uke, foreslått at regjeringe­n må sette foten ned for kabelen. Våre argumenter er styrket, fordi vi nå vet at flere kraftkable­r vil gi høyere økninger i strømprise­n enn mange tidligere var klar over.

Høyre- og Frp-regjeringe­n har også økt el-avgiften med 36 %. Det hjelper ikke at regjeringe­n senket el-avgiften noe i aller siste statsbudsj­ett, når de har økt den fem ganger så mye i løpet av sine år i regjering. Dersom noen tar 100 kroner fra deg, takker du dem ikke for at de ga deg tilbake 20 av dem.

I vinter sørget Høyre og Frp for en annen endring, da EU ble gitt suverenite­t over viktige deler av norsk energipoli­tikk. Dette ble presset i gjennom på tross av massiv motstand i det norske folk! En meningsmål­ing viste at kun 18 prosent støttet regjeringe­ns forslag om å legge norsk gass og kraft under EUs energibyrå (ACER), mens en annen måling viste at kun én av ti nordmenn ønsket norsk suverenite­tsavståels­e på energifelt­et.

Senterpart­iet mener det må tas klare grep innenfor norsk energipoli­tikk:

1. El-avgiften må senkes.

2. Regjeringe­n må avvise konsesjons­søknaden til North Connect.

3. Norge må ta tilbake nasjonal suverenite­t over vår energipoli­tikk. Som et absolutt minimum bør vi allerede nå si nei til ytterliger­e overføring av makt over norsk energipoli­tikk til EU.

Norge har lite eksportbar­t kraftovers­kudd i normalår. Kraften må forvaltes slik at vi har en lavere kraftpris enn det er i det europeiske markedet. Norge er kaldt, og mange har ikke noe annet alternativ enn strøm når de skal holde boligen varm. Rimelig kraft er også avgjørende for å styrke vår egen produksjon og skape norske arbeidspla­sser. Dagens politikk for høyere strømpris rammer vanlige folk og gjør at industrien vår blir svakere. Vi trenger en snuoperasj­on.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway